אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איגוד התסריטאים בהוליווד: הושג הסכם זמני לסיום השביתה הפגנה שלתסריטאים בהוליווד בקיץ האחרון | צילום: Frederic J. BROWN / AFP

איגוד התסריטאים בהוליווד: הושג הסכם זמני לסיום השביתה

שביתת התסריטאים שנמשכת כחמישה חודשים קרובה לסיום לאחר שהושגה הסכמה עקרונית בין נציגי איגוד התסריטאים לבין ראשי האולפנים לחוזה קיבוצי חדש. ההסכם שפרטיו טרם פורסמו יהיה תקף לשלוש שנים ועוד צריך לקבל אישור רשמי ממוסדות האיגוד

25.09.2023, 20:47 | רותה קופפר

שביתת התסריטאים בהוליווד שהחלה ב-2 במאי קרובה לסיום. נציגי המו"מ מטעם איגוד התסריטאים שנועדים עם ראשי האולפנים הודיעו לחברי האיגוד כי השיגו הסכם זמני לחוזה קיבוצי חדש, שפירושו כי הושגה הסכמה עקרונית על כל התנאים ונותר רק לעבוד על הניסוח הסופי. "אנחנו יכולים לומר בגאווה רבה שההסכם הזה הוא יוצא מהכלל וכולל הטבות משמעותיות והגנות לתסריטאים בכל הסקטורים", מסרו.

ההסכם, שיהיה תקף לשלוש שנים, עוד צריך לעלות להצבעה בוועדת המו"מ של האיגוד ולאחר מכן לזכות באישור שתי המועצות של האיגוד. ההצבעות הללו מתוכננות בשלב זה להתקיים כבר מחר (ג'). בשלב האחרון יצביעו במועצות על סיום השביתה ויקבעו תאריך לכך.

באיגוד טרם פרסמו את תכני ההסכם, "למרות שאנחנו להוטים לשתף אתכם", אמרו לחבריהם, וכן עוד לא חתמו עליו כאמור סופית. הם רק הודיעו ש"נכון להיום איננו מפגינים יותר", כפי שעשו בכניסה לכל אולפן גדול בזמן השביתה. "כל מה שנותר כעת הוא שאנשינו יוודאו שכל מה שהסכמנו לו נכלל בחוזה הסופי". האיגוד שיבח את התסריטאים על "146 ימי החוסן והסולידריות שגילו".

אם אכן יהפוך ההסכם בין איגוד התסריטאים לראשי האולפנים לקבוע, תוכניות האירוח הליליות של סטיבן קולבר, סת' מאיירס, ג'ימי קימל וג'ימי פאלון צפויות לחזור כבר מחר (ג'). יחד איתן ישובו להפקה סדרות דרמה וקומדיות רבות שהופסקו בעקבות השביתה.

"האחרונים מבינינו", "סיפורה של שפחה", "ניתוק", "צהובות" ו"דברים מוזרים" הם מהסדרות שהפקתן נעצרה בגלל השביתה - הארוכה ביותר שהוליווד ידעה בעשרות השנים האחרונות. בפעם הקודמת ששבתו היא שינתה את פני הטלוויזיה והיתה אחת הסיבות להתחזקות הריאליטי. איגוד השחקנים הצטרף לשביתה באמצע יולי והפך אותה לעוד יותר אפקטיבית. בימים האחרונים הצטרפו למשא ומתן עם איגוד התסריטאים המנהלים של שירותי הסטרימינג נטפליקס, דיסני, יוניברסל ודיסקברי, מה שהכניס אנרגיה חדשה וכנראה קידם את סופה.

השביתה פרצה במחאה על תנאי השכר של התסריטאים ועל הדרישה למתן ולהגביל את השימוש בבינה מלאכותית (AI) בתעשייה. בינתיים ההפסדים של השביתה נאמדים בכ-5 מיליארד דולר למדינת קליפורניה, לפי אומדן של מכון מילקן, קווין וקלאודן - כך לפי ה-BBC. נפגעים מהשביתה בנוסף לתסריטאים הם כל מי שעובדים על הפקות ולא קשורים באופן ישיר לתעשייה, כמו שירותי קייטרינג, נגרים, אנשי תפאורה על הסטים וכו'.

המחלוקת גם נסובה על פיצוי של כוח אדם ותמלוגים שמקבלים תסריטאים על סדרות של שירותי סטרימינג. התסריטאים וגם השחקנים מבקשים שהעוגה תחולק באופן הוגן יותר. בעבר היו מקבלים התסריטאים תמלוגים בכל פעם שהיה שידור חוזר של הסדרה שהם כתבו, אבל המודל של שירותי הסטרימינג עירער את אופן ההשתכרות הזה.

בעידן הסטרימינג כשלא ממש הרגישו במחסור בתכנים בשביתות - בגלל התוכן הרב והבינלאומי - המקום שהכי הורגש ההיעדר של התסריטאים הוא בתוכניות האירוח הליליות של קולבר, קימל, אוליבר וכו'. תוכניותיהם נפתחות במונולוג פוליטי-אקטואלי, ששימש בתקופת שלטונו של טראמפ כאופוזיציה לוחמת ובשנים אחר כך כגוף סאטירי שמתח ביקורת על העוולות של המעצמה. חסרונם בהחלט הורגש.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגיב לחדשות על סיומה המתקרב של שביתת התסריטאים. "אני מצדיע לאיגוד התסריטאים ולאולפנים שהגיעו להסכם טנטטיבי שיאפשר לתסריטאים לשוב לעבודה החשובה שלהם שהיא לספר את הסיפורים של האומה שלנו, של העולם שלנו ושל כולנו", מסר בהצהרה. "ההסכם הזה, שכולל הגנות הנוגעות לבינה מלאכותית, לא הושג בקלות. אך השגתו הוא עדות לכוח של איגודים", הוסיף. "אין תחליף לעובדים ומעסיקים שמנהלים מו"מ בתום לב להשגת הסכם שמחזק את העסקים ומבטיח שכר, הטבות וכבוד לעובדים".

תגיות