אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליז טראס תוזיל את החיים בבריטניה עם קיצוצי מסים ראש ממשלת בריטניה, ליז טראס | ראש ממשלת בריטניה, ליז טראס. צילום: EPA

עידן חדש בדאונינג 10

ליז טראס תוזיל את החיים בבריטניה עם קיצוצי מסים

ראשת הממשלה החדשה של בריטניה שנכנסת לתפקיד בתקופה של משבר כלכלי מהקשים בתולדות הממלכה התחייבה להציג תוכנית לטיפול ביוקר המחיה בתוך שבוע. על הפרק: ביטול העלאה מתוכננת של מס חברות וביטוח לאומי

05.09.2022, 20:44 | תמר טוניק

קמפיין בחירות זריז שהוכרז בעקבות התפטרותו של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בחודש יולי האחרון, הגיע היום לסיומו עם ניצחונה של ליז טראס, לשעבר שרת החוץ הבריטית. טראס בת ה־47, אם לשתי נערות צעירות, תקבל מחר מידיה של מלכת בריטניה אליזבת השנייה את המפתחות לדאונינג 10 באחת התקופות המאתגרות ביותר שידעה כלכלת הממלכה.

טראס הביסה את שר האוצר לשעבר רישי סונאק עם 57% מקולות חברי המפלגה השמרנית לעומת 42.6% ליריבה. כעת יהיה עליה להתמודד עם יוקר המחיה המאמיר ולמצוא פתרונות בזק להורדת עלויות האנרגיה המזנקות. שני הנושאים הללו ניצבו במוקד קמפיין הבחירות, זאת בצל אזהרות כי בריטים רבים ייאלצו לבחור בין הסקה למזון בחורף הקרוב - בעיקר בשל התלות הרבה של משקי הבית בגז.

ראש צוות דאונינג 10 גאווין בארוול שיקף את הדרמה היטב בציינו לאחר היוודע נצחונה של טראס, כי היא תיאלץ להתמודד עם "אחת הירושות הקשות ביותר שקיבל ראש ממשלה ב־50 השנים האחרונות".

מלבד ההתמודדות עם הירידה באיכות החיים של אזרחי בריטניה בשל העלויות המזנקות, הממלכה עדיין לא התאוששה מפגיעת מגפת הקורונה כמו גם מהשלכות פרישתה מהאיחוד האירופי.

אחת התוצאות הקשות של שני האירועים הללו היא הידלדלות בכוח האדם במשק, כאשר מבין הכלכלות הגדולות הנתונים הבריטיים הם המדאיגים ביותר. כך, בעוד בארה"ב התכווץ כוח העבודה ב־0.3% מאז הרבעון האחרון של 2019, בבריטניה נרשמה התכווצות של 1.2%, הגדולה ביותר מבין הכלכלות הגדולות, אחרי איטליה, עם ירידה של 1.9%.

השלכה נוספת היא הירידה בהיקף היצוא. ברבעון השני התרחב גירעון הסחר הבריטי להיקף שיא של 27.9 מיליארד ליש"ט. לפי הערכות שפרסם המכון ליצוא וסחר בינלאומי בחודש יולי האחרון, ההכנסות של בריטניה מיצוא ירדו ב־2% לעומת החודש הקודם, זאת ברקע הקושי של עסקים להתאושש מפגיעת המגפה, כמו גם שיבושים בשרשראות אספקה, המלחמה הרוסית וההשלכות הנמשכות של הברקזיט.

לפי משקיפים, טראס תומכת במדיניות כלכלית ברוח ה"רייגנומיקס" שהנהיג נשיא ארה"ב לשעבר רונלד רייגן. כלומר, כלכלה הדוחפת להפחתות מסים, הקטנת תקציבי הממשלה והפחתת הרגולציה, על מנת להביא לצמיחה. ואכן, טראס התחייבה במהלך הקמפיין לביטול העלאה מתוכננת של מס הביטוח הלאומי שהציע סונאק. בנוסף היא התחייבה שלא לבצע העלאות מסים חדשות או להנהיג קיצוב אנרגיה.

