אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבדיחה בציריך: מניית קרדיט סוויס זולה מכוס קפה סניף של קרדיט סוויס. מניה זולה מכוס קפה | צילום: שאטרסטוק

הבדיחה בציריך: מניית קרדיט סוויס זולה מכוס קפה

הבנק השני בגודלו בשוויץ צפוי לרשום השנה הפסד של כ־2 מיליארד דולר ונערך לפרסום תוכנית התייעלות שתתמקד בצמצום פעילות ההשקעות. מזכר ששלח המנכ"ל לעובדים עם ההודעה: "אנחנו ברגע קריטי" ריסק את המניה

03.10.2022, 06:02 | תמר טוניק

מזכר הרגעה שנשלח לעובדי קרדיט סוויס בסוף השבוע האחרון, השני בתוך שבועיים, הכניס את ענק הבנקאות השוויצרי לעין הסערה. "אנחנו נמצאים ברגע קריטי", כתב המנכ"ל אולריך קרנר, ברקע היערכות הבנק לביצוע מהלכי ארגון מחדש שפרטיהם צפויים להתפרסם בהמשך החודש.

קרנר, הנמצא בתפקידו חודשיים בלבד, הפציר בעובדיו שלא לבלבל את מחיר המניה "היומי" עם "בסיס ההון והנזילות החזקים" של המוסד הבנקאי, זאת לאחר שמניית קרדיט סוויס צנחה בחדות ונסחרת כעת קרוב לשפל של כל הזמנים. למעשה, מחיר המניה כה נמוך עתה (3.9 פרנק שוויצרי ב־30.9), עד כי בשוויץ מתבדחים כי זול יותר היום לקנות מניה של קרדיט סוויס מאשר כוס קפה בציריך.

בעודו מדגיש כי הוא מודע היטב לאווירת אי־הוודאות ולחרושת השמועות הפועלת בתוך הבנק ומחוצה לו, המנכ"ל ציין כי ישלח עדכונים קבועים לעובדים, זאת עד למועד פרסום התוכנית האסטרטגית ב־27 באוקטובר במקביל לדיווח תוצאות הרבעון השלישי. קרדיט סוויס נמצא בעיצומו של תהליך קבלת החלטות לגבי עתידה של פעילות ההשקעות שלו, זאת לאחר שהתחייב בפני משקיעים כי יכווץ את החטיבה הבעייתית, הנחשבת לבזבזנית, ויתמקד יותר בייעוץ. לפי הערכות אנליסטים, הבנק עתיד לעבור התכווצות משמעותית, אשר במהלך הזמן תוריד את הלחץ מדפי המאזנים.

דובר הבנק אישר את פרטי המזכר. "אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך למצב מחדש את קרדיט סוויס למען עתיד יציב וארוך טווח", כתב. "בהתחשב בקשרים העסקיים העמוקים שיש לנו, וההתמקדות ארוכת השנים בשירותם של כמה מהיזמים המצליחים בעולם, אני בטוח שיש לנו את מה שצריך כדי להצליח".

קרדיט סוויס מוכר ברחבי העולם בזכות פעילות ההשקעות שלו, הכוללת בין השאר מסחר, מיזוגים ורכישות ואג"ח, כמו גם בשל פעילות ניהול העושר. עם זאת, פעילות ההשקעות היא זו שהכניסה אותו לקשיים פיננסיים, למרות שהיתה בעבר אחד ממקורות ההכנסה והרווח המובילים שלו.

זה כמה שנים נמצאת מניית הבנק במגמת צניחה, זאת ברקע שערוריות שדבקו בו ושורה של חילופי בכירים. ב־23 בספטמבר רשמה המניה צניחה של 12%, לאחר שסוכנות רויטרס דיווחה כי הבנק מחפש אחר משקיעים לרכישת מניות חדשות. "לא משנה אילו מהלכים תכלול האסטרטגיה החדשה", ציין אנליסט שצוטט ב"וול סטריט ג'ורנל", "גיוס הון באופן כזה או אחר הוא כורח המציאות".

בה בעת, משקיפים מציינים כי קשה להעריך את היקף הגיוס הנדרש, שכן הרבה מאוד יכול עדיין להשתבש. כך למשל, נגד הבנק תלויה ועומדת תביעה בגובה 800 מיליון דולר בסינגפור שאותה הגיש לקוח ממורמר, לשעבר ראש ממשלה בגיאורגיה, כמו גם שורה ארוכה נוספת של בירורים משפטיים הנמצאים בצנרת, הקשורים במהלכים בעייתיים. קרדיט סוויס גם נמנה עם המלווים המובילים ברכישה הממונפת של חברת התוכנה Citrix סיסטמז, עסקה שהפילה שורה של בנקים להפסדים שעומקם טרם התברר.

בצל אי־הוודאות המרחפת מעל הבנק, מעל 50 בכירים נטשו בשנה שעברה את המוסד הפיננסי הוותיק, השני בגודלו במדינה אחרי UBS. אחד הפורשים הבולטים, ינס ולטר, מראשי חטיבת הבנקאות הגלובלית, עזב באחרונה לסיטיגרופ האמריקאי לאחר 27 שנים בקרדיט סוויס. ינס, שנטל "חופשת גינון" של שלושה חודשים, מונה למנהל בכיר בחטיבת ההשקעות האירופית של סיטי. גם ראש חטיבת מוצרי האשראי הגלובליים, דניאל מקארתי, עזב אחרי 15 שנות כהונה.

