אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על ראש סדר היום בדאבוס: המלחמה בעזה ואסדרת AI חיילים שוויצרים נערכים לפסגת דאבוס. "בכל הנוגע לשלום ולביטחון, האמון נשחק" | צילום: EPA/GIAN EHRENZELLER

על ראש סדר היום בדאבוס: המלחמה בעזה ואסדרת AI

הפסגה הכלכלית תיפתח מחרתיים בשוויץ ברקע מתיחויות גיאופוליטיות, האיום החות'י על הסחר הגלובלי והשאיפה להנהיג שימוש אחראי בבינה מלאכותית. בין המשתתפים: שר החוץ של ארה"ב, ראשי ממשלות קטאר ולבנון, הנשיא הרצוג ומנכ"ל OpenAI

13.01.2024, 21:26 | תמר טוניק

הפסגה הכלכלית בדאבוס, שוויץ תיפתח מחרתיים (ב') ותימשך עד 19 בינואר תחת הנושא "בונים אמון מחדש". הפסגה מתקיימת השנה בצל מתיחויות גיאופוליטיות מסלימות והולכות — בראשן המשבר במזרח התיכון והאיום החות'י — והחשש שנוצר עקב כך לגבי חוסנו של הסחר הגלובלי.

במהלך ימי הכינוס יעלו לדיון גם המלחמה באוקראינה, ההאטה הכלכלית ותמורות בתחום הטכנולוגיה, בראשן הבינה המלאכותית. הסכנה המרכזית של ה־AI, מציינים משקיפים, היא של התפשטות מואצת של מידע כוזב בשנה שבה צפויים אזרחי 40 מדינות ללכת לקלפיות.

תוכנית השלום של זלנסקי

המנהיגים הבולטים ביותר הצפויים להשתתף בפסגה הם ראש ממשלת סין לי צ'יאנג ונשיא צרפת עמנואל מקרון, שיישאו שניהם נאומים מיוחדים. מקרון הוא המנהיג היחיד מקרב מדינות ה־G7 שישתתף בפסגה הכלכלית, כאשר בשנה שעברה היה זה קנצלר גרמניה אולף שולץ. את ישראל ייצג נשיא המדינה יצחק בוז'י הרצוג.

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לא השתתף בעבר בכנס, וייעדר ממנו גם השנה. כך גם ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק. את ארצות הברית ייצגו שר החוץ אנתוני בלינקן, אורח תכוף בישראל בימים אלה, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סליבאן וכן שליח הבית הלבן לענייני אקלים, ג'ון קרי. עוד צפויים להגיע מנהיגים ושרי אוצר ממגוון מדינות, בהן ספרד, בלגיה, עיראק, לבנון, אירלנד, תאילנד וסינגפור. סליבאן צפוי להשתתף בפגישת יועצי ביטחון לאומי שתתקיים בנושא אוקראינה. מחר, לקראת פתיחת הכנס, תיערך מסיבת עיתונאים שבה תוצג תוכנית שלום בת עשר נקודות שנכתבה על ידי נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי. התוכנית נידונה בהרחבה על ידי משקיפים בינלאומיים, אך אינה זוכה להתייחסות מצד המנהיגות הרוסית. זלנסקי ישתתף בפסגה באמצעות שיחת וידיאו, כמנהגו באירועים גלובליים שונים מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה לפני שנתיים.

ביום רביעי צפוי לנאום בפסגה נשיא ארגנטינה הנכנס חאבייר מיליי, שמתמודד עם הפגנות נרחבות המתקיימות בארצו ברקע המדיניות הכלכלית הנוקשה שהציג, כולל פיחות חד במטבע הארגנטינאי. מיליי התחייב במקביל לבצע דולריזציה של הכלכלה ולבטל את הבנק המרכזי, זאת בניסיון לחלץ את מדינתו מגירעון כבד.

עם השמות הבולטים מעולם העסקים שיגיעו לדאבוס נמנה סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI יוצרת ChatGPT שצפוי לדון בהיבטים של בטיחות ואמון בטכנולוגיית ה־AI לצד פנליסטים אחרים, בהם שר האוצר הבריטי ג'רמי האנט ומנכ"ל פייזר אלברט בורלא. כן ישתתף בכנס מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה.


