אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקנייתים רצו רחוק מדי דיאנה קיפיוקי מסיימת ראשונה את מרתון בוסטון 2021. השימוש בסמים נובע גם מהפרסים הגבוהים המוענקים למנצחים | צילום: רויטרס

אימון מתקדם

הקנייתים רצו רחוק מדי

שני עשורים אחרי שהרוכב לאנס ארמסטרונג ועמיתיו הזריקו את הסם "טריאמצינולון אצטוניד" והורחקו מהענף, הוא חוזר להופיע בגופם של עשרות רצים קנייתים. עתה מעצמת הריצה למרחקים ארוכים עלולה להיות מסולקת מכל מפעל ספורטיבי

08.11.2022, 07:02 | אילן גולדמן

לדייוויד מילר היו רגעים קשים רבים בחייו הבוגרים. רגע אחד שאותו אינו מצליח למחוק עד היום מזכרונו הוא זה שבו רופא רוכן מעליו ומזריק לו תרופה חזקה להחריד בשם קנקורט הישר לתוך השריר — מעשה לא חוקי בעליל, שנועד לשפר את ביצועיו של מילר הסקוטי בטור דה פראנס של 2003, אליו זינק כאחד המועמדים הבולטים לניצחון. התרופה החזקה, חלק מקבוצה של קורטיקוסטרואידים עוצמתיים המכונים לרוב "טריאמצינולון אצטוניד", היו דלק המטוסים של רוכבי־העל באותם ימים. מי שלא צרך אותם, יכול היה רק לחלום על העפלה לדוכן המנצחים במרוצים הגדולים.

"היתה להם השפעה מטורפת", שיחזר מילר בראיון, "חומר שאתה צורך לא יותר מפעם בשנה. המתח שהוא יוצר על הגוף בלתי נתפס, אבל זה היה המפתח לביצועי העל, של מי שנזקקו למשקל גוף נמוך ככל שניתן מול רמות כוח בלתי נתפסות". לדבריו של מילר, בעקבות השימוש בחומר, הגיע למשקל הנמוך בחייו מבלי שאיבד כלל מכוחו — שרק הלך וגבר. "נראיתי כמו מכונת קרב באותה תקופה", הוא נזכר, "כל סיב בשרירי היה בולט לעין ואפשר היה לראות ורידים לכל אורך גופי, כמו שבילים שמסומנים על מפה. העוצמה שלי היתה כה גדולה ופתאומית בעת שהייתי מדווש, עד שמפרקי כאבו וכמעט שלא עמדו בדרישות שהציב להם גופי המשודרג".

20 שנה לאחר אותה אפיזודה אפלה ומכוערת, במרחק של אלפי קילומטרים ועל אדמתה של יבשת אחרת, שרידיו של הטריאמצינולון, שבכלל נועד במקורו לטפל בבעיות עור, פה וחניכיים, מתגלים שוב ביתר שאת. הפעם, אין אלו רוכבי האופניים שמחפשים את השפעותיו המופרעות של החומר, אלא רציה הדקיקים והמוכשרים ביותר של היבשת השחורה — הקנייתים.

הרוכב דייוויד מילר: "העוצמה שלי היתה כה גדולה ופתאומית בעת הדיווש, עד שמפרקי כאבו וכמעט שלא עמדו בדרישות שהציב להם גופי המשודרג"


לפני כמה שבועות, הצביע דו"ח של הסוכנות הבינלאומית למניעת סמים בספורט (WADA), באופן שלא משתמע לשתי פנים: הטריאמצינולון חזר ובענק. הנתונים מדכאים: בגופם של 10 מבין 19 רצים קנייתים שנחשדו כי השתמשו בחומרים אסורים בשנה החולפת, נמצאו שרידים ברורים של הסם. באופן שאולי לא מפתיע את מי שעוקבים אחרי התחום, רובם המכריע של המשתמשים הם מקרב רצי הכביש. אותה חבורה מובחרת של רצים מהירים שמשתתפת בתחרויות המרתון הגדולות בעולם, גם במרדף אחרי כספי הזכיות.

