אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיאומי פוקו F4: סמארטפון מצוין במחיר קצת מוגזם סמארטפון שיאומי פוקו F4 | רפאל קאהאן

בדיקת כלכליסט

שיאומי פוקו F4: סמארטפון מצוין במחיר קצת מוגזם

עם מסך מעולה, ביצועים זריזים וחיי סוללה מרשימים, הפוקו F4 הוא יורש ראוי לדורות הקודמים של המותג. הוא מיועד למי שרוצה לקבל הרבה (מאוד) תמורה לכספו למעט בסעיף המצלמה

09.07.2022, 18:30 | רפאל קאהאן

מותג פוקו נולד לפני ארבע שנים כאשר שיאומי ביקשה לספק לשוק ההודי מכשירים בעלי ביצועים של מכשיר דגל ומחיר משתלם. סדרה F של המותג הביאה לעולם שורה של מכשירים בעלות של כ-400 דולר ומפרט של מכשיר הרבה יותר יקר. בעוד המכשירי הראשונים סבלו לפעמים מאמינות יחסית נמוכה ואיכות הרכבה לא מרשימה. החל מהדור השלישי פוקו השקיעה לא מעט כדי לשפר את הנתונים האלה ואפשר לומר שהתהליך שהחל בשנה שעברה כעת מגיע לפרקו עם הדגם הנוכחי. בחו''ל הפוקו נמכר במחיר נמוך למדי - כ-399 יורו או 349 יורו בעת ההשקה. האם הוא באמת יכול להתאים למי שמחפש מכשיר איכותי במחיר משתלם? יכול מאוד להיות - אבל שימו לב לכמה דקויות.


מבנה ועיצוב: דיסקרטי ומושך טביעות אצבעות


בעוד רוב הסמארטפונים בנקודת המחיר של ה-F4 לא נהנים מאיכות הרכבה או עיצוב, אין זה נכון לגבי המכשיר הנוכחי של פוקו. כלומר, הוא לא מסוג המכשירים שיגרמו למישהו להתפעל, אבל הוא דיסקרטי - בעיקר בצבע שחור - ונוח מאוד לאחיזה. המסך והגב מצופים בזכוכית. מקדימה זו זכוכית גורילה דור 5 - לא החדשה ביותר בשוק - אבל היא יעילה דיה ולראיה היא שימשה עד לא מזמן גם מכשירי דגל שעולים פי שניים (היוש וואן פלוס). מאחור זו זכוכית פשוטה, ככל הנראה אחת שלא תשרוד נפילה על הרצפה. השלדה בנויה מפלסטיק מצופה בצבע שחור מט שמסייע לאשליה שמדובר בחומר יותר איכותי. אבל הוא נוח לאחיזה בזכות עובי של 7.7 מ''מ בלבד והפלסטיק מוריד מהמשקל (כ-195 גרם). בסך הכל איכות ההרכבה הרבה יותר טובה מבעבר, המכשיר מרגיש חזק ואין קרקושים או תחושה שהוא תיכף נשבר.


שיאומי פוקו F4 , רפאל קאהאן שיאומי פוקו F4 | רפאל קאהאן שיאומי פוקו F4 , רפאל קאהאן


המצלמה מורכבת בתוך מגרעת מרובעת בצד השמאלי העליון של המכשיר. זה מבנה קצת לא נעים למי שרגיל להסתובב עם הטלפון ללא כיסוי. למשל כשמניחים אותו על הגב ורוצים להקליד הוא גורם למכשיר לרקד מצד אל צד. החברה מוסיפה כרגיל כיסוי פלסטיק שקוף בסיסי שיספק את אלו ששומרים היטב על רכושם. עבור השלומיאלים זה בוודאי לא יספיק ובגלל איכות הזכוכית האחורית עדיף לרכוש מגן חזק. ה-F4 מצויד בהגנה מפני נתזים וקצת אבק בתקן IP53. זו ההגנה הבסיסית ביותר שניתן לצייד בה סמארטפון אבל לפחות היא כאן בניגוד למכשירים מתחרים רבים. פוקו מספקת את המכשיר עם מדבקת מסך שקופה מותקנת מראש אבל באיכות בסיסית בלבד שכנראה תישחק מהר מאוד. אבל לפחות היא כאן.


