אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסע התעמולה נגד ועדת הבחירות החל - והוא אגרסיבי ועילג מתמיד קלפי בחירות | צילום: עמית שעל

דוח טכנולוגי

מסע התעמולה נגד ועדת הבחירות החל - והוא אגרסיבי ועילג מתמיד

הרשתות החברתיות כבר עמוסות לעייפה במסרים קיצוניים נגד הוועדה והעומדים בראשה, המכשירים את הקרקע לטענות על זיוף תוצאות הבחירות הקרובות לכנסת ישראל, במידה שהן לא תהיינה מקובלות על מצביעי נתניהו. הדרך מכאן לכאוס בסגנון המהומות בקפיטול קצרה מדי

21.07.2022, 12:42 | עומר כביר

איך מייצרים תעמולה מבוססת פייק ניוז? איך יוצרים נרטיב שקרי, ומפיצים אותו בהצלחה לקבוצות גדולות של אנשים, שבולעים אותו במלואו, משתעבדים אליו ומפיצים אותו הלאה בשרשרת הדבקה מסוכנת? אין תשובה אחת לשאלות האלו, כמו הרבה מטרות רעות יש הרבה דרכים ושיטות להגיע אליהן. אבל יש כלל אחד ברור שתקף לכל קמפיין מסוג זה: להתחיל מוקדם.

לא לחכות לרגע האחרון, לשעת האמת, ואז להתחיל לבצע את העבודה. צריך לשתול את הזרעים חודשים, אפילו שנים מראש. ואז כשמגיע הזמן, אם יש בכך צורך, אפשר לקצור את הפירות במהירות. בארה"ב ראינו את זה עם הנרטיב השקרי וההרסני שלפיו הבחירות לנשיאות ארה"ב 2020 זויפו (מעולם לא נמצאו שום ראיות לזיופים המוניים בבחירות אלו או אחרות בארה"ב).

הזרעים נשתלו כבר בקמפיין הקודם, ב-2016, כהכנה לכך שדונלד טראמפ יפסיד להילרי קלינטון. כשבסופו של דבר ניצח טראמפ (בגלל שיטת האלקטורים המעוותת, אף שהפסיד בסך הקולות, אבל זה כבר סיפור אחר), והחל את כהונתו כאחד הנשיאים הגרועים בתולדות המדינה, אופסן הנרטיב.

הוא נשלף שוב באביב 2020, כשטראמפ ומשרתיו החלו למפמפם מסרים על זיופים בקלפיות, הוגבר לעצמה מלאה עם ההפסד בנובמבר, והגיע לקרשנדו מצמית בניסיון ההפיכה בקפיטול ב-6 בינואר. והוא עדיין חי, זורע הרס בדמוקרטיה האמריקאית, אורב ל-2024 אז אולי ישלף שוב וישוחרר בעצמה רבה מבעבר.

המהומות בקפיטול, ינואר 2021, צילום: רויטרס המהומות בקפיטול, ינואר 2021 | צילום: רויטרס המהומות בקפיטול, ינואר 2021, צילום: רויטרס

גם בישראל זכינו לקמפיין דומה במערכת הבחירות הקודמת, ב-2019, כאשר בשבועות, ובמיוחד בימים שהובילו ליום הבחירות תומכי ראש הממשלה אז בנימין נתניהו הפיצו שלל קונספירציות, לפיהן בוועדת הבחירות המרכזית מתעדים לגנוב את הבחירות.
קמפיין זה, אם לא נוהל ביוזמת גורמים מתוך הליכוד זכה לכל הפחות לתמיכה שקטה יותר או פחות. בסופו של דבר, עם התברר התוצאות, לא נשלף הנרטיב הזה למתקפה כוללת בניסיון להפוך את הבחירות. אפשר רק לשער למה, אם כי ייתכן שלסיקור התקשורתי הנרחב של הקונספירציה, בדגש על היותה לא מבוססת, היה תפקיד בכך. אבל זה לא אומר שהוא נעלם לנצח.

ובאמת עכשיו, אף שהבחירות עוד במרחק של יותר משלושה חודשים, הקונספירציות חוזרות לככב בפלטפורמות החברתיות. מתחילים מוקדם, לבדוק את השטח, להניח יסודות שאפשר יהיה לבנות עליהם בהמשך. עבודת איסוף קפדנית של ארגון פייק ריפוטר, הצליחה למפות את הקמפיין השקרי שפעיל כבר כחודש, ולזהות מה הנרטיבים הקונספירטיביים שעתידים לצבור תאוצה בחודשים הקרובים.

