אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטארבקס ובתים של יהודים במוקד האנטישמיות בקנדה הפגנה פרו־פלסטינית בקוויבק, בסוף השבוע. מיעוט אירועים אסלאמופוביים | צילום: Alexis Aubin / AFP

סטארבקס ובתים של יהודים במוקד האנטישמיות בקנדה

הקהילה היהודית הקנדית, השלישית בגודלה בעולם, חווה אירועי שטנה קשים מאז פרוץ המלחמה, מתלישת מזוזות ועד תקריות ירי. בטורונטו, גרפיטי אנטישמי רוסס על סניף סטארבקס, רשת שהוגדרה תומכת ישראל

19.11.2023, 21:54 | תמר טוניק

בדומה לקהילות היהודיות באירופה ובארצות הברית, מאז פרוץ המלחמה בעזה, גם קהילת יהודי קנדה — השלישית בגודלה מחוץ לישראל אחרי ארצות הברית וצרפת — עדה להסלמה חדה בהיקף האירועים האנטישמיים. החל בכתובות נאצה ועד לתקריות ירי, הביטחון האישי של 390 אלף יהודי קנדה מתערער, והרשויות פועלות על מנת להגביר את אמצעי האבטחה בקהילותיהם.

בסוף השבוע האחרון התקיימה בקוויבק הפגנה בהשתתפות אלפי פרו־פלסטינים שקראו להפסקת הלחימה בעזה. בשכונת פורסט היל בטורונטו, העיר שבה חיה הקהילה היהודית הגדולה בקנדה, רוססו כתובות נאצה על סניף של ענקית הקפה סטארבקס. מייקל לויט, מנכ"ל ידידי מרכז השואה על שם שמעון ויזנטל, פרסם תמונות של האירוע ברשתות החברתיות. "למקרה שאתם מתקשים לקרוא את גרפיטי השנאה, כתוב שם 'ספל קפה, אתם מתכוונים לספל דם', 'תפסיקו להרוג תינוקות' ו'דם על ידיכם'. זו המציאות היומיומית של יהודי קנדה", כתב.

השחתת הסניף על רקע הטענה כי סטארבקס תומכת בישראל היא רק דוגמה אחת לאירועים הקשים שהפכו מנת חלקם של יהודי טורונטו וערים אחרות. בשבוע שעבר ריססו פעילים פרו־פלסטינים צבע אדום על חנות ספרים בטורונטו ותלו עליה כרזות עם תמונת המנכ"לית הת'ר רייזמן בצירוף הכיתוב "מממנים רצח עם". מוקדם יותר החודש, אלמונים ירו לעבר בית כנסת ושני בתי ספר במונטריאול, אירועים שאותם גינה בחריפות ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו. "אירועי האנטישמיות הנוראיים במונטריאול חייבים להיפסק. אף הורה לא צריך להידרש לספר לילדו כי ירו על בית הספר. אף רב לא צריך להסביר לקהילה שבית הכנסת שלה הותקף", אמר טרודו. במונטריאול מתגוררת הקהילה היהודית השנייה בגודלה במדינה.

בטורונטו, הקהילה דיווחה גם על תלישת מזוזות, ריסוס גרפיטי של מגיני דוד טבולים בדם על בתים של יהודים ובבית ספר, וכן אירועי מחאה שהתקיימו מחוץ למרכז קהילתי. בכיר במשטרת טורונטו אמר מוקדם יותר החודש, כי הממוצע היומי של פשעי שנאה נגד יהודים קפץ ב־132% מאז פרוץ המלחמה. לפי גורמים רשמיים, אף שדווחו גם אירועים אסלאמופוביים, מספרם זעום בהשוואה לאלימות הגואה נגד יהודים. שיעור המוסלמים בקנדה הוא כ־4.9%, מהגדולים במערב, לעומת כ־1% ליהודים.

באוניברסיטת קונקורדיה במונטריאול מתגבשת תביעה ייצוגית נגד המוסד האקדמי ואגודת הסטודנטים בטענה כי טיפחו מרחב מוגן לאנטישמיות לאורך השנים וגרמו בכך לפגיעה רגשית בקרב סטודנטים ומרצים. התביעה מבקשת פיצויים בסכום של 15 מיליון דולר קנדי עבור התובעים, שעמם נמנים סטודנטים, אנשי צוות ומרצים יהודים שהשתייכו למוסד האקדמי בשלוש השנים האחרונות. "אוניברסיטת קונקורדיה כשלה בחקירה ובתגובה לאירועים אנטישמיים בתחומה, דבר שאיפשר לאנטישמיות לשגשג ברחבי הקמפוס", טענו העותרים. בבקשה תוארה תקרית אלימה בין סטודנטים פרו־ישראלים לפרו־פלסטינים שהסתיימה במעצר של סטודנט ובפציעתם של סטודנט נוסף ואנשי ביטחון. התביעה נגד קונקורדיה מתגבשת ברקע מאבקן של אוניברסיטאות ברחבי קנדה להתמודד עם המציאות הנפיצה בקמפוסים מאז פרוץ הלחימה ומצטרפת לתביעה שהגישו בשבוע שעבר סטודנטים באוניברסיטת ניו יורק (NYU), שבה הושמעו טענות דומות.

ההסלמה באירועים האלימים נגד יהודי קנדה מאז מתקפת חמאס איננה מאפיינת רק את הערים הגדולות ביותר. במיסיסאוגה שבמחוז אונטריו, העיר השביעית בגודלה בקנדה, רופא יהודי קיבל איומים על חייו. ביישוב קטן יותר באונטריו, בריונים תלו מכתב איום על בית משפחה יהודית. "אין ספק שאנחנו עדים להסלמה חדה באנטישמיות בעיר שלנו ובערים ברחבי קנדה והעולם מאז מתקפת חמאס", ציין נח שאק, סגן נשיא למלחמה בפשעי שנאה ואנטישמיות, במרכז UJA בטורונטו. "בין שמדובר באירועי בריונות נגד הילדים שלנו בבתי הספר משום שהם יהודים ובין שנגד סטודנטים באוניברסיטאות, או אפילו נגד אנשים שעוצרים לקפה בדרך לעבודה ונחשפים לוונדליזם אנטישמי וכתובות שטנה. מדובר במציאות מטרידה מאוד", הוא ציין.

תגיות