מימין: ראש ממשלת סין לי צ מימין: ראש ממשלת סין לי צ'יאנג, שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן, נשיא צרפת עמנואל מקרון ומנכ"ל OpenAI סם אלטמן | צילומים: AP, Getty Images for TIME , EPA, REUTERS מימין: ראש ממשלת סין לי צ


לפי מארגני הכנס, נושא הפסגה השנה, "בונים אמון מחדש", נולד מתוך ההכרה בצורך לשקם את האמון העולמי ברקע אתגרים גלובליים מורכבים. אלה כוללים, בין השאר, סכסוכים גיאופוליטיים, שינויי אקלים שרק מסלימים והולכים, וכאמור, התפתחות הבינה המלאכותית, תחום המציף שאלות הרות גורל בנוגע לרגולציה. בהתאם, התוכנית של הכנס תישען על ארבעה עמודי תווך. אלה כוללים דיונים בשאיפה לייצר ביטחון ושיתוף פעולה בעולם מבוזר תוך התייחסות למשבר המתמשך במזרח התיכון, יצירת מקומות עבודה וצמיחה לקראת עשור שעשוי להתאפיין בצמיחה חלשה, בינה מלאכותית ככוח המניע עבור הכלכלה והחברה וכן אסטרטגיה ארוכת טווח להתמודדות עם משבר האקלים. הדיון בסוגיית האקלים יתקיים ברקע נתונים שפורסמו מוקדם יותר החודש, לפיהם השנה החולפת היתה החמה ביותר שנמדדה אי־פעם. במסגרת הדיון באסדרת הפיקוח על הבינה המלאכותית, פורום דאבוס הקים את ברית הממשל של ה־AI שאליה חברו ענקיות טכנולוגיה כמו גוגל, מיקרוסופט, יבמ ומטא במטרה לעצב את המשך פיתוח התחום ואת קווי המדיניות שיבטיחו שימוש אחראי בטכנולוגיה הזו.

נשיא הפורום בורגה ברנדה: "נדאג לכנס את האנשים הנכונים כדי לבחון כיצד לשתף פעולה בעולם מאוד מאתגר. נבחן גם כיצד להימנע מהמשך הידרדרות בעזה"


כמדי שנה, יפקדו את האירוע ראשי המוסדות הכלכליים הגלובליים, בהן יו"ר קרן המטבע קריסטלינה גיאורגייבה ונשיא הבנק העולמי אג'אי באנגה. בראיון לקראת הכנס שקיים עמו מייסד ויו"ר פורום דאבוס קלאוס שוואב, ציין באנגה כי המשברים במזה"ת ובאוקראינה הם ללא ספק האתגרים המדאיגים ביותר לטווח הקרוב עבור הכלכלה העולמית, זאת נוסף על משברי חוב העלולים לפקוד את הכלכלות המתפתחות.

הצבא וחיל האוויר נערכים

לקראת הגעתם של כ־60 ראשי מדינות ומאות ראשי חברות לדאבוס, הצבא וחיל האוויר השוויצריים נערכים בכוחות מתוגברים. לפי הודעת משרד ההגנה, כ־5,000 חיילים ייפרסו בעיירת הסקי, ובמקביל, חיל האוויר יבצע טיסות ביון וידאג לשינועם של אישים החייבים בהגנה מתוקף החוק הבינלאומי.

"בכל הנוגע לשלום ולביטחון, האמון נשחק", ציין נשיא הפורום בורגה ברנדה בתדרוך לקראת הכנס, והוסיף כי שיתוף הפעולה הגלובלי נמצא בירידה מאז 2016 וצונח בקצב מהיר מאז 2020. "בדאבוס, נדאג לכנס את האנשים הנכונים כדי לראות כיצד נוכל לבחון הזדמנויות ולשתף פעולה בעולם מאוד מאתגר", אמר. ברנדה ציין כי קיימים חששות בנוגע להסלמת הסכסוך בעזה וכי בעלי תפקידים מובילים סביב המשבר הזה — בהם ראשי הממשלה של קטאר, לבנון וירדן כמו גם הנשיא הרצוג — מגיעים לדאבוס "כדי לבחון כיצד ניתן להימנע מהמשך הידרדרות ומה יהיה השלב הבא, שכן עלינו להציג גם נקודות אור", סיכם.

הנושאים המרכזיים שידונו בפורום דאבוס

  • ביטחון ושת"פ עולמיים: דרכים לייצר ביטחון בעולם מבוזר תוך התייחסות למשבר המתמשך במזרח התיכון
  • יצירת תעסוקה וצמיחה: כיצד ניתן לתמרץ יצירת מקומות עבודה לקראת עשור שעשוי להתאפיין בצמיחה חלשה
  • אסדרת בינה מלאכותית: טכנולוגיית AI ככוח מניע עבור הכלכלה והחברה והדרכים לוודא שימוש אחראי בה
  • הקלת משבר האקלים: דרכים לעידוד השקעות באנרגיה נקייה בצלה של השנה החמה ביותר שנמדדה אי־פעם

תגיות