כמו בסיבוב הקודם, חלק ניכר מהקמפיין מתמקד ביו"ר ועדת הבחירות המרכזית, כאשר הפעם מחזיק בתפקיד השופט יצחק עמית. "אין טעם להצביע , 'ועדת הבחירות' בראשותו של השמאלן הרדיקלי 'השופט עמית' תעביר את הקולות למרץ ולרשימה המטונפת .", כתב ב-20 ביוני משתמש פייסבוק בשם ינון קלזאן (כל הטעויות בציטוט זה והבאים הן במקור). עמית, אגב, מזוהה דווקא עם המחנה השמרני בעליון, הגם שהוא מתון יחסית בדעותיו. לא שזה משנה, כי בעולם הקונספירציות כל שופט הוא קודם כל שמאלני.

יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו, צילום: דוברות ועדת החקירה יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו | צילום: דוברות ועדת החקירה יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו, צילום: דוברות ועדת החקירה

כשמונה עמית לראשות ועדת הבחירות צייץ משתמש טוויטר בשם יצחק שינפלד: "פרוגרסיבי קיצוני! חסיד אדוק של הכל שפיט הכך בגיץ... מונה ליו"ר ועדת הבחירות!!! ב מ ק ר ה !!!!!". המשתמש "גנדי צדק" השיב לו: "אין ספק שהם ינסו לזייף את הבחירות". אמירות אחרות בגנות עמית כינו אותו "מחבל בגלימה" ו"יצחק עמית המופרע הפרוגרסיבי הוא עוד פרי של העץ המורעל של אהרון ברק ימ"ש", או הזהירו "לשמור על העליון יצחק עמית שלא יזייף את הבחירות".

"מה הטעם ללכת לבחירות אם בגץ גונב אותם ?" תהה משתמש פייסבוק בשם חיים בן לולו. "צפו לזיופים", התריע ישראל גולן. דוד יצחק התריע בפייסבוק ב-30 ביוני: "הוא יכול להעביר בקלות, כפי שהיה בספירות קולות החיילים, עשרות אלפי קולות לטובת השמאל כמובן. מדאיג!"

המתקפות נגד עמית משתלבות בשורת מתקפות כלליות על שופטים. "העליון יודע טוב טוב איך לספור ולהגיע לתוצאה המתאימה לאג'נדה", הגיב ליצחק משתמש בשם Micha Bloch. בטוויטר צייצה orli sagi: "לדאוג שלא יהיה מלצר כזה", כשלציוץ מצורפת כתבה ממעריב שכותרתה "מלצר ממשיך להילחם נגד המנדט הנוסף שהגיע לליכוד, וכל הדרכים כשרות". יאיר נתניהו פירגן בריטוויט.

יעד נוסף למתקפה היא מנכ"לית ועדת הבחירות, אורלי עדס, שכבר ספגה לא מעט חצי רעל בסיבוב הקודם. "כל עוד אורלי עדסהיא מנכ"לית ועדת הבחירות לימין נטו יהיה קשה עד בלתי אפשרי להשיג 61 מנדטים", טען Edward65 בטוויטר. גם ביקור נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לקונספירציה, כש-IC טען בטוויטר שהוא מגיע "בכדי ללמד את חלול לפיד כיצד לזייף בחירות. הכל הכלים בידיהם".

אמירות אחרות מופנות בצורה כללית יותר לוועדת הבחירות: "מה שיכריע את הבחירות זה ועדת הבחירות המרכזית שסופרת שמונה מנדטים כרצונה", "ועדת הבחירות תעביר 2 מנדטים למר"צ ומיכאלי ושוב יהיה תיקו 60", "ועדת הבחירות זייפה את הבחירות 4 פעמים ותמשיך לזייף עד שתפרוץ מלחמת אזרחים", "ועדת הבחירות לא רוצה בחירות.. היא כבר מסודרת עם לפיד", "במהלך הזנת הנתונים בוועדת הבחירות מתבצעים שינוים !!!! הכל שקר ! תוצאות ה'אמת' לעולם לא ישקפו מציאות!", וכמובן הציטוט המיוחס לסטאלין שכיכב גם בשנה שעברה – "זה לא משנה מי בוחר...משנה מי סופר...".

