אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איום המיתון במערב דחף את יצרניות הנפט להמשיך בקיצוץ שר האנרגיה הסעודי הנסיך עזיז בן סלמאן השבוע בפסגת אופ"ק בווינה | EPA/ Max Brucker

ניתוח

איום המיתון במערב דחף את יצרניות הנפט להמשיך בקיצוץ

מדינות אופ"ק+ החליטו על הארכת משך צמצום התפוקה ברקע ההאטה הכלכלית באירופה וארה"ב. במקביל, סעודיה הכריזה על קיצוץ משלה בעקבות ירידה בהכנסותיה מנפט ולקראת הנפקה אפשרית נוספת של מניות ענקית האנרגיה אראמקו

05.06.2023, 20:59 | דורון פסקין

המדינות יצרניות הנפט המאוגדות בברית אופ"ק+ הצליחו להפתיע את השווקים אתמול. אחרי שבע שעות של התכנסות שתוארה "כמתוחה" במשרדי אופ"ק בווינה, החליטו היצרניות, בניגוד לצפי המוקדם, לא להכריז על קיצוץ נוסף בתפוקה למרות הירידה הנמשכת במחירי הזהב השחור אל כ־75 דולר לחבית.

מה שכן הוחלט היה להאריך את הקיצוץ שהוכרז עליו באפריל השנה (1.6 מיליון חביות ביום, כשרוסיה וסעודיה יחדיו אחראיות על קיצוץ מיליון חביות ביום) עד סוף 2024 במקום עד סוף 2023. כמו כן, סעודיה, מנהיגת אופ"ק, בצעד חד־צדדי החליטה על קיצוץ תפוקתה בעוד מיליון חביות ביום במהלך חודש יולי הקרוב, עם אופציה להארכה עד סוף השנה.

ההחלטות שהתקבלו מעידות כי הדיווחים על יחסים עכורים בין שתי מנהיגות אופ"ק+, רוסיה וסעודיה, היו כנראה מוגזמים. לכן, אם היו גורמים במערב שציפו כי שתי המדינות יגיעו לעימות ואולי אף לקרע שיוכל לאיים על המשך הברית, הרי שהתבדו.

בשיחות סגורות, בכירים סעודים מתלוננים זה שנים על כך שרוסיה "מרמה" ואיננה נצמדת למכסות התפוקה שמוקצות לה. מבחינת הסעודים, הבעיה החריפה בעקבות המלחמה באוקראינה, שכן מאז נטען נגד הרוסים שהם מזרימים לשוק כמויות נפט גדולות בהרבה מהמכסה שאליה התחייבו, ועוד במחיר מוזל. עם זאת, ולמרות חוסר האמון, במצב השוק הנוכחי לסעודים אין הרבה ברירה אלא להמשיך ולשתף פעולה עם הרוסים, זאת תוך הבנה כי מוסקבה פועלת מאחורי גבה של ריאד.

בשולי הדברים התבלטה באירוע בווינה דמותו של שר האנרגיה הסעודי עבד אל־עזיז בן סלמאן, אחיו למחצה של האיש החזק בממלכה, יורש העצר מוחמד בן סלמאן. שר האנרגיה הסעודי הידוע בסגנונו הישיר ולעתים הבוטה, התייחס גם ליחסים המורכבים השוררים בימים אלה עם ארה"ב. הוא הבטיח כי למרות שוושינגטון וריאד אינן מסכימות על המדיניות בשוק האנרגיה, היחסים ביניהן יישארו קרובים. השר אף בירך על הגעתו של מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן לשיחות עם בכירי הממלכה. שר האנרגיה היה זה שהורה להרחיק את עיתונאי רויטרס ובלומברג מסיקור המפגש, זאת לאחר שלטענתו דיווחו בצורה לא מדויקת על עמדותיה של סעודיה בנושא תפוקת הנפט.

עם ההכרזה הסעודית על הקיצוץ הוולונטרי, אופ"ק+ משלים קיצוץ משמעותי של 4.6 מיליון חביות ביום (2 מיליון חביות ביום באוקטובר 2022, 1.6 מיליון חביות ביום באפריל 2023 וכאמור עוד 1 מיליון ביולי). מאחר שישנן יצרניות שמתקשות לעמוד במכסות שלהן, בפועל מדובר בקיצוץ של כ־3.5 מיליון חביות ביום, כמות המהווה כ־3% מהצריכה העולמית. הקיצוץ הנוסף צפוי להוביל לעליית מחירים בשוק העולמי, אך שימור המגמה לאורך זמן תלוי גם בהארכת הקיצוץ הסעודי מעבר לחודש יולי וכן בסיכויי ההתאוששות בביקושים העולמיים ובעיקר בעליית הצריכה מצד השוק הסיני שיצא מסגרי הקורונה. החלטת הקיצוץ נובעת בעיקר מצפי לא ברור לגבי המצב בשוק, עקב מה שנראה כמיתון המאיים על אירופה וארה"ב.