חומרה וביצועים: המסך מרהיב והסוללה מעולה אבל המעבד משנה שעברה


נתחיל מהנקודה הכי טובה של הפוקו - המסך - זהו פאנל AMOLED עם רזולוציית FHD ואיכות התצוגה שלו מעולה. זה אותו מסך שצייד את ה-F3 הדגם משנה שעברה, אבל הוא עובד היטב ומספק את כל הצרכים של מי שאוהב לצפות בתכנים שלו באיכות גבוהה. הבהירות שלו מגיעה ל-1,300 ניט בעוצמה מקסימלית שזה מספיק לאור שמש בוהק של צהרי היום ביולי-אוגוסט. במצב אוטומטי הבהירות נמוכה יותר - 900 ניט - לא גבוה כמו במצב הידני אבל מספיק לרוב השימושים. יש לו גם מנגנון קצב רענון גבוה בן 120 הרץ שעוזר לזריזות התצוגה ולתחושה זורמת בעת השימוש בממשק. לקינוח יש פה תמיכה גם ב-HDR10 פלוס וגם בדולבי ויז'ן, כאשר התקן האחרון הוא תוספת מהשנה ומעניק חוויית צפייה משופרת בתכני מדיה.


תצוגה תמידית למי שלא אוהב מסך כבוי, רפאל קאהאן תצוגה תמידית למי שלא אוהב מסך כבוי | רפאל קאהאן תצוגה תמידית למי שלא אוהב מסך כבוי, רפאל קאהאן


המעבד הוא הסנאפדרגון 870 - דגם המיועד להעניק ביצועים של מכשיר פרימיום אבל במחיר נמוך יותר. הוא הושק בשנה שעברה וצייד גם את הפוקו הקודם. מהבחינה וגם בהתחשב במסך, ה-F4 לא מספק שינוי מהותי ביחס לדגם משנה שעברה, אבל זה עדיין מעבד מצוין שמספק ביצועים שיתאימו ל-95% מהצרכנים. הוא לא מיועד למי שמחפש את הדגם הכי מתקדם בשוק אבל הוא גם מאפשר לפוקו לשמור על מחיר נמוך יחסית. לדעתי הסיבה להימצאותו כאן ככל הנראה קשורה גם למשבר השבבים שפגע מאוד ביכולת של היצרניות להשיג את השבבים החדשים ביותר. מה שהכריח לא מעט מהם לעשות שימוש במלאי של שנה שעברה. ללקוחות בארץ הוא זמין עם זכרון פעולה בן 8 גיגה-בייט ומרחב אחסון בן 256 גיגה-בייט בלבד. בחו''ל ניתן גם להשיגו עם 6 או 12 גיגה-בייט זכרון פעולה ו-128 גיגה-בייט אחסון. שימו לב שאין כאן חריץ הרחבה לכרטיס זיכרון.


המעבד והמסך של שנה שעברה אבל הם טובים מאוד והסוללה מעולה, רפאל קאהאן המעבד והמסך של שנה שעברה אבל הם טובים מאוד והסוללה מעולה | רפאל קאהאן המעבד והמסך של שנה שעברה אבל הם טובים מאוד והסוללה מעולה, רפאל קאהאן


הסוללה בת 4,500 מיליאמפר-שעה עושה עבודה מצוינת. היא מספקת זמן שימוש בן יומיים בקלות וזה עוד לפני שהמכשיר למד את דפוס הפעולה שלי. בזכות היות פוקו תת-מותג של שיאומי ה-F4 גם מקבל את הטעינה המהירה של החברה. יש כאן מטען בעוצמה של 67 וואט שמאפשר למלא את הסוללה בפחות מ-40 דקות ולקבל כ-90% טעינה בחצי שעה. עם זאת אין כאן טעינה אלחוטית וחבל. הפוקו גם מצליח בנקודה בה סמארטפונים רבים אחרים נכשלים - חום. למרות שימוש בכל מיני אפליקציות, ממשחקים ועד פוטושופ מובייל, הפוקו לא התחמם בצורה מורגשת. הוסיפו לכך כל מיני יתרונות קטנים בדמות עינית אינפרה-אדום שמאפשרת להפוך אותו לשלט רחוק למזגן או לטלוויזיה וקיבלתם ערכה ממש שימושית לחיי היום-יום.


