אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פגישת ביידן ושי ב־G20 נותנת תקווה להקלת משבר הסחר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, היום בבאלי. "התחרות לא תידרדר לקונפליקט" | צילום: AP

פגישת ביידן ושי ב־G20 נותנת תקווה להקלת משבר הסחר

מנהיגי שתי הכלכלות הגדולות בעולם ייפגשו מחר ברקע שפל של עשור ביחסי המדינות. הבית הלבן: "הם ידונו בשאלה כיצד לנהל באחריות את התחרות". יו"ר קרן המטבע הזהירה מהסיכונים שמציבים המכסים שהשית טראמפ על סין

13.11.2022, 19:50 | תמר טוניק

פגישתם של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ונשיא סין שי ג'ינפינג, הצפויה להתקיים מחר, תהיה אחד האירועים המרכזיים של פסגת הכלכלות העשירות בבאלי, אינדונזיה, אף שתיערך בשולי הוועידה. המנהיגים ייוועדו ברקע שפל של עשור ביחסי שתי הכלכלות הגדולות בעולם, החלוקות בסוגיות של סחר, טכנולוגיה, זכויות אדם וגאופוליטיקה.

היום נחת ביידן בבאלי, לשם הגיע מסבב פגישות שערך בקמבודיה. בהודעה רשמית טרם צאתו לפסגה מסרה דוברת הבית הלבן קארין ז'אן־פייר כי המנהיגים ידונו בדרכים לשמר ולהעמיק את ערוצי התקשורת ביניהם, כמו גם כיצד "לנהל באחריות את התחרות ולעבוד בשיתוף פעולה בתחומים שבהם האינטרסים חופפים". ברוח זו אמר היום ביידן כי "ארצות הברית תתחרה ללא לאות בבייג'ינג", אך בה עת תדאג לכך כי התחרות "לא תידרדר לכדי קונפליקט".

אף שתהיה זו פגישתם הראשונה כמנהיגים, ביידן לא מגיע לאירוע חסר ניסיון. לפני עשור, במהלך ביקורו בסין כסגן נשיא ארצות הברית, ביידן נועד חמש פעמים עם שי בפגישות ממלכתיות וגם רשמיות פחות. "הקשר שהם יצרו הוא נדיר למדי בין מנהיגים", צוטט באתר "ניקיי" דניאל ראסל, שהתלווה אז לביידן כמומחה אסיה במועצת הביטחון. "מדובר באחד הרכיבים מעוררי התקווה ביחסי ארצות הברית־סין", אמר.

הפגישה בבאלי מתקיימת לאחר שנשיא סין שריין לעצמו כהונה שלישית, והמפלגה הדמוקרטית של ביידן ניצלה ממפלה בבחירות האמצע. לפי הערכות אנליסטים, הפסגה עשויה לקבוע את הטון של יחסי שתי המדינות לשנתיים הבאות, כאשר לפי יועץ הבית הלבן לענייני ביטחון ג'ייק סאליבן, ביידן משתוקק להבין לאן מועדות פניה של סין. "הוא יישב באותו חדר עם שי ג'ינפינג, הוא יהיה ישיר איתו כמו תמיד, והוא יצפה ליחס דומה בחזרה. על בסיס זה הוא יוכל להחליט כיצד להתקדם", אמר.

ערב הפסגה יו"ר קרן המטבע הבינלאומית הזהירה מפני הסיכונים שמציבה היריבות בין סין לארצות הברית בפני הכלכלה העולמית, זאת בהתייחסה למכסים שהשיתה ארצות הברית על סחורות סיניות בתקופתו של הנשיא דונלד טראמפ. "ייתכן שאנחנו צועדים ללא הבחנה לעבר עולם שהוא עני יותר ובטוח פחות בשל כך", ציינה קריסטלינה ג'ורג'יבה בריאיון ל"וושינגטון פוסט". "חשוב להבין היטב מהלכים ותוצאותיהם, כי ברגע שאתה משחרר את השד מהבקבוק, קשה להחזירו", אמרה על המכסים. בחודשים האחרונים עסוק ממשל ביידן בבחינת המכסים, שעלותם ליבואנים הגיעה למיליארדי דולרים, והוא שוקל ביטול חלקי שלהם כדי להקל את לחצי האינפלציה.

מדינות ה־G20 מתכנסות ברקע סכנת מיתון, מלחמה מתמשכת באוקראינה ודאגה גוברת לגבי עתידו של כדור הארץ — סוגיות הרות גורל שיעלו לדיון בימי הוועידה. היום נחת בבאלי שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, אשר ייצג את רוסיה במקומו של הנשיא ולדימיר פוטין. קודם להגעתו חזר לברוב על עמדת הקרמלין, לפיה "ארצות הברית ובנות בריתה בנאט"ו מנסות לשלוט בדרום־מזרח אסיה".

ברקע דיווחים על זינוק בתחלואת הקורונה בסין, כולל בבייג'ינג. שרי הבריאות והאוצר של ה־G20 השיקו היום קרן בשווי 1.4 מיליארד דולר שנועדה להתמודד עם המגפה העולמית הבאה. עם זאת, לפי נשיא אינדונזיה ז'וקו ווידודו, מדובר בטיפה בים, ויידרשו כ־31 מיליארד דולר לפחות. "אנחנו חייבים לוודא את חוסנה של הקהילה בתרחיש של מגפה. לא ייתכן כי מגפה תשוב ליטול חיים ולהרוס את המארג של הכלכלה הגלובלית", אמר. ארצות הברית תרמה 450 מיליון דולר לקרן, ותורמות מרכזיות אחרות הן בריטניה, הודו, סין, צרפת, קנדה, אוסטרליה ויפן. "אני גאה במה שהשגנו. הצעדים שנקטנו השנה יסייעו במימוש חזון של מערך בריאות גלובלי חסון יותר", אמרה שרת האוצר של ארצות הברית ג'נט ילן.

תגיות