אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל טבע על פרשת האופיואידים: "אנחנו מתחילים לשים את הדברים האלה מאחורינו" קור שולץ. "זה לא נס, זו רק עבודה קשה" | צילום: אביגיל עוזי

מנכ"ל טבע על פרשת האופיואידים: "אנחנו מתחילים לשים את הדברים האלה מאחורינו"

אנחת הרווחה ששיחררה הנהלת טבע אחרי החתימה על הסדר הפשרה בפרשת האופיואידים בארה"ב, ריחפה מעל שיחת האנליסטים על תוצאות הרבעון. לראשונה זה שנים מנכ"ל טבע יכול היה להתמקד בתוכניות צמיחה אופטימיות, והשוק הגיב בהתאם. מניית החברה זינקה ב־21% בת"א, ושבה לחצות את רף השווי של 10 מיליארד דולר

28.07.2022, 06:02 | סופי שולמן

ענקית התרופות טבע הפתיעה את המשקיעים בלילה שבין שלישי לרביעי והודיעה על חתימה על הסדר פשרה כולל של 4.25 מיליארד דולר בפרשת משככי הכאבים (פרשת האופיואידים) בארצות הברית. ההסדר מסיים סאגה ארוכה ועטירת הוצאות משפטיות, כמו גם תשומת לב ניהולית, שבה היתה שקועה טבע שנים רבות.

ההסתבכות בפרשה העיקה גם על מניית החברה מתוך חשש של המשקיעים כי טבע תיאלץ לשלם סכומים גדולים יותר אם לא תגיע להסדר כולל, או שתידרש לשלם סכום גבוה מכפי שתוכל לשלם במידה ותשיג הסדר.

לנגד עיניהם של קברניטי טבע עמד המקרה של מלינקרדוט, אחת המתחרות שלה שהגישה בקשה להגנה מפני נושים בגלל הצורך לשלם פיצויים בגין חלקה בפרשה, ואנדו, מתחרה נוספת של טבע, שעוד שוקלת להגיש בקשה דומה. אף שמדובר לכאורה בסכום גבוה, וגם גבוה מהצפוי, טבע יכולה לעמוד בהוצאה זו ומבחינתה מדובר בהקלה וסיום סביר לפרשה העגומה.

טבע כבר הפרישה ברבעונים האחרונים את כל הסכום שתידרש לשלם במסגרת הפשרה, ו־2 מיליארד דולר בגין הוצאות משפטיות והסדרים ותזרים מזומנים שנתי של כ־2 מיליארד דולר שיספיק כדי לתמוך בתשלומים הפרוסים על פני שנים רבות.

לפי הסדר הפשרה, חברת התרופות הישראלית תשלם 3.05 מיליארד דולר במזומן ותספק תרופה בשם NARCAN ב־1.2 מיליארד דולר על פני העשור הקרוב. תרופה זו היא גרסה גנרית של התרופה שמסייעת בהתמודדות עם תופעות ההתמכרות לאופיואידים, ומנטרלת את ההשפעה של נטילת מנות יתר שלהן. כמו כן טבע תשלם 100 מיליון דולר נוספים במסגרת הסדר פיצויים עם שבטים של ילידים אמריקאיים, שמהווים קבוצת תובעים נוספת, בנוסף לשורה של מדינות, מחוזות ועיריות בארה"ב.

הסכומים האלה כוללים את מה שטבע כבר הסכימה לשלם במסגרת ההסדרים הנקודתיים שאליהם הגיעו בכמה תביעות במדינות השונות בארה"ב, ובהן רוד איילנד או וירג'יניה.ההסדר של טבע דומה במהותו להסדר קודם שנחתם ב־2021 עם ענקית התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון וכן שורה של חברות הפצת תרופות בסכום של 26 מיליארד דולר.

כספי הפיצויים יחולקו לפי נוסחה מסוימת בין התובעים השונים, אך טבע לא תודה באשמה כלשהי. הגיבנת היחידה שעוד נותרה בהקשר של ההסדר היא התלות שלו באלרגן, שמכרה לטבע את החטיבה הגנרית שלה ב־40 מיליארד דולר ב־2016. מכיוון שגם תרופות של אלרגן מעורבות בפרשה חייבת גם היא לחתום על ההסדר כדי שהוא ייכנס לתוקף. אלרגן, שכבר נמכרה לחברת תרופות אחרת, אמורה לפרסם מחר את הדו"חות הכספיים ואלי לשפוך קצת אור על ההתקדמות שלה בהסדר.

"זה לא נס, זו רק עבודה קשה", כך סיכם קור שולץ, מנכל טבע, את התוכנית החדשה של טבע לחמש השנים הקרובות שפירסמה ענקית התרופות הישראלית היום, עם הגעתה לפשרה בפרשת האופיואידים שהעיבה על פעילותה.

