אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

TechTLV 2024

מנכ"לית לאומיטק: "המלחמה תוליד את הדור הבא של הטכנולוגיות המתקדמות והמעניינות בעולם"

מנכ"לית לאומיטק, מיה אייזן צפריר אמרה את הדברים באופטימיות רבה בכנס TechTLV של כלכליסט בשיתוף בנק לאומי ופאפאיה. עוד הוסיפה כי "עכשיו כשהתאוששות בעולם כבר מתחילה להיראות באופק, אנחנו חייבים להביט מעבר לאתגר המקומי ולהבטיח שההייטק הישראלי יצלח גם את המשבר הזה"

15.01.2024, 10:36 | מאיה נחום שחל

"המלחמה טלטלה את הכלכלה הישראלית כולה ובפרט את תעשיית הטק", כך אמרה מנכ"לית לאומיטק מיה אייזן צפריר בכנס TechTLV של כלכליסט בשיתוף בנק לאומי ופאפאיה. "הנתונים שעולים מהדו"ח המשותף של לאומיטק ו-IVC לא משאירים הרבה מקום לספק - בשנת 2023 אנחנו רואים ירידה של 50% בהיקפי ההשקעה לעומת השנים שקדמו לה, שמחזירים אותנו לרמות של 2018-2019. 2021-2022 היו שנים חריגות, עם רמות השקעה גבוהות במיוחד והערכות שווי נדיבות. כולנו ידענו והערכנו שיגיע תיקון, אבל אני חושבת שאף אחד לא האמין עד כמה הוא יהיה עוצמתי".

אייזן צפריר הוסיפה שדווקא בימים אלה, כשאנו בעין הסערה, יש לזכור את העוצמות והחוזקות שהפכו אותנו לסטארט-אפ ניישן שהפך לקטר המשק הישראלי ולשחקן משמעותי בעולם. "כבר צלחנו תקופות קשות בעבר, ולכן עכשיו כשאנחנו מבחינים בסימנים ראשונים של התאוששות בארצות הברית, חשוב יותר מתמיד שנזהה את מקורות הכוח ואת ההזדמנויות שקיימות על אף ובגלל המלחמה".

"אחרי שנים שאופיינו בריביות אפסיות ורמות השקעה שהיו פי שלוש ופי ארבע מהשנים שקדמו להן, פגשנו בשנתיים האחרונות שינוי חד בתנאי השוק. כללי המשחק השתנו, וכך גם והדרישות והציפיות של תעשיית ההון סיכון מהסטרט-אפים: הפוקוס שבעבר התמקד בצמיחה בכל מחיר, עבר במהירות להתמקד ביעילות ורווחיות. כתוצאה- תעשיית ההייטק כולה עוברת תהליך ארוך של התייעלות עסקית: הסטרטאפים עוברים תהליכי צמצום והתייעלות ואף עורכים שינויים בפוקוס העסקי, מקבלים החלטות אמיצות - מוותרים על שווקים, מתאימים ומשנים מוצרים. התהליך הזה, גם אם הוא קשה ולא פשוט, מייצר ארגונים יציבים ועמידים יותר".

אייזן צפריר ציינה כי היזמים הישראלים נאלצים להתמודד עם אתגרים מקומיים נוספים שהשחקנים הגלובליים לא נדרשים להתמודד איתם, בהם כ-10 חודשי משבר חברתי ממנו נכנסנו ישירות למלחמה. "זה מעמיד את הסטארט-אפים הישראליים בפני אתגרים עצומים, לכן תעשיית ההייטק שלנו לא מגיעה אל מגמת ההתאוששות עולמית עם אותם נתוני פתיחה".

"יחד עם זאת, אני בוחרת להאמין שהמלחמה ותנאי הקיצון של התקופה דווקא מעצימים את כל מה שמיוחד ומדהים ב-DNA של הסטארט-אפ ניישן הישראלי. תעשייה שהרבה ממנה נוצרה על בסיס הידע שנצבר בצבא, האתוס שעיקרו הוא היזם הישראלי שעושה הרבה ממעט, שהופך אתגר להזדמנות וניצב כמו דוד מול גוליית כדי לנצח בכל מצב".

"כשחושבים על זה לעומק הסיטואציה בישראל ייחודית – הרבה אנשי טכנולוגיה וטאלנטים איכותיים משתתפים בלחימה בחזית ובעורף ומתמודדים באופן אישי עם קשת רחבה של מקרי בוחן ייחודיים: בטכנולוגיות ביטחוניות, סייבר, לוגיסטיקה, AI ועוד. בתום הלחימה הם יחזרו לחברות שלהם, או יפתחו את הדור הבא של החברות שימנפו את הניסיון שצברו, ויעשו אדפטציות אזרחיות של הטכנולוגיות מהקונטקסט הצבאי לאזרחי. מתוך התנאים האלו ייוולדו בוודאי הדור הבא של הטכנולוגיות הכי מתקדמות והכי מעניינות בעולם".

אייזן סיפקה רגעי אופטימיות מעודדים בעקבות מה שקורה בחו"ל. "משיחות שאנחנו מנהלים עם משקיעים בינלאומיים והתבוננות על הכלכלה האמריקאית מתחילים לראות סימנים להתמתנות האינפלציה והכרזות על הורדת ריבית, כך שיש מקום לתקווה וציפייה לתחילת התאוששות ושינוי מגמה ב-2024".

"אני סבורה שכאשר ההתאוששות הגלובלית תפגוש את ה-DNA הישראלי היא תאפשר לטק הישראלי להמשיך לנצח ולממש את ייעודו להזין ולדחוף את הכלכלה הישראלית".

לאלה העומדים בראש המשק הישראלי אמרה אייזן צפריר: "אני בטוחה שסימני התקופה ילוו אותנו עוד זמן רב, אבל עכשיו כשהתאוששות בעולם כבר מתחילה להיראות באופק, אנחנו חייבים להמשיך בכל הכוח, להביט מעבר לאתגר המקומי ולהבטיח שההייטק הישראלי יצלח גם את המשבר הזה. ההייטק היה וימשיך להיות שחקן מפתח בשמירה על חוסנה של הכלכלה הישראלית, וחייב לשחק את התפקיד הזה גם בשיקומה. זאת משימה גדולה ומאתגרת שתדרוש הרבה אומץ, נחישות ויצירתיות, אבל אין לי ספק שהיא אפשרית".

תגיות