אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכבי נתניה בדרך לאירופה: נקווה שתייבא קצת מודעות סביבתית ארצה מיזם סביבתי "ירוק עד" של מועדון כדורגל איסטנבול | מועדון כדורגל איסטנבול

מכבי נתניה בדרך לאירופה: נקווה שתייבא קצת מודעות סביבתית ארצה

אפשר לקוות שמכבי נתניה והנציגות הישראליות הנוספות יחזרו עם תוצאה טובה, ואולי אפילו יקבלו השראה מהיוזמות הסביבתיות של היריבות האירופאיות שלהן ויתחילו מהלכים דומים בישראל

20.07.2022, 12:09 |  שי גולוב

חלק ניכר מהכותרות בעולם מגיעות בשל גל החום חסר התקדים בבריטניה, ואצלנו הרבה אנשים יתעניינו בעונת הכדורגל שיוצאת לדרך בסדרת משחקים ביבשת החמה. מכבי נתניה ממריאה לטורקיה ותפגוש שם את איסטנבול בשאקשהיר במסגרת הסיבוב השני של מוקדמות הקונפרס ליג. הקבוצה הטורקית היא סיפור מעניין ברמה האירופאית, ולא בהקשר של רמת הכדורגל שלה או סיפור ניהול יוצא דופן.

עולם הספורט עדיין לא מעניק יחס ראוי למשבר האקלים. לא להשלכותיו על עצם קיום חלק מענפי הספורט, ולא בשימוש בכח החברתי של הספורט לחולל שינוי. המקומות בהם כן מתקיימים מהלכים בנושא בדר"כ עתירי משאבים ומודעות, בעיקר בבונדסליגה ובפריימירליג.

על הרקע הזה לפני כשנתיים החל המועדון מאיסטנבול מהלך לא שגרתי, ובעיקר לא צפוי, כשיצא בקמפיין סביב משבר האקלים, בדגש על נושא שמירת המים. הקמפיין שנקרא 'הבטחה'- promise, עסק בהפצת מידע אודות חשיבות המים בעולם. הקמפיין נבנה סביב הסט השלישי שהמועדון הוציא בצבע ירוק, וזכה לחשיפה גדולה במדיות השונות של המועדון. קרוב ל-30 אלף איש חתמו באתר המועדון על תמיכה בנושא. מספר מרשים בהתחשב בכך שמדובר במועדון חדש, בעל מספר אוהדים נמוך יחסית.

בהמשך, המועדון העלה על סדר היום היבט נוסף של משבר האקלים – שימור יערות, כשהוא עושה זאת עם סטארט-אפ סביבתי מקומי. במהלך ננטעו אלפי עצים במספר שלבים, כשכל רוכש של התלבושת הירוקה, קיבל קישור לאתר ייעודי בו יכל לעקוב אחרי גדילת עץ שנשתל. מועדונים נוספים מהליגה חברו ליוזמה. כשהם תורמים מספר עצים לשתילה במחוז חטאי שהשתוללו בו שריפות ענק. כל מועדון תרם לפני שנת היווסדו. פנרבחצ'ה תרמה 1907, גלאטסראיי 1905 וכדומה.

הפרויקט הטורקי היה למעשה חלק מחבירה ליוזמת "ירוק עד" אותה מובילה ריאל בטיס מה"לה ליגה" הספרדית. במסגרת היוזמה, המועדון מהעיר סיביליה בעל 55 אלף חברים, וקבוצות כדורגל גברים, נשים וכדורסל, הניע מהלך קהילתי סביבתי רחב היקף בעיר. תוך שהוא מחבר גופים מסחרים, קבוצות ספורט נוספות מענפים שונים ומהעולם, ביניהן אף קבוצת כדורסל מהליגה המקסיקנית. שחקני הקבוצות השונות משתתפים בפרויקטים סביבתיים בעיר. החל מפרויקט גינות קהילתיות ששחקניות קבוצת הנשים של המועדון היו שותפות לו, דרך פרסום הפרויקט על גב חולצות המועדון, ועד לפעולות עם אוהדים, כמו עידוד הגעה בתחבורה שיתופית והקמת צוות מתנדבים סביבתי.

משבר האקלים מקצין' בקיץ חם יותר ובחורף קר יותר. בגלל שעונת הכדורגל משוחקת בעיקר בחורף, גל החום פחות משפיע עליה. אבל דו"ח של קואליציית האקלים הבריטית שפורסם ב- 2018- מסמך בשם ‘Game Changer’, הציג את העליה הצפויה באירועי מזג אוויר הקיצוניים, כמו גשמים עזים, שיטפונות וסופות. התוצאה עלולה להיות הרת אסון עבור הכדורגל, הספורט הלאומי של בריטניה, אותו משחקים כ -2.3 מיליון איש. כבר היום בשל מזג האוויר המשתנה שליש מהמועדונים בליגות החובבים מפסידים בסביבות חודשיים-שלושה מעונת המשחקים. בעיקר בשל הצפות. עם ההאצה בשינויי האקלים, התחזיות שכוונו לעוד 20 שנה עלולות להתקצר משמעותית.

בישראל מספר היוזמות בתחום זעום. בספורט המקצועי ראוי לציין לחיוב את קבוצת האוהדים של הפועל ירושלים, שלא הוציאה חולצה עם עיצוב חדש. תוך שהיא ממשיכה להשתמש באותן חולצות במחלקות הנוער והבוגרים, כשרק ההדפסות מוחלפות. נתון חשוב בהתחשב בכך שתלבושות הכדורגל אחראיות לחלק ניכר מהזיהום הסביבתי שנוצר מהספורט.

אפשר לקוות שמכבי נתניה והנציגות הישראליות הנוספות יחזרו עם תוצאה טובה, ואולי אפילו יקבלו השראה מהיוזמות האירופאיות ויתחילו מהלך דומה בישראל.


שי גולוב הוא מייסד מיזם ספורט ומשבר האקלים "משחקים נגד השעון" ויו"ר היציע, ארגון האוהדים של ישראל

תגיות