לראשונה מזה זמן ממושך רוב דבריו של שולץ בשיחה עם האנליסטים, כמו גם רוב השאלות שלהם, התמקדו במבט קדימה ולא רק לאירועי העבר כפי שהיה לאורך כל השנים מאז נכנס שולץ לתפקידו כמכבה השריפות בטבע בסוף 2017. כשהיא מסוגלת לשים מאחוריה את שורת התביעות הארוכה בפרשת משככי הכאבים בארה"ב, פירסמה טבע תוכנית אסטרטגית לחמש השנים הבאות שמדברת לראשונה ובזהירות על חזרה לצמיחה. לא מדובר בצמיחה הייטקית של עשרות אחוזים בשנה, אלא כפי שהגדיר זאת שולץ "חד־ספרתית".

אלא שלאחר שנים של דשדוש בהכנסות, במקרה הטוב, וירידה בהן במקרה הרע, וכאשר ברקע ההוצאות המשפטיות שקשה לאמוד את היקפן, גם צמיחה של אחוזים בודדים מתקבלת בצהלה. מניית טבע זינקה אתמול ב־%21 כשהחברה חוזרת להיסחר מעל לשווי שוק של 10 מיליארד דולר.

"אין הפתעות גדולות, אבל נמשיך לשפר את הרווחיות התפעולית והיעד החדש הוא 30% מתוך ההכנסות", אמר שולץ. היעד הקודם שהציב עם כניסתו לתפקיד היה הגעה לרווחיות תפעולית של 28% שטבע כבר קרובה אליה. "ייתכן שנעשה גם רכישות ממוקדות ולא גדולות כדי לעבות את פורטפוליו המוצרים.

אני מאמין שאנחנו יכולים לשוב לצמיחה הן בהכנסות והן ברווחיות בעיקר בגלל יכולת החיזוי הגבוהה בשוק התרופות הגנריות ובשוק הביוסימילר (תרופות גנריות מורכבות ומתקדמות יותר שהרווחיות בהן גבוהה יותר, ס"ש) ובהתבסס על ההכנסות הצומחות מתרופות המקור אוסטדו ואג'ובי". בכל הנוגע לרכישות משמעותיות העריך שולץ כי טבע תתחיל לבצע כאלה לאחר שתגיע ליעד של יחס חוב לרווח EBITDA של 2 ל־1, ואף שזה הוצב כיעד לעוד חמש שנים, הוא מעריך בפועל החברה תכבוש אותו עוד לפני כן.

לראשונה מזה זמן רב נאמרו דברים חיוביים על שוק התרופות הגנריות שהוספד בשנים האחרונות. בטבע מעריכים כי הוא יצמח בשנים הקרובות בקצב שנתי של 4% ומכיוון שמדובר בכל זאת בשוק עצום של יותר מ־300 מיליארד דולר, יש לחברה הישראלית עם מה לעבוד.

לאחר שנים שחונות יחסית בתחום תפוגת הפטנטים על תרופות גדולות, בחמש השנים הקרובות צפויים לפוג פטנטים על תרופות עם מכירות של 188 מיליארד דולר וזאת לעומת 110 מיליארד דולר בשנים האחרונות.

תרופות גנריות הן גרסה זולה של תרופות מקור, אשר נכנסות לשוק לאחר תפוגת הפטנט. "אנחנו רואים כי שוק הגנריקה הוא עדיין עצום ובעשור הקרוב יפוגו פטנטים על תרופות בשווי של 400 מיליארד דולר. אנחנו רוצים להיות ב־80% מהתרופות הגדולות שמאבדות את הפטנט וזה אפשרי כי יש לנו כיום 1,100 מוצרים בפיתוח בתחום זה. חשוב לנו גם להיות הראשונים שמגישים את הבקשה לאישור הגנריקה כי בתקופת הבלעדיות משיגים נתחי שוק גדולים", שידר שולץ אופטימיות לגבי החלק בפעילות טבע שספג מהלומה קשה מאז הרכישה הכושלת של חטיבת הגנריקה של אלרגן ב־2016.

מנוע הצמיחה השני של טבע הוא תרופות הביוסימילר, שהוא אומנם קטן הרבה יותר, אך צומח במהירות. לפי הערכות טבע, בעוד חמש שנים הוא יגיע ל־56 מיליארד דולר, יותר מכפול בהשוואה ל־2022 בהנחת קצב צמיחה שנתי של 16%.

