אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כתב אישום נגד כרמל אולפינים ושלושה בכירים בחברה על זיהום אוויר התקלה בלפיד של מפעל כרמל אולפינים של בזן | צילום: המשרד להגנת הסביבה

כתב אישום נגד כרמל אולפינים ושלושה בכירים בחברה על זיהום אוויר

המשרד להגנת הסביבה מאשים את החברה מקבוצת בזן ושלושה נושאי משרה בה בהפעלה לא נכונה של הלפיד במספר אירועי בטיחות בשנים 2018-2016. אופן הפעלת הלפיד גרם לפליטת מזהמים, והוא נראה למרחוק, מה שעורר חשש בקרב התושבים. במקביל להליך הפלילי הוטל על כרמל אולפינים בעבר עיצום כספי של 2.2 מיליון שקל

10.07.2022, 18:36 | דורון ברויטמן


המשרד להגנת הסביבה הגיש כתב אישום נגד חברת כרמל אולפינים (כאו"ל) מקבוצת בזן ונגד שלושה נושאי משרה בחברה. כתב האישום, שהוגש נגד יצרנית חומרי הגלם לתעשיית הפלסטיק, מייחס לה גרימה של זיהום אוויר והפרות חוזרות של תנאי היתר הפליטה ורישיון העסק של החברה.

עוד לפני ההליך הפלילי הטיל המשרד על החברה עיצום כספי של 2.2 מיליון שקל על "עבירות בקרת לפיד והפרות טכניות נוספות". כתב האישום הוגש בבית משפט השלום בחיפה בתום הליך אכיפה מנהלי של מחוז חיפה של המשרד וחקירה פלילית שביצעה המשטרה הירוקה של המשרד.

כתב האישום מתייחס לאירועי בטיחות שאירעו בשנים 2018-2016, שבהן נרשמו בעיות בהפעלת הלפיד שבעקבותיהן שבעקבותיהן הוא נראה למרחוק וגרם לחשש בקרב התושבים. הלפיד לא הצליח לסנן מזהמים הנוצרים בתהליך השריפה במפעל שחלקם רעילים לנשימה.

פרט לחברה הואשמו במסגרת כתב האישום גם אסף אלמגור, ששימש בעת ביצוע העבירות כסמנכ"ל בבזן וכמנהל היחידה העסקית של כרמל אולפינים; אייל פינטו, ששימש כמנהל המתקן בחברה; ואורית ברחורדר, ששימשה כמנהלת התפעול של כרמל אולפינים.

הלפיד הוא מתקן חירום שתפקידו להשמיד באמצעות שריפה כמויות גדולות של גזים שלא ניתן לטפל בהם באמצעים אחרים, ומשיקולי בטיחות יש לשחרר אותם בתוך זמן קצר.

מהליך האכיפה ומהחקירה עלה כי בשנים 2018-2016 הופעל הלפיד במתקן באופן לא יעיל, ולפחות בשישה מהמקרים הופעל הלפיד שלא על פי הנחיות היצרן, באופן שהביא לעשן שנראה לעין למרחוק.

בכתב האישום מצוין כי מהשריפה היו עלולים להיווצר מזהמים נוספים כגון פחמן חד-חמצני הרעיל לנשימה, וכי בין השאר נפלטו גזי החממה אתאן ומתאן וכן אתילן ופרופאן, שלאחר פליטתם לאוויר עוברים שינויים כימיים ועלולים ליצור חומרים מסרטנים.

זאת לא הפעם הראשונה שהמשרד לאיכות הסביבה מטיל עיצום כספי על בזן. בספטמבר 2021 הוטל על החברה עיצום כספי בסך 895.4 אלף שקל בגין הפרה של חוק החומרים המסוכנים לאחר שהתגלה "עיסוק ברעלים בניגוד להוראות החוק".

מטעם השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג נמסר: "האכיפה המנהלית של מחוז חיפה והחקירה הפלילית שניהלה המשטרה הירוקה של המשרד מעלות האשמות חמורות נגד החברה, שגרמה לזיהום אוויר חריג שעלול לפגוע בבריאות הציבור. אנו פועלים בפיקוח הדוק ומשמעותי מול התעשייה כדי שאירועים כאלה לא יישנו".

מבזן נמסר בתגובה: "בזן מכחישה את כל הטענות שעולות מכתב האישום ותוכיח את טענותיה המקצועיות בבית המשפט. בזן ומנהליה מפעילים את מתקני הקבוצה במקצועיות ובבטיחות, תוך שמירה על תקני איכות הסביבה המחמירים ביותר החלים עליה. פעילות הייצור בכאו"ל – שנחקרה במשך שש שנים תמימות – מנוהלת ללא רבב, תוך הקפדה על הסביבה".

תגיות