אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נכנס לעין הסערה: שר האוצר הבריטי החדש ייצא לדרך עם חבילת סיוע קוואסי קווארטנג, שר האוצר הבריטי | צילום: EPA

נכנס לעין הסערה: שר האוצר הבריטי החדש ייצא לדרך עם חבילת סיוע

קוואסי קווארטנג, חסיד של כלכלת שוק חופשי, ייאלץ לנקוט מהלכי התערבות כדי למנוע את הסלמת משבר האנרגיה. על הפרק: סיוע בהיקף 100 מיליארד ליש"ט למשקי הבית וקיצוצי מסים

08.09.2022, 06:40 | תמר טוניק

כפי שניבאו משקיפים פוליטיים, שר העסקים, האנרגיה והתעשייה הבריטי קוואסי קווארטנג (47) נבחר לכהן כשר האוצר בממשלתה של ליז טראס, עמיתתו למפלגה וגם חברה קרובה.

במהלך כהונתו נקלע קווארטנג לעימותים בלתי פוסקים עם שר האוצר לשעבר רישי סונאק לגבי המהלכים הרצויים לחילוץ הכלכלה מהמשבר החמור שאליו נקלעה. השבוע הוא נכנס למשרד שר האוצר תחת חסותה של בת בריתו הוותיקה טראס, לאחר שהביסה את סונאק במרוץ לראשות המפלגה השמרנית.

השניים, בני אותו גיל ועד לכניסתה של טראס לדאונינג 10 שכנים באותו רחוב בגריניץ' שבלונדון, הגיעו לפרלמנט יחד ב־2010. בדומה לטראס, גם קווארטנג הוא חסיד נלהב של כלכלת שוק חופשי.

הזינוק שלו לצמרת הפוליטית מגיע בעיצומה של סערה כלכלית מהקשות שידעה הממלכה, עם תחזיות שהן הקודרות ביותר זה עשרות שנים, להוציא את תקופת המגפה. הממלכה ניצבת על סף מיתון ממושך, עם שיעור אינפלציה של 10.1%, הגבוה ביותר מזה 40 שנה, ומערכת בריאות שצפויה להיקלע למשבר חמור בחורף הקרוב.

מתנגד לעודף רגולציה

קווארטנג נולד במזרח לונדון להורים שהיגרו מגאנה בשנות ה־60 כסטודנטים. אביו, כלכלן בהכשרתו, עבד במזכירות חבר העמים הבריטי, ואמו עבדה כעורכת דין.

הוא התחנך במוסדות העלית איטון וקיימברידג' בבריטניה ומשם המשיך ללימודים בהרווארד, לפני שהתברג במשרות של אנליסט בבנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן וחברת ניהול הנכסים Odey, תחת שרביטו של המשקיע תומך הברקזיט כריספין אודי.


 ,   ,


בשיתוף עם טראס, קווארטנג פרסם לפני עשור שורה של מאמרים הקוראים לבריטניה עצמאית. בכתיבתם יצאו נגד תקציבים מנופחים, מיסוי גבוה ועודף רגולציה — עקרונות שטראס הפכה לאבן הפינה של הקמפיין שלה. עם זאת, בהינתן עוצמת המשבר שנתונה בו הכלכלה, משקיפים סבורים כי מהלכים למימוש העקרונות הליברטריאניים הללו לא יהיו מעשיים בשלב זה. במאמר מערכת שפרסם ערב ניצחונה של טראס ב"פייננשל טיימס", קווארטנג ביקש להרגיע את השווקים מפני המשך קריסת הליש"ט, וציין כי כל קיצוץ מס שתבצע הממשלה ייעשה תוך נקיטת "אחריות פיסקאלית".

"בהינתן חומרת המשבר שאנו ניצבים בפניו, יהיה צורך בהקלות פיסקאליות על מנת לסייע לאנשים לעבור את החורף", כתב. "זה הדבר הנכון לעשות בזמנים המאוד קשים הללו. יחס החוב־תוצר של בריטניה נמוך משל שאר מדינות ה־G7, להוציא גרמניה, כך שאנחנו לא נדרש להידוק פיסקאלי משמעותי".

