אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר והחקלאים הסכימו על פחות מכסים ויותר יבוא. מתי נרוויח מזה? פירות וירקות | צביקה טישלר

האוצר והחקלאים הסכימו על פחות מכסים ויותר יבוא. מתי נרוויח מזה?

לאחר משא ומתן מתיש בין הצדדים, הרפורמה המובטחת של שר האוצר אביגדור ליברמן ושר החקלאות עודד פורר יוצאת לדרך, הפעם בהסכמת החקלאים. מה כוללת הרפורמה והאם היא תתגלגל לכיס של הצרכן - כלכליסט עושה סדר

05.07.2022, 22:58 | שלמה טייטלבאום

ביום ב', סביב השעה שמונה בערב, צייץ שר החקלאות עודד פורר "יש הסכם על הרפורמה בחקלאות! ישלוט העם בסלט!". במקביל מנהיגי החקלאים דיווחו גם הם על "הסכם היסטורי בענף הצומח". שני הצדדים שהתכתשו בשנה האחרונה, צהלו וניסו לקבע נרטיב של נצחון, אך רוב האזרחים כבר איבדו את ידיהם ורגליהם ברפורמה, וחשוב מכך, איך היא תשפיע על חייהם. כלכליסט עושה סדר.

מה היא הרפורמה בענף הצומח בחקלאות?

העיקרון המרכזי הוא הקלה על יבוא פירות וירקות. שר האוצר אביגדור ליברמן ופורר הכריזו לפני כשנה שבכוונתם להסיר מכסים ולהפוך את היבוא לכדאי כלכלית. בנוסף, התחייבו לשנות את תקנות היבוא המחמירות, שמונעות יבוא לישראל.

למה חשוב לפתוח את ענף החקלאות ליבוא?

פתיחת השוק ליבוא תגדיל את המגוון בפני הצרכן וגם תאפשר לו לצרוך את כל הפירות והירקות במשך כל השנה ולא רק בעונה. בנוסף, התחרות תחייב את החקלאות הישראלית להתייעל ולהתחדש. מחירי הפירות בארץ יקרים בהשוואה בינלאומית (הירקות פחות יקרים) ובטווח הארוך היבוא צפוי להוריד את המחירים.

האם החקלאות הישראלית תיפגע?

לחקלאים ניתנו הגנות. כבר בהצעה המקורית של האוצר נכללה הפחתה הדרגתית של מכסים, תמיכה כספית ישירה לחקלאי ותקציב חדשנות. כעת המדינה הגדילה בהרבה את התמיכה הישירה וריככה את מתווה הפחתת המכסים.

מה נכלל בהפחתת המכסים?

הצו שעליו חתם שר האוצר לפני חודשיים כלל הפחתת מכס על 130 מוצרים חקלאיים. על פירות וירקות כמו אננס, פאפיה, שסק וליצ'י, שלא מהווים חלק משמעותי בחקלאות הישראלית, בוטל המכס כולו באופן מיידי. לגבי תוצרת חקלאית אחרת הוחלט על מתווה מדורג. בהסכמות החדשות הוחלט לבוא לקראת החקלאים ולהשאיר מכס גבוה יחסית על גידולים מרכזיים (מלפפונים, עגבניות, שקדים, תפוזים, אפרסק ונקטרינה). האוצר בתמורה הצליח להכניס ברגע האחרון את שמן הזית והדבש, שגם עליהם יופחת המכס.

האם הפחתות המכסים יורידו מחירים?

התשובה הפשוטה היא כן - למשל ביטול המכס על השום הארוז לפני כחודשיים כבר הביא לירידת מחירים משמעותית. עם זאת מדובר במצב מורכב יותר, ומלבד המכסים ישנם עוד חסמי יבוא של תוצרת חקלאית. החסם העיקרי הוא תקנות הגנת הצומח המחמירות שכמעט לא מאפשרות לייבא פירות וירקות מחו"ל, ותהליך קבלת האישור ארוך מאוד. בנוסף, הפחתת המכס לא מתגלגלת במלואה לצרכן והיא צפויה להגדיל את רווחי היבואנים והקמעונאים.

מתי הצרכן הישראלי ירגיש את הרפורמה?

ההשפעה המיידית צפויה להיות בהגדלת המגוון והורדת המחירים של המוצרים שכבר מיובאים לישראל (כמו השום לדוגמה). כשיעברו התקנות להגנת הצומח ניתן לצפות שהיבוא החקלאי לארץ יגדל, וכך יגדל מגוון הפירות והירקות לאורך כל השנה, ותהיה גם ירידת מחירים.

האם תקנות הגנת הצומח יעברו שינויים?

במשרד החקלאות גיבשו תקנות חדשות שישנו את ההליך הנדרש כדי לייבא פירות וירקות והשירותים להגנת הצומח יחוייבו לפעול בהתאם לנורמות אירופאיות בכל מה שקשור ליבוא. החקלאים טענו שהמהלך עשוי להביא לכניסת מזיקים לארץ. בסופו של דבר הצדדים הגיעו להסכמה לאחר שהוברר שלא יובאו לארץ גידולים כמו בננות, ופירות הדר.

מה החקלאים מקבלים בתמורה להסכמתם?

התמיכה הישירה לחקלאים עלתה מסכום של 300 מיליון שקל ל־700 מיליון שקל. הממשלה הסכימה שהתמיכה הישירה תהיה שונה בין מטעים לבין גידולי שדה ותהיה גבוהה יותר באזורי הספר. אחד התנאים של האוצר הוא שהתמיכה ישירה תינתן רק לענפים שבהם יש יבוא בפועל של 15%.

מה החקלאות הישראלית מקבלת בעתיד?

הוחלט לתת לחדשנות בחקלאות תקציב של כ־3 מיליארד שקל לחמש שנים הקרובות. בנוסף, הוחלט על מנגנון שישפה את החקלאים בגין עליית מחירי מים, הקלה בהעסקת עובדים זרים והבטחה לחקיקה לפיה יסומנו הפירות והירקות שגודלו בישראל.

תגיות