לא קשה להבין מה התמריץ שהניע אותם לבחון את יכולותיו של החומר, מנוע מוכח עבור כמה מגדולי רוכבי האופניים בעבר, כולל לאנס ארמסטרונג הידוע לשמצה, אשר את ניצחונו הראשון אי פעם בטור דה פראנס (1999), השיג כשהוא משתמש בחומר הזה שהוזרק לגופו. מי שעוד הלך בעקבותיו והשתמש בקסמי החומר היה ברדלי וויגינס, מנצחו של הטור הצרפתי ב־2012. השניים הם רק חלק מרשימה ארוכה מאוד של רמאים, אשר חלקם ניצלו פרצות בתקנות וזכו לזריקות עידוד מן התרופה החזקה באמצעות מרשם חוקי למהדרין. מילר, כך סיפר בווידויו לתקשורת, קיבל את שלו מרופא הקבוצה שעבורה התחרה. האחרון המציא עבורו פציעה שמעולם לא התרחשה, ונתן לו זריקה שלכאורה אמורה לטפל בה.

קשה להצביע מהיכן וכיצד צץ לפתע השנה השימוש הנרחב בטריאצינולון אצטוניד בקניה, אולם מה שברור כעת הוא שרצים שאפתנים רבים למדי השתמשו ועדיין משתמשים בו. מבין המשתמשים השם שמהדהד כעת יותר מכולם הוא זה של דיאנה קיפיוקי, מנצחת המרתון היוקרתי של בוסטון ב־2021. באופן שאינו שגרתי במקרים שכאלו, הרצה הקנייתית, ששמה החל לזרוח מאז אותו ניצחון זוהר בבוסטון, הודתה כי רימתה ביודעין במרתון המשמעותי הראשון שלה. לפני הזינוק, קיפיוקי בת ה־27 כלל לא נחשבה כמועמדת לניצחון וזכייתה הפתיעה את הפרשנים. בדרך לקו הסיום ניערה שתי אלופות עולם מוכרות ומנוסות ממנה בהרבה.

הבעיה, כאמור, הוא ששמה של קפיוקי הוא רק אחד מבין רשימה של הולכת ומתארכת מאוד של רצים קנייתים שסרחו ונתפסו. המצב העגום הופך את המדינה האפריקאית, שבעבר נחשבה למכה של הריצה למרחקים ארוכים, למצורעת ועשוי להדיחה כבר בעתיד הקרוב מהשתתפות במפעלי ספורט בינלאומיים. "אנחנו ממש במצב חירום", הודה לפני כמה ימים בכיר בהתאחדות האתלטיקה הקנייתית, שחושש שקניה בדרך להיות רוסיה הבאה.

למרבה האכזבה, ניתן למצוא ברשימות השחורות של הוועדה למניעת סמים גם שמות של רצים שחלקם היו ממכתיבי הקצב של מי שנחשב כיום לרץ הגדול בהיסטוריה — אליוד קיפצו'גה, בריצה שבה שבר את המחסום הבלתי נתפס של ריצת מרתון בפחות משעתיים, ב־2019. אחד מהם, פילימון קצ'ראן, אף נמנה על שותפיו לאימונים השוטפים של קיפצ'וגה.

בשל כמות הנתפסים הקנייתים, שבכל יום נדמה שרק הולכת וגדלה, יש קולות רבים שמשוכנעים שהאש בסוף תגיע גם אל קיפצ'וגה עצמו. שבהתחשב במציאות העגומה סביבו, אין סיכוי שהישגיו הבלתי נתפסים מהשנים האחרונות, חפים מחומרים והטעיות, טוענים המומחים.

קיפצ'וגה, מכחיש בכל תוקף: "זו בושה ממש. השימוש בחומרים אסורים הוא איוּם שמחסל את האמינות של הרצים הקנייתים ושל מדינתנו. אני קורא לכל הספורטאים הקנייתים לרוץ נקי ולהשאיר חותם חיובי". כשזו המציאות בקניה, קשה שלא להיזכר באמירות דומות שהשמיע לאנס ארמסטרונג לפני כשני עשורים, רגע לפני שהוקע כרמאי הגדול בהיסטוריה של הספורט. כולם מקווים שגורלו של קיפצ'וגה יהיה שונה.

תגיות