אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברקע החשש למיתון: המלחמה בעזה על ראש סדר היום של הכלכלות הגדולות היערכות לפסגת ה־G7, אתמול בטוקיו. שרת החוץ של גרמניה: "לא ייתכן שחמאס יקבעו את גורל האנשים בעזה" | צילום: JONATHAN ERNST / AFP

ברקע החשש למיתון: המלחמה בעזה על ראש סדר היום של הכלכלות הגדולות

שרי החוץ של ה־G7 מתכנסים בטוקיו כדי לקדם סיוע הומניטרי לעזה ולדון בדרכים למנוע את הסלמת הסכסוך. המלחמה תעמוד גם במוקד כינוס שיזם נשיא צרפת ופגישות פסגה שיקיים שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן בדרום קוריאה ובהודו

07.11.2023, 21:47 | תמר טוניק

במסגרת מסע דילוגים עולמי שהחל במזרח התיכון ויסתיים בסוף השבוע בהודו, שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן הגיע היום (ג') לטוקיו כדי להשתתף בפסגת שרי החוץ של שבע המדינות המתועשות. לפי גורם בכיר במשרדו, בלינקן צפוי במהלך שני ימי הפסגה לעדכן את עמיתיו לגבי ההתפתחויות באזור ולדון עמם בסיוע ההומניטרי לתושבי עזה ובדרכים למנוע את הסלמת הסכסוך.

ערב צאתו לטוקיו, בסיום ביקור שקיים בטורקיה, בלינקן הדגיש כי וושינגטון פועלת בנחישות רבה על מנת להרחיב את הסיוע עבור האזרחים הלכודים בעזה. "להערכתי, בימים הקרובים הסיוע הזה עשוי להתרחב בדרכים משמעותיות", ציין, מבלי שהרחיב בפרטים. אחת האפשרויות שיידונו במהלך הפסגה היא פתיחת נתיב סיוע ימי מקפריסין וככל הנראה הצעה דומה שהעלתה ממשלת יוון.




מבין מדינות ה־G7 הנועדות עתה בטוקיו, צרפת היא היחידה שתמכה בחודש שעבר בהצעת האו"ם להפסקת אש הומניטרית מיידית. ארצות הברית הצביעה נגד, בעוד יפן, בריטניה, איטליה, גרמניה וקנדה נמנעו. ברקע קריאות צרפת להפסקת אש הודיע הנשיא עמנואל מקרון כי יקיים מחר בפריז "כינוס הומניטרי", זאת לקראת פורום השלום של פריז שייפתח בשבוע הבא. "אנחנו קוראים להפסקת אש משום שהמלחמה בטרור לא מצדיקה הקרבת אזרחים", אמר במסיבת עיתונאים שקיים בשבוע שעבר במהלך ביקורו באזור בריטני, שנפגע קשה מהסופה קיארן.

ברוח המסר הצרפתי, שרת החוץ קתרין קולונה תדון במהלך פסגת ה־G7 בצורך להגיב לצורכי האוכלוסייה האזרחית בעזה ולכבד את החוק ההומניטרי הבינלאומי, כך בהודעת ממשלת צרפת ערב צאתה לטוקיו. "קולונה תדגיש את הגינוי שלנו למתקפת הטרור של חמאס ואת הצורך לשחרר את החטופים", נאמר עוד. גם עמיתתה הגרמנייה אנאלנה ברבוק דיווחה כי מדינות ה־G7 ידונו בדרכים לקדם הפוגות הומניטריות. "לא ייתכן שחמאס יקבעו את גורל האנשים ברצועת עזה", אמרה, בהתייחסה "לסבל האיום שגזרו מחבלי חמאס על ישראל ועל עמם".

נושא נוסף שיעלה לדיון בפסגה היפנית הוא המלחמה באוקראינה. שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה ישתתף בוועידה באמצעות שיחת וידיאו. לפי משקיפים, ברקע מה שנראה כהתרופפות התמיכה העולמית במאמצי הלחימה נגד רוסיה, על מדינות הפורום להמשיך ולגנות את מוסקבה באופן נחרץ.

בעניינה של סין, שיעלה גם הוא בפסגה, מדינות ה־G7 עשויות דווקא למתן את השיח, זאת ברקע סימנים לדעיכת המתיחות בין בייג'ינג למערב. בשבוע הבא נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן יקיים פגישה עם נשיא סין שי ג'ינפינג, בשולי ועידת 21 חברי הפורום לשיתוף פעולה של אזור אסיה־פסיפיק, בסן פרנסיסקו.

במסגרת מסע הדילוגים העמוס, שמנה מלבד ישראל, טורקיה ויפן גם את ירדן, קפריסין ועיראק, יגיע בלינקן השבוע לדרום קוריאה ולהודו. לפי גורמים בוושינגטון, ארצות הברית מוסיפה למקד מאמצים בהידוק הקשרים באזור האוקיינוס ההודי והשקט, זאת למרות ריבוי האתגרים הגלובליים. גם בפגישותיו אלה צפוי בלינקן לדון באירועים המתגלגלים במזרח התיכון ובאוקראינה - כך לפי גורם בכיר במשרד החוץ. ביום שישי ייצא בלינקן לניו דלהי ביחד עם שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין. הביקור הזה מתקיים במסגרת דיאלוג 2+2 שהחל ב־2018 ואיפשר לשתי המדינות לקיים שיחות רמות דרג בנוגע לסוגיות אסטרטגיות וביטחוניות. בשנים האחרונות התמקד הדיאלוג בעיקר בשיתוף פעולה בייצור מערכות הגנה.

הודו נמנית עם המדינות שגינו את מתקפת הטרור של חמאס וקראה במקביל להגשת סיוע הומניטרי לעזה. לפי דובר משרד החוץ האמריקאי, ארצות הברית והודו חולקות את השאיפה למנוע את הסלמת המערכה ולקדם את פתרון שתי המדינות.

תגיות