אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרואטיה מצטרפת לגוש היורו בתקופת שפל של המטבע האחיד העיר העתיקה דוברובניק. משקי הבית קיבלו עלון הדרכה לקראת החלפת המטבע | צילום: שאטרסטוק

קרואטיה מצטרפת לגוש היורו בתקופת שפל של המטבע האחיד

ב־1 בינואר תאמץ קרואטיה את המטבע המשותף ותצטרף לאמנת שנגן המאפשרת תנועה חופשית באיחוד האירופי. למרות התחזית לחיזוק הכלכלה הקרואטית, ההצטרפות מתרחשת בעיתוי בעייתי. הצפי: בשנה הבאה יצנח היורו ל־0.95 דולרים

26.12.2022, 20:54 | תמר טוניק

קרוב לעשור אחרי שהפכה לחברה החדשה ביותר באיחוד האירופי, קרואטיה תאמץ ב־1 בינואר 2023 את המטבע המשותף ובמקביל תצטרף לאמנת שנגן המאפשרת תנועה חופשית בין מדינות האיחוד. זו הפעם הראשונה שבה חברה חדשה מצטרפת בו זמנית לגוש היורו ולאזור שנגן.

על פי גורמים רשמיים בקרואטיה, במדינה המונה 4 מיליון תושבים ייזכרו המהלכים הללו כאחד ההישגים המשמעותיים ביותר מאז זכתה בעצמאותה בעקבות פירוקה מיוגוסלביה לפני 31 שנים. "היורו יחזק את הכלכלה שלנו, יהווה עוגן של יציבות, יהפוך אותנו לחסינים יותר בפני זעזועים ומשברים חיצוניים ויתרום לשיפור אקלים ההשקעות", ציין שר האוצר הקרואטי מרקו פרימוראץ' בישיבת ממשלה בחודש שעבר, בהתייחסו להעמקת הקשרים הפיננסיים עם שאר מדינות הגוש ועם הבנק האירופי המרכזי.



קרואטיה מצטרפת לגוש המטבע האחיד בתקופת שפל של היורו. לפי תחזיות כלכלנים בסיטי של לונדון, שווי המטבע יהיה נמוך מזה של הדולר בשנה הבאה, זאת ברקע משבר האנרגיה ומדיניות העלאות הריבית של הבנק האירופי המרכזי, שעלולות לגרור את היבשת למיתון. לפי דיווח ב"טלגרף" הבריטי, כלכלנים של ג'יי.פי מורגן, ING, קפיטל אקונומיקס וברקליס צופים כי המטבע האחיד יצנח לשפל חדש של 20 שנה - 0.95 דולרים, מ־1.05 דולרים כיום. במקביל, שיעורי הריבית צפויים לטפס קרוב לשיא חדש בקיץ הבא. יונאס גולטרמן, כלכלן ראשי בקפיטל אקונומיקס, אמר כי הציפיה לשיעורי ריבית גבוהים יותר מסכנת כבר עתה את יציבותה הכלכלית של איטליה, הכורעת תחת נטל חוב כבד, סכנה אשר השלכותיה עלולות להדהד בגוש היורו כולו. "מה שהם עושים זו מדיניות קמיקזה", ציין.

האקלים המשברי מכה גם בקרואטיה. לעומת צפי לצמיחה של 6% השנה, ב־2023 עומדות התחזיות על שיעור מתון מאוד של 0.7%. עם זאת, החוב הציבורי עתיד להתכווץ מ־70.2% השנה ל־67.9%. האינפלציה, שנסקה בנובמבר ל־13.5%, לעומת 10.1% בגוש היורו, עתידה, לפי התחזיות, להתמתן ל־5.7% ב־2023.

קרואטיה הצטרפה לאיחוד האירופי ב־2013, הפעם האחרונה שבה התקבלה חברה חדשה. על מנת לאמץ את היורו, נדרשה המדינה למלא אחר שורה של תנאים כלכליים, ובהם הצגת שער חליפין יציב, אינפלציה מרוסנת והוצאה ציבורית יציבה. לאחר ששרי האוצר של האיחוד האירופי נתנו אור ירוק להצטרפותה ביולי האחרון, הבנק המרכזי של המדינה החל בהיערכות מקיפה הכרוכה בלוגיסטיקה מורכבת, בראש ובראשונה כדי להוציא את המטבע המקומי, הקונה, ממחזור הכספים. לפי הודעת בכיר בבנק, נכון לאמצע נובמבר כמות הקונה במחזור צנחה ב־12 מיליארד, שהם שווי ערך לכ־1.7 מיליארד יורו. המטבע הוצג בעקבות הניתוק מיוגוסלביה לשעבר על מנת להבטיח עצמאות מוניטרית.

לקראת הצגת היורו, כל משקי הבית בקרואטיה קיבלו עלון הדרכה לגבי הליך החלפת המטבעות, כאשר הקונה הקרואטי והיורו יהיו בשימוש מקביל למשך 14 ימים בלבד מרגע הצגת המטבע האחיד. החל בשבוע הראשון של ספטמבר, בתי העסק במדינה נדרשו להציג את המחירים בקונה וביורו כדי לסייע לתושבים להתרגל לשער החליפין. באמצע דצמבר, הבנקים הקרואטיים החלו לסגור זמנית 2,700 מתוך 4,000 הכספומטים במדינה, זאת כדי למשוך מתוכם את המטבע המקומי ולהיערך להטענתם ביורו החל בחודש הבא. כדי להקל על התושבים לאתר כספומט פעיל, איגוד הבנקאות הקרואטי פרסם מפה אינטראקטיבית של כל המכשירים.

ביום המעבר ליורו, נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין וראש הממשלה הקרואטי אנדריי פלנקוביץ' מתכננים סיור משותף ברחובות זגרב הבירה, שבמהלכו יבקרו בבית קפה מקומי וישלמו ביורו.

קרואטיה היא אחד מיעדי התיירות הפופולריים ביותר במזרח ובמרכז אירופה, וכלכלתה מסתמכת על תיירות יותר מאשר כל מדינה אחרת באיחוד האירופי. לפני המגפה אף התעורר החשש מפני עומס יתר של תיירים, במיוחד בעיר העתיקה דוברובניק, שם צולמו פרקים מהסדרה הפופולרית "משחקי הכס". אחרי ששככה פגיעת הקורונה והוסרו הגבלות הנסיעה, התיירים חזרו לקרואטיה, ובעשרת החודשים הראשונים של 2022 פקדו אותה 15.7 מיליון תיירים, לעומת 17.4 מיליון ב־2019, ערב פרוץ המגפה.

מלבד הסתמכותה הרבה על תיירות, ענף היצוא המוביל של קרואטיה הוא דלק גולמי ומזוקק עם 4.27% ו־3.45% מהיצוא הכולל שלה, בהתאמה, ואחריהם תרופות ארוזות ומוצרים גולמיים לתעשיית הרפואה. יעדי היצוא המובילים הם גרמניה, איטליה וסלובניה, המהוות יחד 30% ממדינות היעד. בעשרת החודשים הראשונים של השנה צמח היצוא הקרואטי ב־33.4%, נמוך מהיקף היבוא שגדל ב־50.4%. גירעון הסחר שלה עומד על 14.9 מיליארד יורו.

תגיות