בין מפיצי הקונספירציה יש כמה דמויות בולטות במנגנון הליכוד. כמו אלי חזן, לשעבר דובר נתניהו וכיום מתמודד בפריימריז במפלגה. "אלו שגנבו את הבחירו האחרונות מנסים לגנוב את הבחירות הבאות", הוא כתב בטוויטר ב-26 ביוני. הדברים אמנם נכתבו בהמשך לגינו על מאמצים לקידום חוק הנאשם, אך הם בעלי משמעות כפולה. הציוץ נמחק אחרי כמה שעות. בראיון לערוץ התעמולה הפרו-נתניהו, ערוץ 14, אמר חזן: "זה מדהים שהאנשים שגנבו את הבחירות האחרונות רוצים לגנוב את הבחירות הבאות".

אורלי עדס מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, צילום: אלכס קולומויסקי אורלי עדס מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית | צילום: אלכס קולומויסקי אורלי עדס מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, צילום: אלכס קולומויסקי

במקביל, אורלי לב, מפעילות הליכוד הבולטות ביותר, אמרה בסרטון שהעלתה לחשבון הפייסבוק שלה: "המערכת המושחתת ביותר במדינת ישראל לא תיתן לנו לנצח. כל 4 פעמים של הבחירות, כל הבחירות, בנימין נתניהו ניצח, שלא יהיה לכם ספק. אנחנו הבאנו מעל 60 מנדטים וגנבו לנו את הקולות... אנחנו ניצחנו. אני לא מאמינה שיהיו פה בחירות צודקות, אני לא מאמינה בזה, ואתם חייבים לקום על הרגליים. כי אף אחד פה לא יעשה לנו את העבודה".

אמירות מסוג זה נפוצות בפלטפורמות החברתיות. "לדעתי ב3 מערכות הבחירות האחרונות היה שוד של קולות מהליכוד והטיה של התוצאה! חובה לחקור את ועדת הבחירות המרכזית כולל היו"ר !", כתב יעקב שטיין בפייסבוק ב-30 ביוני. אלון אור כתב בטוויטר באותו היום: "הסקרים שנותנים 60 זה הכנה למעשה מלצר לגנוב בחירות להזכיר בגץ מסתיר פרוטוקולים של ועדת הבחירות".

השיח על הזיופים נפוץ גם בקבוצות ווטסאפ של פעילי ליכוד. הנה כמה ציטוטים נבחרים: "אנחנו ננצח רק אם הליכוד אדאג שלא יהיו זיופים. אחרת אנחנו מפסידים מראש.היום יותר מתמיד השמאל יעשה הכל שלא ננצח", "הם יזיפו עם התוכנה פגסוס", "שם לב שהכל מתואם עם התקשורת שתמיד מציגה את הגוש הימין בפלונטר וזה מאפשר להם לזייף בצורה הגיונית בדיוק לפי הסקרים ככה מכינים אותנו לזיוף הבחירות", "הם הולכים לגנוב את הבחירות באמצעות סייבר. הימין חייב חשיבה מחוץ לקופסה", "מרץ בפועל לא עוברת ..אבל ע"י זיופים היא תעבור", "אם תפרו תיקים מזה לזייף בחירות".

ויש גם מי שמביא הצעה מעשית בניחוח פשסיטי: "צריך לשים ליד כל עמדה חייל עים נשק ולא לאפשר לאף נוכל לגעת בקלפי ובטח לא לשופט".

"אחד הדברים החמורים בסיפור הזה הוא שראינו מה קרה ב-6 בינואר בארה"ב, אחרי קמפיין ארוך של דה-לגיטמציה להליך הבחירות ולתוצאות הבחירות", אמר לדו"ח טכנולוגי מנכ"ל פייק ריפורטר, אחיה שץ. "זה מפחיד לראות שלמרות הטלטול לדמוקרטיה האמריקאית, הקמפיין זה עושה עלייה בחסות הליכוד וסביבתו ומופעל סבב אחרי סבב פה בישראל. טוהר הבחירות ואמון הציבור בתהליך הוא קריטי לעצם הקיום הבסיסי של הדמוקרטיה. אנחנו קוראים לכל המפלגות לקחת ברצינות את נושא טוהר הבחירות, לשלוח אנשים להיות חברי ועדה ביום הבחירות, לשלוח משקיפים ולקחת חלק פעיל בפיקוח ההדדי על ספירת הקולות ועל ספירת המעטפות הכפולות. אנחנו קוראים לנבחרי הציבור ולעיתונאים להתבטא בצורה אחראית ולא באופן שמסכן את הדמוקרטיה השברירית שלנו".

הקמפיין השקרי נמצא רק בראשית דרכו, אבל כך גם מערכת הבחירות. ואם הכיוון לא יהיה טוב מבחינת נתניהו והליכוד, אפשר להעריך שהקמפיין והקולות שמאחורי יתגברו. נעקוב ונעדכן.



תגיות