אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה: תחרות זרה למכון התקנים בישראל מכון התקנים. החברה הגרמנית תתחרה על מחיר הבדיקות ועל משך הזמן שלהןון התקנים הישראלי | צילום: wikipedia

לראשונה: תחרות זרה למכון התקנים בישראל

חברת התקינה הגרמנית TUV sud פותחת סניף בישראל שינסה לערער את המונופול של מכון התקנים. לפי מבקר המדינה, 98.9% מבדיקות התקינה ב־2020 נעשו במכון

01.08.2022, 06:02 | יובל אזולאי

אחרי שנים של ניסיונות לערער על המונופול המוחלט של מכון התקנים בישראל בתחום התקינה, ניצנים ראשונים של תחרות נוחתים בארץ. חברת התקינה TUV Sud הגרמנית פותחת סניף בישראל, ואולי היא תצליח במקום שבו רפורמת התקינה של הממשלה שיצאה לדרך ב־2017 כשלה. זוהי החברה הזרה הראשונה לתקינה רוחבית שתפעל בישראל, למעט חברת תקינה לאנרגיה בלבד שפעלה בעבר בארץ.

בימים האחרונים TUV Sud הגרמנית הודיעה על כוונתה לפעול החל מהחודשים הקרובים בשוק הישראלי ולפתוח בארץ סניף. הסניף הישראלי יופעל באמצעות זכיינית, חברת לבטח שבראשות יוני כהן, ובדומה לאופן פעילותה של החברה הגרמנית במדינות אחרות בעולם, שנעשית באמצעות זכיינים.

ל־TUV Sud יש פעילות בעשרות מדינות והיא מתמחה בבדיקות תקינה של מוצרים ותהליכים, תוך התאמתם לרגולציות שנהוגות במדינות ובארה"ב. היא פועלת בתחומי האנרגיה והמים, רכב ותחבורה, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, מוצרי פלסטיק ואריזות מזון, ציוד רפואי, מוצרי ספורט ופנאי ועוד.

המשמעות היא הלכה למעשה יצירת תחרות משמעותית למכון התקנים, ששולט היום על התקינה בארץ. הבדיקות והצורך בתקינה מהווים גורם משמעותי ליוקר המחיה בישראל. היבוא לישראל צפוי להתרחב בשנים הקרובות, וזאת על רקע הרפורמה ביבוא שיצאה לדרך בתחילת יוני האחרון במטרה להכניס לשוק יבואנים חדשים שיחשפו אותו עם מגוון רחב יותר של מוצרים, ועל בסיס התחרות שתיווצר בו, תחול גם ירידת מחירים. בימים האחרונים החליטה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי להרחיב את הרפורמה כך שניתן יהיה לייבא במסגרתה גם מוצרי צריכה שונים, וזאת בהתבסס על תקינה שניתנה להם במקומות אחרים בעולם. במשרד הכלכלה רואים בכניסתה של TUV Sud נדבך משלים לאותה רפורמה, שכן היא תתחרה עם מכון התקנים על מחיר בדיקות התקינה של מוצרים שעדיין מחייבים תקינה בישראל ובמשך הזמן של בדיקות אלה.

אלא שרק לאחרונה משרד הבריאות הודיע לוועדת הכלכלה, כי יתקשה ליישם את רפורמת התמרוקים שאמורה להיכנס לתוקף ב־1 בינואר 2023. הסיבות, לדבריו, הן קושי לגייס רוקחים שיישמו את הרפורמה וחוסר היענות מצד מעבדות בדיקה שאמורות לתת אישורים ליבוא מקביל.

ניסיון קודם של המדינה להעמיד תחרות למכון התקנים הסתיים בכישלון. ב־2017 משרדי הכלכלה והאוצר השיקו את הרפורמה בתקינה, שבמסגרתה נפתח שוק התקינה לתחרות של מעבדות תקינה שקיבלו הכרה מהרשות להסמכת מעבדות.

ב־2020 מבקר המדינה פרסם דו”ח מקיף שלפיו תוצאות הרפורמה לא הושגו ואחד הממצאים המרכזיים של הביקורת היה שרק 1.1% מכלל בדיקות התקינה שנעשו בישראל – נעשו באחת משלוש המעבדות הפרטיות וזאת מתוך 42 מעבדות שאושרו לכך. זאת, בזמן שחלק הארי של בדיקות התקינה המשיכו להיעשות במכון התקנים. מדובר במעבדות ITL, חרמון מעבדות וסיסטם מעבדות מתקדמות.

בימים האחרונים מנכ"ל משרד הכלכלהרון מלכא נפגש עם ראשי TUV Sud וסקר לפניהם את המאפיינים של השוק הישראלי ואת החסמים המרכזיים שעומדים לפני היבואנים. בשיחה עם "כלכליסט" הוא אמר אתמול כי בשל גודלה של החברה, פריסתה בעולם והניסיון שצברה בשווקים השונים היא לא צפויה להתמודד עם חסמי כניסה לשוק הישראלי ותפעל בו על בסיס רמת מחירים אחידה, שנהוגה בשוק התקינה בכל העולם. לדברי מלכא, "מדובר בשחקן רציני, גדול וחדשני שיעמיד את התחרות שנחוצה למכון התקנים. זה צעד חשוב וחיוני מאוד לשחרר חסמים בכל הקשור ליבוא ולהסיר את צוואר הבקבוק בתחום התקינה בארץ", אמר.

תגיות