אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסעדנים נרתמו למען הדרום: "כמות הפניות מעידה על כישלון מערכתי אדיר" השף חיים כהן והמסעדנית רותי ברודו - תורמים לדרום | צילום: DrorEinav.com

מסעדנים נרתמו למען הדרום: "כמות הפניות מעידה על כישלון מערכתי אדיר"

ככל שחולפות השעות הולכים ומתרבים הדיווחים על מחסור משמעותי במזון אצל הלוחמים בחזית, פצועים בבתי חולים ותושבי הדרום הנצורים בבתיהם. לא מעט מסעדנים - החל מרותי ברודו, דרך יוסי שטרית ועד חיים כהן - משנעים אוכל לכל אלה, זאת בעזרת ארגון אחים לנשק

09.10.2023, 09:48 | חיליק גורפינקל

ככל שחולפות השעות הולכים ומתרבים הדיווחים על מחסור משמעותי במזון אצל הלוחמים בחזית. לא מעט מסעדנים מעוניינים לעזור לחיילים, פצועים בבתי החולים ולתושבי הדרום ומחפשים דרך לעשות זאת. מטבע הדברים לא פשוט לשנע אוכל לחזית גם כשהוא בנמצא.

איגוד המסעדנים מקים גם הוא מערך סיוע ופנה לחבריו. בין המסעדות שנרתמו – קבוצת r2m של רותי ומתי ברודו ('דליקטסן', 'בייקרי', הוטל מונטיפיורי ועוד) שישקו, אבולעפיה בנמל, צפון אברקסס, ליזולטה, דלאל, מנטה ריי. "הירתמות עשרות רבות של מסעדות" אומר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדנים.

"מה שמדהים אותי זו אוזלת היד של המדינה. חלק מההודעות מגיעות ואתה רואה חיילים שאין להם לאכול. לצערי אנחנו מבינים את עומק הכישלון והמצוקה גם בחזית ובבתי חולים שאנחנו מעבירים להם מזון וגם לחיילים. הדבר היחיד שמתפקד זה אלו שהשמיצו אותם הכי הרבה – 'אחים לנשק', וגם אחיות אגב, שאיתם אנחנו מתואמים ועובדים דרכם. העסקים סגורים והם לקחו את כל מה שיש להם והתחילו לבשל או לשלוח חומרי גלם לפי הדרישה. כמות הפניות אלינו מעידה על כישלון מערכתי אדיר. יש לי אשת קשר באחים לנשק שבלעדיה זה פשוט לא היה קורה. עשרות מסעדות שלחו - אמורה מיו, קפה דיזנגוף, אמש, בסטה, עמיתה, צ'יקטי. אני ממש מתנצל אם שכחתי מישהו. הלחץ עצום ואני לא מספיק אפילו לרשום. יש עשרות רבות של פניות של מחסור במזון ונתקלנו בבעיה שפשוט לא ידענו למי ואיך להעביר ולוואקום הזה נכנסו אחים לנשק שעוסקים בפתרון הבעיה הלוגיסטית של איך להעביר והם בעצם אלה שמעבירים פיזית את האוכל ובלעדיהם לא היינו יכולים לעשות את זה".

אחים לנשק הם אחד הגופים היותר פעילים כרגע בתחום התרומות לדרום ושינוען. גם חברת וולט התגייסה להעברת תרומות מזון למי שזקוקים להן כעת.

רותי ברודו מוסיפה: "אנחנו שולחים אוכל לחיילים בדרום מהמפעל שלנו. המטבחים של המסעדות עצמן מכינים אוכל לצבא ולתושבי הדרום. עופר המנכ"ל שלנו עושה שינועים וכולנו על זה. זה המעט שאנחנו יכולים לעשות מול אסון כזה".

האחים המסעדנים יותם ואסף דוקטור ('האחים', 'דוק', 'אייבי') הקימו מעין חמ"ל לריכוז תרומות אוכל לדרום. מי שרוצה לעזור מוזמן לפנות לסיגל במספר: 054-6203434.

המרכז הקולינרי הישראלי אסיף נרתם גם הוא למשימה ובשיתוף פעולה עם החמ"ל של 'האחים' מזמין גם יזמים פרטיים, לאו דווקא מסעדנים, להעביר אוכל דרכו, פרטים במספר: 03-3752727.

עמותת 'חמניות' שבימים רגילים תומכת ביתומים, הקימה מערך סיוע והעברת אוכל לחיילים ותושבי הדרום. היא מבקשת ממסעדנים המעוניינים לעזור, לפנות להדר בטלפון: 052-6658888.

השפית אביבית פריאל (אוזריה), מכינה בביתה כריכים וסלטים בהעדר מרחב מוגן בסביבת מסעדתה ומחפשת דרך לשנע אותם. היא מבקשת לפנות אליה בטלפון: 054-3512513. "אנחנו ממשיכים, הוצאנו רכב עמוס לבאר שבע לחמ"ל של מפונים מעוטף עזה, אנשים שהגיעו בפיג'מות ויחפים ושלחנו אוכל ושלחנו ציוד – בגדים, נעליים, מזון תינוקות, חיתולים, שימורים, דברים שקיבלתי אחרי ששלחתי קריאה בקבוצת ואטסאפ".

מסעדת 'פופה' של השף אבי משה תורמת מזון ואוספת חומרי גלם כשרים לטובת תושבי הדרום והלוחמים: 054-2215196 (אילן).

השף יוסי שיטרית (היבה) מבקש להעביר אוכל לבתי החולים ומבקש לפנות ללילך ב0מספר: 054-5825199.

זיו גרטי, בעליו של פופ השווארמה המפורסם 'גרטי דונר', עושה ככל שהוא יכול למען החיילים. כצפוי, לא פשוט להעביר כרגע אוכל בדרכים החסומות לפחות לפי דבריו של אמן שווארמה אחר, הלא הוא בינו גבסו, ד"ר שקשוקה, זה גם לא ממש חוקי בעקבות החלטות חדשות של הצבא האוסרות של שימוש בחומרי גלם שאינם צה"ליים. גם שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדנים מאשר את הקושי להעביר אוכל בצינורות מקובלים.

ובכל זאת, מצא גרטי דרך. הוא הכין 100 ק"ג שווארמה ושלח אותם לחיילים במשאית עם חבר שיש לו אפשרות חוקית לעבור את המחסומים.

גבסו עצמו מנסה להכין אוכל טריפוליטאי לטובת המאושפזים בבתי החולים ולהביא אותו עליהם.

גם חיים כהן שלח משאית אוכל למשפחות הפצועים בסורוקה ואחר כך גייס את צוותו ובישל בבית החולים שיבא.

זוהי אם כן הזדמנות מצוינת לקרוא לכל מי שיכול לעשות מאמץ גם בתחום האוכל ולהעביר אוכל למי שזקוק לו. כדאי ואולי אפילו חשוב לזכור שהצבא, ולא רק הוא, צועד על קיבתו. שנדע ימים שקטים יותר - אמן.

גם מסעדת קלארו פתחה מטבח לטובת הדרום ומאפיית צייט פור ברוט הברלינאית החלה גם היא לשלוח לחם לחזית.

הבעלים הגרמני של צייט פור ברוט, דירק סטייגר, כתב לי מברלין ושאל איך עוד אפשר לעזור ואם מגן דוד אדום הוא כתובת ראויה לתרומת כסף.

תגיות