אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חושדים שהשכן רוצח סדרתי? תקליטו פודקאסט מתוך רק רוצחים בבניין | צילום: Disney Plus

חושדים שהשכן רוצח סדרתי? תקליטו פודקאסט

שתי סדרות קומיות שנחתו לאחרונה בטלוויזיה - "רק רוצחים בבניין" שחזרה לעונה שלישית לשירות הסטרימינג של דיסני ו"מבוסס על סיפור אמיתי" שעלתה ב-HOT וב-yes - מלמדות כי ההסכת הרדיופוני בתחום פיענוח מקרי הרצח הוא תופעה שאי אפשר להילחם בה

13.09.2023, 09:18 | רותה קופפר

מצאתם גופה ירויה? חושדים בשרברב שהוא רוצח סדרתי? הדבר הנכון והעכשווי לעשות עם הידע הזה הוא ללכת ישר ל... אולפן הקלטות. כל שצריך הוא לפתוח בחקירה משלכם, באמצעים החובבנים שעומדים לרשותכם, ולדווח על כך בטון המדוד האופייני לפודקאסטים בז'אנר הפשע האמיתי ולשדר לעולם. לפחות זה מה שמקובל לעשות בטלוויזיה עכשיו. ב"רק רוצחים בבניין" הנהדרת, שחזרה החודש בעונה שלישית לשירות הסטרימינג של דיסני, כבר עוסקים בזה כמה שנים, וב"מבוסס על סיפור אמיתי", סדרה נוספת שעלתה החודש בHOT וב-yes הצטרפו גם הם לגל המדמם. בסדרה הראשונה סטיב מרטין, מרטין שורט וסלינה גומז הם שלושה דיירים באותו בניין שכבר כשמצאו את הגופה הראשונה בארקוניה, בניין הדירות הניו-יורקי היוקרתי, החליטו לחקור את המקרה ובמקביל להתפרסם כפודקאסטרים. אחר כך ראו כי טוב והמשיכו.

ב"מבוסס על סיפור אמיתי" - ארבע המילים המלהיבות ביותר בשפה הטלוויזיונית - אווה ונייתן הם זוג החי בלוס אנג'לס, שבקושי סוגרים את החודש. היא (קיילי קואקו, פגי מ"המפץ הגדול") בהריון, עובדת כסוכנת נדל"ן שמתקשה למכור את נכסיה, ומכורה לפודקאסטים על פשע אמיתי (True Crime). הוא (כריס מסינה, "חפצים חדים") כוכב טניס לשעבר, שכעת מודח ממעמדו במועדון כמדריך. הוא רוצה לעשות פודקאסט על טניס, אבל הרעיון הזה נדחה בבוז על ידי אשתו. כסף עושים רק מרצח, היא מסבירה לו, לפחות במדיום הזה. לגמרי במקרה השרברב שלהם מאט, שבא לתקן את האסלה בביתם, ומתיידד עם נייתן, פלירטט עם ברמנית שנרצחת מאוחר יותר, מעורר את חשדם. הקשר לא נראה לאווה ונייתן מקרי. יש להם עוד סיבות לחשוד בו, וכל הסיבות, לדעתם, להסיק שהוא רוצח סדרתי הפועל בשכונה, ולעשות על זה פודקאסט.

שתי הסדרות הקומיות האלה בטלוויזיה מלמדות על כך שהפודקאסט, ההסכת הרדיופוני בתחום פיענוח מקרי הרצח, הוא תופעה שאי אפשר להתעלם ממנה או להילחם בה. למעשה אלה כבר מתערבבים באלה. בפודקאסט הטרו קריים הממכר "החברות", שעלה הקיץ לאוויר, אחת המרואיינות בו מספרת שהיא מכורה ל"רק רוצחים בבניין" - כלומר מספרת בהסכת על פשע אמיתי שהיא מכורה לסדרת טלוויזיה על פודקאסט של פשע אמיתי. מאזיני הפודקאסטים מז'אנר הפשע האמיתי הם לא פחות מצבא. לפי מחקר שהתפרסם בחודש יוני שעבר במרכז PEW, לא פחות מ-34% אמריקאים בוגרים, המקשיבים לפודקאסטים, העידו כי הקשיבו באופן קבוע לז'אנר הזה.

לא בכדי בחרו באווה, גיבורת "מבוסס על סיפור אמיתי", כמכורה לפודקאסטים האלה. זה תואם את ממצאי המחקר. לפי PEW קהל המאזינים לז'אנר מונה פי שניים יותר נשים מגברים - 44% מול 23%. נשים עם השכלה פחותה הן קהל היעד הכי מסור לז'אנר. רוב הנשים עם השכלה תיכונית ופחות מזה - 57% - סיפרו שהן מאזינות לפודקאסטים מהז'אנר, לעומת 34% מהגברים בעלי השכלה דומה, ולעומת 36% מהנשים בעלות תארים אקדמיים שהעידו כי הן מאזינות לו.