בה בעת, להשקפתה, במקום לממן קיצוצי מסים באמצעות הפחתת ההוצאות הציבוריות, על בריטניה להנפיק יותר אג"ח ולהאריך את תוקף הפירעון של החוב הציבורי הקיים.

תציג בקרוב תקציב חירום

לאורך הקמפיין, טראס גם היתה נחושה להצטייר כידידותית לעסקים - זאת בניגוד מוחלט להתנהלותו של ג'ונסון שלא היסס לכנותם בכינויי גנאי. לפי הצעתה של טראס, תבוטל העלאה מתוכננת של מס החברות מ־19% ל־25%, שצפויה היתה להיכנס לתוקף ב־2023.

טראס, בת למרצה למתמטיקה ולאחות, הצטרפה למפלגה השמרנית בזמן לימודיה לתואר ראשון בפילוסופיה, פוליטיקה וכלכלה באוניברסיטת אוקספורד. בשנת 2000 היא נישאה לרואה החשבון יו או'לירי שאותו פגשה בכינוס של המפלגה השמרנית, ולשניים נולדו שתי בנות - פרנסס (16) וליברטי (13).

בראיון שקיימה מוקדם יותר השנה ציינה טראס, כי הבחירה במפלגה השמרנית לא היתה טבעית עבורה, שכן היא גדלה בבית שמאלני. ב־2010 היא מונתה לחברת פרלמנט מטעם מחוז דרום־מערב נורפוק, זאת לאחר שהתמודדה בהצלחה עם ניסיונות להדיחה לאחר שלא הצהירה על רומן שניהלה עם חבר פרלמנט נשוי, מרק פילד. נישואיה שרדו את ההדלפה הזו, והיום היא תועדה במעמד הכרזת ניצחונה, זורחת בחברת בעלה.

בראיון לרשת BBC שלשום, טראס ציינה כי אם תביס את סונאק היא תודיע על תוכניתה להתמודדות עם העלייה במחירי האנרגיה בתוך שבוע בלבד מכניסתה לתפקיד. אם להסתמך על התבטאותה בתקופת הקמפיין, הרי שבכוונתה להציג תקציב חירום בשבועות הראשונים לכהונתה כדי להבטיח את הסיוע הדרוש למשקי הבית הכורעים תחת נטל חשבונות האנרגיה.

כסנונית ראשונה היא בישרה כי היא תשעה באופן זמני את ההיטלים הירוקים שהושתו על צרכני החשמל, אף כי מומחים טוענים כי תידרש למהלכים נרחבים הרבה יותר על מנת להתמודד עם משבר חשבונות החשמל. אלה צפויים לזנק לכ־6,000 ליש"ט בממוצע לשנה ב־2023, פי 3 לעומת היום, כאשר כבר באוקטובר, החשבון הממוצע צפוי לנסוק ב־80% לסכום של 3,549 ליש"ט. חברי אופוזיציה חזרו והאשימו את הממשלה בהתנהלות של "זומבי" בשל אי־נקיטת מהלכים נחרצים לתמיכה במשקי הבית.

כלכלן בכיר בבנק ברנברג, קאלום פיקרינג, שצוטט היום ברשת CNBC, אמר כי בכל מקרה שר האוצר העתידי הוא זה שינווט את הספינה הכלכלית. עם זאת, אין ספק בכך כי ראשת הממשלה החדשה מתייצבת בפני אקלים מאתגר מאוד. "השילוב של אינפלציה גואה והידוק המדיניות המוניטרית מכניס את בריטניה למיתון קל (במונחים של אובדן תפוקה) אך כואב (בשל האינפלציה הגואה ושיעורי הריבית המטפסים) שיימשך עד לרבעון השני של השנה הבאה", ציין במכתב למשקיעים.

ברבעון השני התכווצה כלכלת בריטניה ב־0.1%, לאחר שמשקי הבית קיצצו בהוצאות לנוכח הזינוק באינפלציה. סיומן של תוכניות הסיוע שיצאו לדרך בקורונה ליבה גם הוא את המגמה.

