אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפחה ממוצעת מוציאה עוד 2,400 שקל בשנה על מזון סופרמרקט | צילום: אוראל כהן

יוקר המחיה במספרים

משפחה ממוצעת מוציאה עוד 2,400 שקל בשנה על מזון

ההוצאה הפרטית על מזון גדלה במהירות, ולא מדובר רק בהרגלי תזונה או גידול באוכלוסייה, אלא בעליית מחירים שמכבידה בעיקר במשפחות גדולות. גם ההוצאות שלנו על בתי קפה ומסעדות לא נשארות מאחור

18.07.2022, 06:21 | דורון ברויטמן

סעיף המזון במדד המחירים לצרכן, כולל פירות וירקות, עלה בשנה האחרונה (נכון ליוני) ב־5.5%, נתון לא מבוטל לאור העובדה שמדובר בסעיף השני בגודלו במדד המחירים לצרכן - 17.8% ממנו. ככלל, ההוצאה לצריכה פרטית של משקי הבית על מזון (ללא משקאות קלים), לפי הנתונים האחרונים שהתפרסמו ביוני על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נמצאת במגמת עלייה מתמדת. ברבעון הראשון של השנה הסתכמו ההוצאות של משקי הבית על מזון ב־30 מיליארד שקל, עלייה של 0.8% לעומת הרבעון שלפניו ו־9.4% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

בולטת ההוצאה על דגים, שהסתכמה ברבעון הראשון ב־1.4 מיליארד שקל, עלייה של 37.1% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לא פחות. ההוצאה הגדולה ביותר של משקי הבית בתחום המזון היא על בשר והיא מהווה כ־26% מכלל ההוצאה לצריכה. ברבעון הראשון של השנה הסתכמה ההוצאה הפרטית לצריכה על בשר ב־7.84 מיליארד שקל, עלייה של 4.8% לעומת הרבעון הקודם ו־6.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

ההוצאה לצריכה פרטית על מזון אינה תוצאה רק של עליית מחירים והיא משתנה גם בהתאם לדפוסי הצריכה של משקי הבית ולמספרם. במקרה של המזון ההוצאה לצריכה פרטית לנפש ברבעון האחרון עמדה על 3,169 שקל, שינוי של 7.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כאשר האוכלוסייה גדלה באותה שנה רק ב־1.8%. כלומר, משהו אחר גרם לשיעורי העלייה הגבוהים בצריכה. בהנחה שלא מדובר בשינוי דרסטי בהרגלי הצריכה - הסיבה העיקרית לגידול בהוצאה הפרטית על מזון היא עליית המחירים.

המקור הרשמי היחיד שמאפשר לנו להבין את ההשפעה של עליות המחירים על הכיס של כולנו הוא סקר משקי הבית של הלמ"ס. אלא שנתוני הלמ"ס מתייחסים ל־2018, לפני הקורונה ולפני שהאינפלציה זינקה. על פי נתוני הלמ"ס, בין יוני 2018 ליוני 2022 עלה סעיף המזון ללא פירות וירקות ב־8.5% וסעיף הירקות והפירות ב־1.4% (חשוב לזכור שהסעיף הזה סובל מעונתיות גדולה). באותה שנה ההוצאה הממוצעת של משק בית על מזון עמדה על 2,282 שקל לחודש וההוצאה הממוצעת על ירקות ופירות על 556 שקל לחודש, בסך הכל הוציא משק בית בממוצע 2,838 על מזון וב־2022 זה עלה ב־202 שקל בחודש, ל־3,040 שקל, ומסתכם בתוספת של שנתית של 2,424 שקל.

ועוד נקודה: העלייה במחירים של מוצרי יסוד כגון סוכר, שמנים, קמח, בשר ופירות וירקות היתה אחת הסיבות לכך שמחירי הארוחות במסעדות בבתי הקפה עלו בשנה האחרונה ב־5.7% ו ב־11.3% מאז 2018. עלייה זו מגלמת הוצאות נוספות של בעלי עסקים, כגון מסים, חשמל ועוד. על פי נתוני סקר הוצאות משקי הבית לאותה שנה, ההוצאה הממוצעת של משקי הבית על ארוחות במסעדות (כולל מזון מהיר) ובתי קפה עמדה על 437.4 שקל בחודש. בהנחה שהרגלי הצריכה של משקי הבית לא השתנו, אז התוספת השנתית ב־2022 על הוצאות בארוחות במסעדות ובתי קפה עומדת על 593 שקל בממוצע למשק בית. זהו סכום גבוה יותר מאשר ההוצאה החודשית של משקי הבית על כל סעיף אחר בהוצאות המזון של משקי הבית באותה שנה (למשל, בשר או מוצרי חלב). ייתכן שהגיעה השעה לשנות את הרגלי הצריכה.

תגיות