אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עולם קטן, פערים גדולים: למדנו לעשות כסף - אבל לא השכלנו לחלק אותו נכון צילום: שאטרסטוק

מסע בשביל הכסף

עולם קטן, פערים גדולים: למדנו לעשות כסף - אבל לא השכלנו לחלק אותו נכון

תהליך הקדמה השאיר מאז ומעולם רבים בצד הדרך. למה זה קורה? כיצד הגענו למצב שבמאה ה-21 הם רבים כל כך? למה זה כל כך מסוכן? ומי מרוויח מזה בגדול (רמז: פוליטיקאים)

05.11.2022, 14:01 | משה פרל

את המרוץ האנושי אל העושר תלווה תמיד, אבל ממש תמיד, דילמה גדולה: מה עושים עם אלה שנשארו מאחור.

כבר לפני 4000 שנים ידעו מנהיגי האימפריות הקדומות לבצע שמיטת חובות כדי לאושש את אלה שקרסו תחת חובות עצומים. לפני 2500 שנים ידעו מנהיגי העם היהודי לפתח מנגנון מתוחכם מאין כמותו של ניהול סיכונים שנקרא "חוק היובל" וסייע לשכבות המוחלשות.

500 שנים אחרי זה, הגיעה הקריאה לצמצום פערים מהעם ולא ממנהיגיו: פעיל המחאה המפורסם בהיסטוריה – ישו – הוביל מחאה כלכלית בקמפיין חברתי שישנה את ההיסטוריה. 1700 שנים לאחר מכן יבין העולם שבעיית הפערים החברתיים חייבת פתרונות קבע. חוקים מיוחדים יעבירו עושר מאלה שיש להם לאלה שאין להם ויסמנו את מה שיהפוך להיות הכלי האולטימטיבי לצמצום פערים: מדינת הרווחה. זה יתחיל באנגליה וגרמניה, ויתפשט באופן ויראלי לכל העולם. מדינת הרווחה היא "אמנה חברתית" שעיקרה: מי שהפך קורבן למרוץ האנושי אל העושר, יקבל סיוע מהקופה הציבורית.

מאתיים שנים זה עבד, אבל אל המאה ה-21 עושה האנושות את דרכה עם יכולת שמעולם לא היתה לייצר מקסימום עושר במינימום זמן. העניין הוא שטרם למדנו איך לחלק אותו באופן סביר.

עולם קטן, פערים גדולים: למדנו לעשות כסף - אבל לא השכלנו לחלק אותו נכון
 
להאזנה לפודקאסט
לחץ כאןעולם קטן, פערים גדולים: למדנו לעשות כסף - אבל לא השכלנו לחלק אותו נכון

האם העושר שלמדנו לייצר יביא לנו אושר? מה יחליף את "מדינת הרווחה"? מי המרוויחים הגדולים מפערים כלכליים? אתם מוזמנים לפרק 12 של "מסע בשביל הכסף".

תגיות