קוואסי קווארטנג, מי ששמו עלה כמועמד המוביל לתפקיד שר אוצר, ביקש להרגיע את השווקים היום בציינו במאמר ב"פייננשל טיימס", כי תחת טראס יהיה אמנם צורך לבצע "הקלות פיסקאליות", אך כי ממשלתה תתנהל תוך "אחריות פיסקאלית".

רוב הבתים מסתמכים על גז

מאז הושתו הסנקציות המערביות בתגובה לפלישה לאוקראינה, מחירי הגז זינקו בחדות ומדינות אירופה נמצאות כעת בעיצומו של תהליך להורדת התלות באנרגיה הרוסית לקראת החורף הקרוב. בבריטניה, עם זאת, המשבר הוא חמור באופן מיוחד, וזאת בשל מבנה משק האנרגיה וחוסר היערכות של הממשלה לעתות מחסור - סוגיות שטראס התייחסה אליהן היום.

לפי אנליסטים, בריטניה ניצבת בפני "סערה מושלמת" של אירועים, שהובילו לכך כי חשבונות החשמל זינקו בשיעור החד ביבשת. רוב הבתים מסתמכים על גז טבעי להסקה, לעומת שיעור גדול יותר של אנרגיה גרעינית ומקורות מתחדשים ברחבי האיחוד האירופי. כדי להתמודד עם התייקרות החשמל, מדינות באירופה נקטו מהלכים פיננסיים משמעותיים שנועדו להקל על משקי הבית.

בבריטניה, לעומת זאת, התמיכה שהציעה עד כה הממשלה לא הופנתה לסבסוד המחירים. כך למשל, בתחילת השנה, הממשלה הודיעה על החזר של 150 ליש"ט על מס מקומי עבור מיליוני משקי בית, טיפה בים לעומת הצרכים הריאליים. במאי, הממשלה הודיעה על חבילת סיוע בגובה 15 מיליארד ליש"ט, כולל מענק של 400 ליש"ט ל־29 מיליון משקי בית החל בחודש הבא, שיתפרס על פני ששה חודשים.

לשם השוואה, צרפת קבעה סף של 4% להעלאת מחירי החשמל עד סוף השנה. מדינות אחרות, מציינים משקיפים, ביצעו מהלכי התערבות ישירה כדי לרכך את המכה. בשבוע שעבר הודיעה גרמניה כי בכוונתה לחתוך את מס המכירות המושת על גז ל־7% מ־19% כיום, עד מרץ 2024 - מהלך שנועד לנטרל את השפעתם של היטלים חדשים שהוצגו כדי לממן אחסון גז. הממשלה הגרמנית אף ביקשה מהחברות לגלגל את ההנחה ללקוחות.

בבריטניה, סוגיית האחסון היא בעייתית. חברת האנרגיה Centrica סגרה את מתקן אחסון הגז הגדול בממלכה ב־2017, אף כי לנוכח המשבר היא מקיימת מגעים עם הממשלה לפתיחתו המחודשת בחורף. בשאר מדינות אירופה קיבולת האחסון גבוהה יותר, וממשלות פועלות במרץ כדי לגדר את עצמן מפני מחסור.

כתוצאה, חוזים לגז טבעי שסגרה בריטניה עבור הרבעון הראשון של 2023 הם יקרים בכ־7% ממחירי הבנצ'מרק האירופיים. בשל היעדר מאגרים, בריטניה נאלצת להסתמך על "זרימה בזמן אמת" מהים הצפוני, נורבגיה ובלגיה, כמו גם יבוא של גז טבעי נוזלי. בעתות המחסור שנוצרו היום, השיטה הזו מתגלה כבעלת השפעה דרמטית על יוקר המחיה בממלכה.

"אני אציג תוכנית נועזת שמטרתה לקצץ במסים ולהביא לצמיחת הכלכלה שלנו", אמרה טראס במעמד הניצחון. "אטפל במשבר האנרגיה, בחשבונות החשמל של האנשים, אבל גם בסוגיות ארוכות הטווח הנוגעות למשק האנרגיה", הכריזה. כעת נותר רק לראות אם התוכניות שתציג עוד החודש, יספיקו על מנת לאפשר לכל אזרחי הממלכה הזנה וגם הסקה בחורף הקרוב.

תגיות