תוכנה, מולטימדיה וממשקים: יותר מדי אפליקציות מותקנות מראש אבל מהיר


ה-F4 נהנה ממשק ההפעלה של שיאומי - ה-MIUI בגרסה 13 - מתחת לפני השטח הוא מריץ את אנדרואיד 12. סביר להניח שלא תקבלו כאן עדכוני תוכנה רבים ויש סיכוי קלוש שתקבלו יותר מעדכון גרסה אחד לאנדרואיד עצמה. אבל ביחס למצוי הממשק עובד היטב. היתרון של MIUI הוא באפשרויות ההתאמה האישית המרובות. זה יכול קצת לבלבל את מי שלא אוהב לנבור בתפריטי ההגדרות של הטלפונים שלו. מעל MIUI פוקו התקינה גרסה מותאמת משלה לממשק עם מגירת אפליקציות מובנית, תצוגה תמידית ותמיכה בהתראות בצידי המסך - כלומר תראו הבזקי אור בצבע שתבחרו בכל עת שישנה התראה חדשה. זה קצת קיטשי אבל שימושי במצבים מסוימים כמו למשל בחושך. הממשק של שיאומי סבל תמיד מעודף אפליקציות מותקנות מראש - זה לא שונה גם כאן ואפילו קצת יותר מבדרך כלל. ניתן להסיר חלק גדול מהאפליקציות אבל את אלו המובנות של שיאומי לא.


הממשק אינו הטוב מסוגו, רפאל קאהאן הממשק אינו הטוב מסוגו | רפאל קאהאן הממשק אינו הטוב מסוגו, רפאל קאהאן


מבין ממשקי המסך השימושיים תוכלו למצוא את פתיחת הנעילה בסיוע זיהוי פנים או טביעת אצבע. הסורק של האצבעות מורכב בצד בכפתור ההפעלה. אבל שלא כמו אצל רוב המתחרים, הכפתור בולט כך שאם אתם בטעות נוגעים בו כשהוא בכיס, הוא עשוי להיפתח. זה לא קרה לי במהלך הסקירה אבל קחו זאת בחשבון. מנגד הוא מהיר מאוד ופתיחת הנעילה מתבצעת בתוך שבריר שניות. זיהוי הפנים המובנה מוגבל לדו ממד, כך שאם יש למישהו את התמונה שלכם לא תהיה לו בעיה לפתוח את הנעילה בסיועה. עוד משהו שייחודי לפוקו הוא ממשק ההגדרות המהירות וההתראות. בעוד שאצל שיאומי הוא מחולק לשניים כמו באייפון - כלומר משיכה משמאל תפתח את וילון ההתראות ומצד ימין את מסך ההגדרות המהירות. כאן ניתן להחזיר אותו למצב הרגיל באנדרואיד עם משיכה אחת שפותחת את ההגדרות המהירות ואז אחת נוספת להתראות. ל-F4 יש שני רמקולים שמורכבים מלמעלה ולמטה, הם מפתיעים מאוד בעוצמתם ובעיקר באיכות הבס משהו שהרבה מתחרים נופלים בו. איכות הצליל טובה מאוד גם באוזניות אלחוטיות אבל אין כאן תמיכה בתקני אודיו איכותיים.