בהתאם, למרות תמיכתו בכלכלת שוק חופשי, השבוע הראשון שלו בתפקיד קרוב לוודאי יצריך הצגת מהלכים להתערבות מרחיקת לכת בכלכלה, יותר מכל ממשלה אחרת מאז שנות ה־70. אלה יכללו, לפי דיווחים, הקפאה של מחירי החשמל, קיצוצי מסים וחבילת סיוע בשווי מוערך של 100 מיליארד ליש"ט עבור משקי הבית.

"אתגרים יוצאי דופן"

בנאומה הראשון כראשת ממשלה הבהירה אתמול טראס, כי הדרך לצמיחה כלכלית לא תעבור בהגדלת נטל המס. "אנקוט מהלכים מיידיים כדי לסייע לאנשים עם חשבונות החשמל שלהם ולדאוג לאספקת אנרגיה לטווח הרחוק", ציינה. "אנקוט פעולה מיידית כדי לדאוג למסים נמוכים והגדלת הכלכלה".

קווארטנג נועד אתמול עם בכירים בתעשייה הפיננסית כדי לדווח על המהלכים המתוכננים של הממשלה. עם הנוכחים נמנו מנהלי בלאקרוק, בלאקסטון, גולדמן זאקס, UBS, HSBC, ג'יי.פי מורגן ובורסת לונדון. לפי פרסומים באתר ממשלת בריטניה, קווארטנג הדגיש כי בראש הסדר העדיפויות יעמדו תמיכה במשפחות ובעסקים לקראת החורף הקרב ולנוכח היקפו של משבר הגז. במקביל הוא חזר והדגיש את מחוייבות הממשלה לאחריות פיסקאלית.

ברבעון השני התכווצה כלכלת בריטניה ב־0.1% לאחר שמשקי הבית קיצצו בהוצאות לנוכח הזינוק באינפלציה. סיומן של תוכניות הסיוע שיצאו לדרך בקורונה ליבה גם הוא את המגמה. לעומתה, כלכלות אירופה הגדולות רשמו צמיחה, גם אם מזערית. ברקע הנתונים הללו, קווארטנג הודיע על מחוייבות הממשלה לאישוש הכלכלה והציב יעד צמיחה של 2.5%. פירושו של דבר, ציין, יצירת התנאים הנכונים להשקעות עסקיות וחדשנות וצמצום הרגולציה והמסים על מנת לייצר משרות והון ולעודד צמיחה. בפגישתו הרשמית הראשונה כשר אוצר, קווארטנג גם חזר והדגיש את תמיכתו המלאה בעצמאותו של הבנק המרכזי ובמשימתו לרסן את האינפלציה, אשר לפי תחזיות עלולה לזנק באוקטובר ל־14%.

"בשבועות ובחודשים הקרובים נתייצב בפני אתגרים כלכליים יוצאי דופן, ואני מודע לדאגה שחשים משפחות ועסקים ברחבי בריטניה", אמר בתום הפגישה. "עלינו להיות החלטיים ולפעול אחרת. פירושו של דבר, התמקדות חסרת פשרות באופן שבו נקל על השקעות עסקיות ונרחיב את הכלכלה, במקום התמקדות בחלוקה מחדש של מה שנשאר".


קוואסי קווארטנג

  • השכלה: דוקטורט בהיסטוריה של הכלכלה מאוניברסיטת הרווארד
  • תפקידים קודמים בפוליטיקה: חבר פרלמנט מטעם נפת ספלת'ורן במחוז סארי מאז 2010, כיהן כשר העסקים, האנרגיה והמסחר תחת ראש הממשלה בוריס ג'ונסון
  • משהו אחר: בתחילת השנה רכש בית בסמוך לחברתו הקרובה ליז טראס בשכונת גריניץ' בדרום־מזרח לונדון

תגיות