תחת תוכנית הארגון מחדש שהשיק היו"ר אקסל ליהמן, הבנק מתכנן לצמצם את פעילות ההשקעות ולהגביר את ההתמקדות בעסקי ניהול העושר, שנחשבים לספינת הדגל של קרדיט סוויס. בקיץ האחרון מינה הבנק את קרנר למנכ"ל, זאת לאחר הדחתו של תומאס גוטשטיין שבכהונתו צבר הבנק שורה של הפסדים. בידי קרנר הופקדה המשימה לקצץ למעלה מ־1 מיליארד דולר בהוצאות, ובחודש שעבר דווח כי במסגרת מהלכי ההתייעלות הללו, הבנק שוקל קיצוץ של כ־5,000 משרות, כלומר, אחת מכל 10.

ההפסד הצפוי לקרדיט סוויס השנה מוערך בכ־2 מיליארד דולרים. בינתיים, בהינתן אווירת העמימות סביב המשך הדרך וקריסת המניה, עלויות ביטוח האג"ח של הבנק נגד חדלות פירעון זינקו בכ־15% בשבוע שעבר לרמות שכמותן לא נראו מאז המשבר הפיננסי הגלובלי ב־2009.

באוגוסט האחרון, אנליסטים בדויטשה בנק אמרו כי צמצום פעילות בנק ההשקעות יותיר חור של 4 מיליארד פרנק בהון של קרדיט סוויס בשל עלויות ארגון מחדש, הגדלת פעילויות אחרות וחיזוק יחס הלימות ההון. מכירה של פעילות איגוח המשכנתאות עשויה לכסות חלק מהסכום הזה, שכן מדובר בפעילות רווחית ואטרקטיבית ששוויה מוערך בכ־2 מיליארד דולר. לפי מקורות שצוטטו ברויטרס, קיים עניין רב בפעילות הזו, כולל מצד משקיעים פיננסיים, בנקים וחברות ביטוח. שמות שעלו כמשקיעים אפשריים בקרדיט סוויס מונים בינתיים את אפולו גלובל מנג'מנט וענק הבנקאות הצרפתי, הבנק הגדול באירופה, BNP פריבה.

בציפיה למסמך האסטרטגיה בסוף החודש, מתפרסמים דיווחים מקדימים על מהלכים אחרים ששוקל הבנק. אחד מהם עשוי להיות חידוש הפעילות של "בנק רע" שיחזיק בנכסים בעייתיים — כך דיווח באחרונה ה"פייננשל טיימס" שציטט גורמים המקורבים לנושא. לפי ההצעה הזו, בנק ההשקעות עשוי להתפצל לשלושה חלקים. אלה ימנו את פעילות הייעוץ של הקבוצה, "בנק רע" שיחזיק בנכסים בעלי סיכון גבוה (שבהדרגה יוצאו מתיק האחזקות), ושאר הפעילות.

רעיון נוסף שבוחן הבנק הוא חידושו לא רק של "הבנק הרע", כי אם גם של המותג פרסט בוסטון שבו החזיק בעבר, ואשר אותו "הוציא לגמלאות" לפני 17 שנים. תחת ההצעה הזו, הבנק השוויצרי ימתג מחדש את פעילות ההשקעות שלו בארה"ב. אם אכן יתבצע המהלך האסטרטגי המסוים הזה, הוא עשוי להערכת אנליסטים לרמז על פיצול עתידי של החטיבה האמריקאית משאר הפעילות. קרדיט סוויס רכש נתח בפרסט בוסטון ב־1978 והחל להשתמש בשם ב־1988, שנתיים לפני שרכש את השליטה בבנק.

ועדיין, רשימת שערוריות חובקות עולם הרודפת את קרדיט סוויס זה עשרות שנים משמשת תפאורה קודרת לכל תוכנית הבראה שיהגו קברניטיו. רק בשנה שעברה, הבנק נקנס בגין הלוואה נגועה בכספי שוחד שהעניק למוזמביק, ספג הפסדי עתק בגובה 5.5 מיליארד דולר בעקבות קריסת חברת ניהול הנכסים הפרטית ארקגוס, הוכתם בשל מעורבותו עם חברת השירותים הפיננסיים שקרסה גרינסיל קפיטל, וספג ביקורת מהרגולטור על כך שריגל אחר עובדיו הבכירים. ב־1986 הואשם הבנק כי סייע לשליט הרודן של הפיליפינים פרדיננד מרקוס, ולרעייתו אימלדה, להסתיר כ־10 מיליארד דולר שגזלו מקופת המדינה. ב־1999, רשויות יפן קנסו את קרדיט סוויס על חלקו ב"מסיבת גריסה" שנועדה להעלים מסמכים שבאמצעותם הסתירו חברות את הפסדיהן. בשנת 2000 ננזף הבנק על ידי הרגולטור השוויצרי, על כך שקיבל כספים שנקשרו לשליט ניגריה המושחת.

המבוכה האחרונה, אף כי קטנה יותר, אירעה בתחילת השנה, כאשר היו"ר אנטוניו הורטה־אוסוריו התפטר לאחר שהפר פעמיים חובת בידוד, בשוויץ ובבריטניה, כדי לצפות במשחקי כדורגל וטניס. השאלה הנשאלת עתה היא, האם קרנר יצליח להבריא את הבנק, בטרם יהיה זה מאוחר מדי.

תגיות