מצלמה: מרשימה על הנייר פחות במציאות


המצלמה הראשית של הפוקו בת 64 מגה-פיקסל ומציעה גם ייצוב תמונה אופטי. על פניו אלו נתונים מעולים עד שמתעכבים לרגע על גודל החיישן - 1/2.0 - מדובר בחיישן קטן מאוד מה שאומר שכמות האור שנכנסת דרכו אינה גדולה. הוא עובד היטב באור יום מלא בזכות המצלמה של שיאומי שעושה עבודה טובה בתיקון תוכנתי של הצילומים אבל מהרגע שתתקלו בתנאי תאורה קשים האיכות מתדרדרת מהר מאוד. אמנם יש כאן מצב לילה שמשפר את הצילומים אבל זה מבצע לאחר מעשה מה שגורם למצלמה לעבוד לאט יותר. זה לא המכשיר לקחת להופעה, למסיבה או לצילם בלילה. החיישן המשני מספק צילומי זווית רחבה ברזולוציה של 8 מגה-פיקסל ברוחב שדה של 119 מעלות. גם כאן, החיישן קטן מאוד ומגביל את איכות הצילום ליום שמשי בלבד אבל כשיש תאורה טובה התמונות יוצאות בהחלט שימושיות וטובות ביחס למפרט.


המצלמה טובה באור יום וממוצעת עד גרועה בלילה, רפאל קאהאן המצלמה טובה באור יום וממוצעת עד גרועה בלילה | רפאל קאהאן המצלמה טובה באור יום וממוצעת עד גרועה בלילה, רפאל קאהאן


יש גם חיישן מאקרו בן 2 מגה-פיקסל בלבד שלא ממש מספק את התמורה ואיכות התמונות שלו ממש נמוכה. מצלמת הסלפי היא הנקודה הטובה ביותר במערך הצילום, היא בת 20 מגה-פיקסל ומספקת תמונות טובות מאוד גם במצב דיוקן, הצבעים טבעיים וניכר שפוקו מנצלת היטב את היכולות המצוינות של שיאומי בתחום הצילום. צילום הווידאו עובד מצוין ומסוגל לנפק סרטונים באיכות של עד 4K ב-60 FPS, לא הנתון הכי מתקדם אבל מספיק בהחלט לרוב השימושים. הדבר היחיד שבעייתי הוא הפוקוס בעיקר בעת שימוש במנגנון הייצוב האלקטרוני (EIS) - לפעמים המצלמה מחפשת את נושאי המיקוד בעיקר בעת תנועה מעט מהירה מדי.


סיכום ואלטרנטיבות: סמארטפון מצוין אבל למה כל כך יקר ביחס לעולם?


מבחינת חבילה הפוקו F4 מציע את כל מה שהמשתמש הממוצע צריך. מסך טוב, סוללה מעולה, מעבד יעיל ומבנה עמיד למדי. מחירו של ה-F4 בישראל הוא 2,000 שקל. זאת בעוד מחירו בחו''ל הוא כ- 400 יורו או כ-1,400 שקל בלבד. לא ברור למה ההפרש הזה אבל זה הופך את הרכישה של הפוקו לקצת פחות משתלמת. במחיר שלו ניתן לרכוש את הוואן פלוס נורד 2T החדש שלו מצלמה הרבה יותר טובה ומפרט מעט יותר מעודכן. המסך פחות מרשים אבל שימושי לא פחות. ישנו גם הרילמי 9 פרו פלוס עם מעבד פחות חזק אבל עם מצלמה טובה יותר ומשקל מעט נמוך יותר. גם מצד שיאומי יש מכשירים טובים לא פחות עם ה-11T המצוין שלו מצלמה טובה (הרבה) יותר, מסך מרשים, טעינה של 120 וואט ובעיקר זכוכית גורילה הרבה יותר עמידה. ישנו גם הנוט 11 פרו פלוס במחיר מעט נמוך יותר עם מפרט טוב יותר למעט בסעיף המעבד. ואם אתם רוצים מכשיר עם מצלמה טובה מאוד ועמידות במים ואבק אתם יכולים ללכת על הסמסונג A53 או 52 שיספקו לכם אחלה תמורה למחיר אבל עם עצמת טעינה הרבה יותר נמוכה ומעבד פחות מרשים. בקיצור, אם היבואנית הרשמית של פוקו - המילטון - היתה מתמחרת את המכשיר קצת יותר קרוב למחיר האירופאי הייתי יכול להמליץ עליו בפה מלא למי שמחפש סמארטפון איכותי במחיר משתלם. אבל במחירו הנוכחי, הוא פשוט יקר מדי ביחס לתחרות בארץ וחבל.

תגיות