אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי תקופת רגיעה, רוסיה שוב מאיימת על מחירי המזון ספינות משא עם דגנים מאוקראינה ליד חופי איסטנבול | ספינות משא עם דגנים מאוקראינה, בשבוע שעבר באיסטנבול. צילום: EPA

אחרי תקופת רגיעה, רוסיה שוב מאיימת על מחירי המזון

מוסקבה נסוגה מההסכם בתיווך האו"ם שאיפשר יצוא דגנים מאוקראינה. האיחוד האירופי: "ההחלטה פוגעת במאמצים להקל את משבר המזון העולמי". מדד מחירי המזון ירד החודש אך נמצא עדיין בשיא של כל הזמנים

30.10.2022, 18:25 | תמר טוניק

האיחוד האירופי וארגון נאט"ו קראו היום (א') לרוסיה לחזור בה מהחלטתה לסגת מההסכם בתיווך האו"ם שאיפשר יצוא דגנים מאוקראינה מאז הקיץ האחרון. ההחלטה החד־צדדית של רוסיה פוגעת במאמצים להקל את משבר המזון העולמי, ולטענת אוקראינה תוכננה זה זמן על ידי הקרמלין.

הבקשה של האיחוד האירופי מגיעה בעקבות החלטת מוסקבה אתמול להשעות את השתתפותה בהסכם הים השחור ובכך לנתק את משלוחי המזון מאוקראינה, אחת מיצואניות התבואה הגדולות בעולם. לטענת מוסקבה, ההחלטה התקבלה בתגובה למתקפת מל"טים נרחבת של אוקראינה בסוף השבוע נגד הצי הרוסי סמוך לנמל סווסטופול בחצי האי קרים שסיפחה רוסיה.

עצירת יצוא הדגנים האוקראיני מתבצעת ברקע ירידה של 1.1% במדד המזון של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) באוקטובר, זה החודש השישי ברציפות. בה בעת, המדד עדיין גבוה יותר מבכל נקודת זמן מאז שנות ה־70.

מחירי הדגנים, אחד הרכיבים במדד, טיפסו ב־2.2%, בין השאר בשל אי־הוודאות הקשורה באספקת החיטה דרך הים השחור. במקביל, תנאי בצורת בארה"ב ובארגנטינה פגעו בייצור החקלאי, ואילו מחירי האורז טיפסו בגלל הגבלות שהשיתה הודו על היצוא. ירידה של 6.6% במחירי השמנים הצמחיים מיתנה את השפעת רכיב הדגנים במדד החודש, זאת בעקבות עלייה בייצור בדרום־מזרח אסיה. בדו"ח נפרד העריך ה־FAO כי היקף הייצור של דגנים בעולם יירד השנה ב־1.7% לעומת 2021.

"החלטת רוסיה להשעות את ההשתתפות בהסכם הים השחור מסכנת את נתיב היצוא הראשי של תבואה ודשנים הנדרשים מאוד על מנת להתמודד עם משבר המזון הגלובלי שנגרם עקב מלחמתה נגד אוקראינה", ציין האחראי על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, ז'וזפ בורל, בציוץ בטוויטר. "האיחוד האירופי מפציר ברוסיה לחזור בה מהחלטתה".

ביום שבת נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגדיר את המהלך "שערורייה בוטה" ואמר כי עצירת היצוא תעצים את הרעב בעולם. במקביל, שר החוץ האמריקאי אנטוני בלינקן האשים את מוסקבה כי הפכה את המזון לכלי נשק. אתמול, שגריר רוסיה בוושינגטון תקף את הממשל האמריקאי ואמר כי התגובה למהלך הרוסי היא בעצמה "שערורייה".

לפי משרד ההגנה הרוסי, מתקפת המל"טים בוצעה בסיוע מומחים מהצי הבריטי והיא בגדר מתקפת טרור. עוד לטענת רוסיה, הספינות שנגדן הופנתה המתקפה היו מעורבות באבטחת מסדרון מעבר התבואה מנמלי אוקראינה בים השחור.

פרישתה של רוסיה מהסכם התבואה היא בגדר התפתחות חדשה במערכה בת שמונת החודשים, לאחר שבשבועות האחרונים מתקפות מל"טים וטילים רוסיות השמידו כ־30% מתשתית החשמל האוקראינית. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי קרא לתגובה החלטית של האו"ם וכלכלות ה־G20 נגד מה שהוא הגדיר מהלך מטופש של רוסיה. "זהו ניסיון שקוף לחלוטין של רוסיה לחזור לאיום של רעב כבד באפריקה ואסיה", אמר זלנסקי בהודעת וידיאו, בציינו כי יש להרחיק את רוסיה מקבוצת ה־G20.

במסגרת הסכם התבואה התחדשו המשלוחים מאוקראינה, זאת בשאיפה להגיע להיקפי היצוא החודשיים שקדמו למלחמה — 5 מיליון טונות בחודש. למעלה מ־9 מיליון טונות של תירס, חיטה, מוצרי חמניות, שעורה, סויה ולפתית (הצמח ממנו מופק שמן קנולה) יצאו מאוקראינה מאז נחתם ההסכם ב־22 ביולי.

לקראת מועד התפוגה שלו ב־19 בנובמבר, אף כי קיימת אפשרות להאריכו בהסכמת הצדדים, רוסיה חזרה ואמרה כי יש בהסכם כשלים רבים. במקביל, אוקראינה טענה כי מוסקבה מנעה מכ־200 ספינות שלה לאסוף מטעני תבואה.

במעמד חתימת ההסכם, תוכנית המזון העולמית של האו"ם דיווחה כי כ־47 מיליון אנשים סובלים חרפת רעב מאז עצרה המלחמה את המשלוחים מאוקראינה, וגרמה בכך למחסור עולמי במזון ולזינוק במחירים. ההסכם איפשר מעבר בטוח מאודסה ושני נמלים אחרים במסגרת "הפסקת אש דה־פקטו", לפי גורם רשמי, עבור הספינות והמתקנים שמוגדרים בו.

אתמול המתינו למעלה מעשר ספינות משא להיכנס למסדרון ההומניטרי, כך לפי גורם מטעם האו"ם.

בהודעה שפרסם ביום שישי, קודם להכרזה הרוסית, אמר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, כי הארגון ימשיך לעשות כל שביכולתו כדי למתן את השפעות המלחמה על שוק המזון. "אם מזון ודשנים לא יגיעו לשווקים כעת, חקלאים לא יקבלו את הדשנים שהם זקוקים להם בתחילת עונת השתילה, מה שיסכן יבולים בכל העולם ב־2023 וב־2024, עם השפעה דרמטית על ייצור מזון ומחירי מזון גלובליים", הזהיר.

תגיות