עוד גילה המרכז כי 'הפשע האמיתי' הוא הנושא הכי פופולרי בקרב הפודקאסטים הכי מואזנים באפל ובספוטיפיי לשנת 2022. כמעט רבע מהם - 24% - עוסקים בנושא הזה. אחריהם הפודקאסטים הפופולריים הם בנושאי פוליטיקה (10%), אחר כך על תחום הבידור והתרבות, ואז הסכתים בתחום היחסים ועזרה עצמית ואז ספורט - כל אחד מהנושאים האלה זוכים לאחוזים בודדים מהעוגה השלמה.

הסכתים מתחום הפשע האמיתי לרוב צוללים למקרי רצח, שערוריות ומקרי פשע מן העבר. מי שהפך את התחום, ואת הפודקאסט בכלל, לכה פופולרי הוא Serial, פודקאסט מ-2014 שחקר את הרצח של נערה שהנאשם ברציחתה טען שנעשה לו עוול ופנה לבעלת הפוד. התחקיר שלה היה מעמיק ומרתק ובעקבותיו באה עונה על חייל אמריקאי באפגניסטן. בכל אופן הפודקאסט ההוא, ששייך להסכת-על שנקרא This American Life, הקיים שנים רבות, הוא האחראי לפריחה בתחום הפשיעה.

הסיבות שהמאזינות סיפקו להקשבה לפודקאסטים מהסוג הזה היו 'לצורכי בידור' (85%), 'משהו להקשיב לו כשעושים משהו אחר' (84%) ופחות מ'רצון ללמוד', 'לשמוע דעות של אחרים' או 'להישאר מעודכנים באירועים אקטואלים', כך לפי המחקר של אותו מרכז. בנוסף לכל הסיבות שלא מנו אותן המאיזנות (ונתעלם רגע מהשיפוטיות שבהגדרות האלה), אף אחת לא הזכירה את הרצון להפוך את הפודקאסטים לחלק מסדרת טלוויזיה - עניין שכבר יכול להיכנס לסטטיסטיקה, או לכך שלפעמים להקשיב באוטו לפודקאסט על רצח שהתרחש במקום רחוק, ופוענח, מפחיד פחות מלשמוע תוכנית אקטואליה ברדיו המקומי.

בין הפודקאסטים בתחום הפשע האמיתי שהכי מאזינים להם:

"קריים ג'אנקי" Crime Junkie. פודקאסט מרובה מאזינים (הכי מואזן באפל לשנת 2022) ופרקים. בהסכת זה אשלי פלאוארס ובריט פראווט חוקרות פשעים מן העבר שלא פוענחו. כל פרק נע בין חצי שעה לשעה ובו אשלי מספרת לבריט את פרטי האירוע והאחרונה, חברה שלה מיום היוולדה (הן נולדו באותו היום ואמותיהן חברות), מגיבה בשאלות סקרניות. אשלי חוקרת לעומק כל מקרה, אוספת נתונים מכל מה שהאינטרנט מציע, והיא סוג של בלשית רשת. לא משנה כמה המקרים מלחיצים, הטון והאופן המלומד שהשתיים ניגשות אליהם, מספק באופן מוזר חוויה אסקפיסטית.

"החברות" The Girlfriends. פודקאסט חדש על רופא יהודי ששמו בוב בירנבאום, פלסטיקאי מצליח, שיודע חמש שפות, ויש לו מטוס פרטי, אבל הנשים שיוצאות איתו, ועשו את הפודקאסט הזה, הרגישו שיש משהו מוזר בו. הוא מתלקח במהירות ומאשים את הנשים לצידו, אה כן, והוא הואשם פעם ברצח אשתו.

"המקרה הכי לא מפוענח בלאראמי". The Coldest Case in Laramie. פודקאסט של הרדיו הציבורי האמריקאי, החוקר רצח אלים של סטודנטית ששמה שלי ויילר ב-1985. זה הסכת מהטובים בתחום, שעוסק לא רק בתיאור המקרה, אלא עושה תחקיר משל עצמו, ונוגע בנושא של זיכרון והשפעתו על ההיסטוריה באופן מטלטל.

"הרצח החביב עלי". My Favorite Murder. פודקאסט קומיי על הנושא הזה שמנחות אותו קארן קילגאריף וג'ורג'יה הארדסטארק לאוזניהם של לא פחות מ-35 מיליון מאזינים בחודש.

"השאיבות" The Retrievals. פודקאסט מרתק שפרקו החמישי והאחרון שודר החודש. הפשע שמתואר בו אינו חמור כרצח, אלא פשע שקשור בהתמכרות לסמים. הוא עוסק במנגנונים גדולים, ביחס של אלה לנשים ולכאב שלהן, ולאופן שפשע של אדם מסוים זוכה לעונש אחר לגמרי מזה של אחר.


תגיות