לפי ההחלטה, התפוקה הסעודית בשנת 2024 תגיע ל־9.978 מיליון חביות ביום (ללא הקיצוץ הנוסף) בעוד רוסיה התחייבה לעמוד במכסה של 9.328 מיליון חביות ביום. בסך הכול, המכסה של חברות אופ"ק בשנה הבאה תגיע ל־23.955 מיליון חביות ביום בעוד שתפוקת היצרניות העצמאיות בהנהגת רוסיה תגיע ל־14.851 מיליון חביות ביום, וביחד כ־38.8 מיליון חביות ביום, נתח השווה לכ־40% מהשוק העולמי. מכסות אלה יהיו בתוקף אלא אם תנאי השוק יכתיבו אחרת, והן ייבחנו במסגרת המפגשים שיערכו חברות אופ"ק+ במהלך השנה הבאה.

הקיצוץ עליו הכריזו הסעודים השבוע התבקש מבחינתם לנוכח הירידה החדה בהכנסות מנפט. לפי האתר הכלכלי הערבי "מבאשר", ההכנסות של סעודיה מייצוא נפט במהלך הרבעון הראשון של 2023 ירדו, למרות העלייה בהיקף, זאת עקב ירידת מחירי החבית. על פי האתר, המתבסס על נתוני הרשות הכללית לסטטיסטיקה הסעודית, ההכנסות של הממלכה מייצוא נפט ירדו בשלושת החודשים הראשונים של 2023 בכ־15% לעומת התקופה המקבילה ב־2022. בחישוב כולל הסתכמו הכנסות הנפט הסעודיות בתקופה הנדונה בכ־65.5 מיליארד דולר בהשוואה לכ־77 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2022.

חודש מרץ רשם את הירידה החדה ביותר בהכנסות מנפט ברבעון הראשון של 2023 — שיעור של 26.5%. כלל ההכנסות בחודש זה הסתכמו בכ־22 מיליארד דולר, לעומת כ־30 מיליארד דולר בחודש המקביל אשתקד, אז נרשמו הכנסות גבוהות במיוחד בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה בסוף פברואר.

הירידה במחירי הנפט נותנת אותותיה היטב גם בנכס הגדול ביותר של המשק הסעודי — ענקית האנרגיה אראמקו. בימים אלה כאשר התקשורת הבינלאומית מדווחת כי ממשלת סעודיה שוקלת הנפקה נוספת של מניות החברה, קל להבין מדוע הסעודים מעוניינים לייצב את מחיר הנפט על יותר מ־80 דולר לחבית. אראמקו דיווחה לפני מספר שבועות על ירידה של כ־19% ברווחיה ברבעון הראשון, שהסתכמו ב־31.9 מיליארד דולר לעומת 39.5 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד.

המפגש האחרון של אופ"ק+ אפשר לסעודים גם יצירת רגיעה, ולו זמנית, במגרש הביתי. הדברים אמורים בעיקר לגבי דיווחים בלתי רשמיים על מתיחות מסלימה בין סעודיה לשכנתה ועד לא מזמן בעלת בריתה הקרובה ביותר, איחוד האמירויות. בין שתי המדינות התגלעה באחרונה שורה של מחלוקות מדיניות וכלכליות. בתחום הכלכלי, בין השאר, האמירותים זועמים על מה שהם רואים כקביעת מכסת ייצור נמוכה מדי במסגרת אופ"ק+. זו הסיבה שבמהלך החודשים האחרונים הופיעו בתקשורת מספר ידיעות על כך שבאבו דאבי שוקלים פרישה מהארגון.

בכדי לפוגג במקצת את התסכול האמירותי, הוחלט אתמול בווינה על העלאת המכסה שלה ב־2024 בכ־200 אלף חביות ביום ל־3.075 מיליון חביות. שר הנפט האמירותי סוהיל מזרועי בירך על ההחלטה אך יחד עם זאת הדגיש כי מכסת ייצור זו רחוקה מלהשביע רצון. הוא הביע תקווה כי תמצא הדרך להעלאת המכסה של ארצו בצורה משמעותית יותר בשנת 2025. לאמירויות כיום יכולת ייצור של למעלה מ־4 מיליון חביות ביום, אך היא מוגבלת על ידי המכסות. מה שמוסיף עוד לחוסר שביעות הרצון בצד האמירותי היא העובדה שמתחילת השנה הנוכחית ועד שנת 2027 מתכוונת חברת הנפט הלאומית של אבו דאבי, יצרנית הנפט הראשית במדינה, להשקיע כ־150 מיליארד דולר, בין השאר בכדי להעלות את כושר התפוקה שלה ל־5 מיליון חביות בשנה.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת, concordmena.com

תגיות