"גם בפלח שוק זה אנחנו רוצים לכסות 80% מהתרופות החדשות ויש לנו 16 פרויקטים בתחום בפיתוח", ציין שולץ. "הרגל השלישית היא התרופות האינובטיביות וכאן אנחנו מתמקדים בתרופות למחלות נוירולוגיות ובאימונולוגיה", הוא הוסיף. כיום לטבע יש שתי תרופות מקור חדשות וחשובות שיחד הצליחו כבר לפצות על אובדן ההכנסות מהקופקסון, רב המכר לטיפול בטרשת נפוצה שאיבד את הגנת הפטנט בשנים האחרונות והוביל לפגיעה בהכנסות ובעיקר ברווחיות.

בעקבות ההגעה להסדר, פירסמה טבע מוקדם מהצפוי את הדו"חות הכספיים שלה לרבעון השני של 2022, שהיו מעט טובים מהתחזיות, בעיקר בגלל שוק גנרי חזק יחסית בארה"ב וגם התאוששות בשוק האירופי. עם זאת, החברה עידכנה כלפי מטה את תחזית ההכנסות השנתית בעקבות אומדן חדש למכירות הקופקסון שיהיו נמוכות מהצפוי.

בתחזית הקודמת העריכה טבע כי הכנסות אלה יעמדו על 750 מיליון דולר, וכעת היא צופה כי התרופה תייצר הכנסות של 700 מיליון דולר בלבד. השינוי נובע בין היתר מתנודות בשערי החליפין שפוגעים ברבעון הזה בלא מעט חברות. אתמול, למשל, גם מיקרוסופט ציינה אותן כגורם לפספוס התחזיות.

על רקע זה התחזית השנתית החדשה של טבע מדברת על הכנסות של 15.6-15 מיליארד דולר וזאת לעומת 16-15.4 מיליארד דולר בתחזית הקודמת. החולשה של הקופקסון מבליטה את שתי תרופות המקור המרכזיות של טבע - אוסטדו, לטיפול בדיסקינזיה מאוחרת, שצפויה להפוך רשמית ל"רב מכר" השנה עם הגעתה להכנסות של מיליארד דולר ואג'ובי, לטיפול במיגרנה, שצפויה לייצר הכנסות של 400 מיליון דולר.

יחד, ההכנסות משתי תרופות אלה כבר כפול מזה של הקופקסון. חרף העדכון כלפי מטה של תחזית ההכנסות, טבע חזרה על תחזית הרווח התפעולי של 4.5-4.2 מיליארד דולר ותזרים מזומנים חופשי של 2.2-1.9 מיליארד דולר.

ברבעון השני התזרים והרווחיות היו דווקא הצד החלש של טבע בעיקר בעקבות מחיקת מוניטין של 745 מיליון דולר בעקבות עליית הריביות ורמות סיכון במספר מדינות וכן בעקבות הפרשה של 729 מיליון דולר ליישוב תביעות במשפטי האופיאואידים. "הדולר התחזק משמעותית מול היורו בשנה האחרונה וזה משפיע, אבל אני רוצה להדגיש כי שוק הגנריקה בצפון אמריקה היה חזק בגלל אפיפן וטרוקסימה, גרסת הביוסימילר של ריטוקסין.

"היה רבעון חזק גם באירופה וראינו שההכנסות במטבע המקומי עלו ב־12%", סיכם שולץ והוסיף: "באג'ובי הגענו לנתח שוק של 30% באירופה ואנחנו במקום השני בשוק".

הכנסות טבע ברבעון עמדו על 3.8 מיליארד דולר, ירידה של 3% מול התקופה המקבילה. שולי הרווח הגולמי עלו ל־54.4% מתוך ההכנסות, אבל תפעולית טבע הפסידה 949 מיליון דולר לעומת רווח של 582 מיליון דולר לפני שנה. בנטרול הוצאות חד־פעמיות, נרשם רווח תפעולי של מיליארד דולר, בדומה לרבעון המקביל.

בשורה התחתונה ספגה טבע הפסד של 232 מיליון דולר לעומת רווח בגובה דומה ברבעון המקביל. תזרים המזומנים היה נמוך יחסית, בגלל ההפרשות, ועמד על 300 מיליון דולר, אך לפי שולץ הוא צפוי להשתפר במחצית השנייה של 2022. טבע המשיכה להפחית את החוב שלה שעומד כעת על 20 מיליארד דולר, כך שהוחזר כבר קרוב לחצי מהחוב שנטלה החברה למימון עסקת אלרגן.

"אנחנו מתחילים לשים את הדברים מאחורינו", סיכם שולץ את היום הדרמטי בטבע, "בשנים האלה היה לנו גם חוב אדיר, בחמש השנים החזרנו 18 מיליארד דולר ונמשיך לעשות עוד בכיוון הזה. בשנים האלה המיקוד היה בשליטה בתזרים המזומנים, וכך קיצצנו את בסיס ההוצאות השנתי ב־5 מיליארד דולר בשנה. כעת יש לנו בסיס יציב לחזרה לצמיחה והעלאת הערך לבעלי המניות".

תגיות