אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצניחה במחירי הפירות והירקות עדיין לא קשורה לרפורמה בחקלאות דוכן ירקות ופירות בשוק הכרמל | צילום: אוראל כהן

ניתוח

הצניחה במחירי הפירות והירקות עדיין לא קשורה לרפורמה בחקלאות

סעיף הפירות והירקות במדד המחירים ליוני רשם ירידה חדה של 8.5% בין מאי ליוני, הירקות הטריים רשמו ירידה של 4.87% והפירות הטריים ירדו ב־18.55%. למרות הירידות, עדיין מוקדם לייחס אותן להפחתת מכסי הייבוא של הפירות והירקות שנכנסה לתוקפה בסוף מרץ

18.07.2022, 06:20 | דורון ברויטמן

מדד המחירים לצרכן ליוני שהתפרסם בסוף השבוע, לפיו המדד עלה ב־0.4% ולשיעור שנתי של 4.4% - שיא של 14 שנה, הציג גם בשורה. סעיף הפירות והירקות רשם ירידה חדה של 8.5% בין מאי ליוני. הירקות הטריים רשמו ירידה של 4.87% והפירות הטריים ירדו ב־18.55%. למרות הירידות המרשימות, עדיין מוקדם לייחס אותן להפחתת מכסי הייבוא של הפירות והירקות, שנכנסה לתוקפה בסוף מרץ האחרון. נתוני הלמ"ס מאז 2000 מראים שכבר חזינו בירידות דומות בעבר: למשל ב־2019, הרבה לפני כניסת הרפורמה לתוקף, נרשמה ירידה של כ־9% בין מאי ליוני במחירי הירקות והפירות. שיא ירידת המחירים - 10.3% - הייתה ביוני 2008, שגם היתה השנה שבה האינפלציה הייתה דומה לשיעורה היום. למעשה, ב־22 השנים האחרונות רק בשלוש שנים (2010, 2014, 2018) נרשמה עלייה במחירי הפירות והירקות ביוני לעומת מאי.

הפירות מושפעים מאוד מעונתיות וממזג האוויר ונתוני הלמ"ס לא מאפשרים לדעת איזה פרי השפיע על הירידה הגדולה במחירי הפירות והירקות. מהמעט מתפרסם עולה, כי האבוקדו הוזל בכ־53%. מדובר באחד הפירות שגם קיבלו פטור גורף ממכס. לכאורה ניתן היה לחשוב שזו הסיבה העיקרית לירידת המחיר, אלא שמחירי האבוקדו החלו לרדת עוד בספטמבר 2021, בלי קשר לרפורמה. בנתונים שהתפרסמו ניתן למצוא מגוון רחב של פירות וירקות שזכו לפטורים ממכסים וחלקם הציגו ירידות מחירים, למשל אבוקדו, וחלקם התייקרו - הכרוב למשל עלה בשנה האחרונה בכ־20%. על יבוא הכרוב ניתנה הנחה במכס, אך המחיר שלו בין אפריל ליוני השנה עלה ב־16.8%, לעומת 16% בתקופה המקבילה אשתקד.

במחירי השוק הסיטונאי בצריפין ניתן לראות השפעות ראשוניות של הרפורמה, אם כי מדובר עדיין במספר מצומצם של פירות וירקות. מצד אחד, מחיר השום המיובא, אחד המוצרים שקיבל פטור גורף ממכס, ירד מאפריל מ־18 שקל לק"ג ל־14 שקל בסוף יוני. הירידה במחירי השום המיובא הובילו להוזלות גם בשום תוצרת הארץ. עם זאת, מחירי הקיווי ביוני, למרות ההפחתה במכסים, לא השתנו לעומת התקופה המקבילה אשתקד והם עומדים על 28 שקל לק"ג. כל אלו מלמדים אותנו שכנראה עלינו להמתין עוד, עד שנרגיש את השפעות הרפורמה במכסים.

תגיות