אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רק הסדרה בעזה תסייע להפשרת עסקת הענק של ניו-מד מימין: שליט אבו דאבי מוחמד בן זאיד ובעל השליטה בדלק יצחק תשובה | צילמים: עמוס בן גרשום לעמ, אייל טואג

פרשנות

רק הסדרה בעזה תסייע להפשרת עסקת הענק של ניו-מד

הביקורת ברחוב הערבי על כך שהיא שומרת על יחסים קרובים עם ישראל, דחפה את ממשלת אבו־דאבי להקפיא את המגעים לרכישת 50% מניו־מד אנרג'י. באבו־דאבי מעוניינים בנתח משוק הגז הטבעי בישראל, אך זקוקים לרגיעה במלחמה

14.03.2024, 06:00 | דורון פסקין

הקפאת עסקת הענק למכירת 50% מניו־מד אנרג'י שבשליטת קבוצת דלק לידי הענקית הבריטית בריטיש פטרוליום (BP) וחברת הנפט הלאומית של אבו דאבי (ADNOC) לא הפתיעה את מי שעוקב אחר ההתפתחויות הגיאופוליטיות באזור מאז ה-7 באוקטובר.

ההודעה של ניו־מד אנרג'י, שדיווחה לבורסה אתמול בבוקר על הקפאת המו"מ בין הצדדים, מהווה תזכורת להשפעת המשך המלחמה ברצועת עזה על מעמדה האזורי הנשחק של ישראל בכלל ועל כלכלתה בפרט.

ימים ספורים לאחר הטבח הרצחני של 7 באוקטובר ופרוץ המלחמה בעזה, עדכנה BP כי היא ושותפתה מהאמירויות מחויבות לעסקה ומאמינות שבסופו של דבר היא תצא לפועל למרות התנאים האזוריים ולמרות שהתבקשו להעלות את הצעתן שניתנה על פי שווי של כ־14 מיליארד שקל. אבל ככל שעבר הזמן ונרשמה הסלמה, וככל שמספר ההרוגים ברצועה הלך והאמיר, היה ברור כי ממשלת האמירויות לא תוכל לחתום על ההסכם כל עוד לא תסתיים המלחמה ותושג הסדרה בת־קיימא לגבי רצועת עזה.

ממשלת האמירויות נתונה מאז תחילת המלחמה לביקורת ציבורית נוקבת על כך שהיא ממשיכה לשמר יחסים קרובים עם ישראל וממעטת לתקוף אותה בפומבי, וזאת בניגוד למדינות ערביות אחרות החתומות על הסכמים עם ישראל, דוגמת מצרים וירדן). הביקורת הזו באה לידי ביטוי בעיקר ברשתות החברתיות. ממשלת האמירויות, למרות החשיבות הרבה שהיא מייחסת ליחסים עם ישראל, לא יכולה להתעלם לחלוטין מהנרטיב הזה שמוזן על ידי תמונות וסרטונים המתארים את המצוקה ההולכת וגוברת של תושבי עזה. ברשתות הושקו מאז ה־7 באוקטובר מספר קמפיינים עממיים שקראו להחרים מוצרים שמקורם באמירויות על רקע יחסי הקרבה שלה עם ישראל.

כמו כן, הביקורת על האמירויות מגיעה גם מכיוון "ציר הרשע השיעי" בראשות איראן השכנה והחשש כי אחת מזרועותיו, קרי החות'ים בתימן, יחליטו בשלב כזה או אחר לתקוף מתקנים באמירויות כפי שעשו בעבר. במציאות כזו, באמירויות היו מתקשים להסביר לדעת הקהל הזרמה של מיליארדי שקלים לחברה ישראלית דווקא בעיתוי הנוכחי.

במידה רבה, הביקורת הערבית על האמירויות אינה מוצדקת. מאז ה־7 באוקטובר האמירויות היא אחת המדינות הערביות שמסייעות בצורה המשמעותית ביותר לתושבי הרצועה. ממשלת אבו דאבי מימנה הקמת בית חולים שדה בדרום הרצועה, שמספק מגוון של שירותים לעקורים, והקימה תחנות להתפלת מים עבור תושבי הרצועה. שמה של האמירויות הוזכר בימים האחרונים גם כמי שתמלא תפקיד משמעותי בהעברת הסיוע לרצועת עזה דרך המסדרון הימי בין קפריסין לבין עזה אותו יזם הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן.

חברת ADNOC לא מיהרה להגיב בפומבי על הודעת ההקפאה שפרסמה ניו־מד אנרג'י אתמול, וגם העיתונות באמירויות לא עסקה בנושא. את הכותרות בהקשר ל־ADNOC תפסה החלטתה מיום שלישי להתחיל בעבודות ראשוניות להקמת טרמינל לייצוא גז טבעי נוזלי באזור תעשייתי באבו דאבי, שלטענת החברה יהיה הראשון באזור המזרח התיכון שיפעל בצורה מלאה באמצעות שימוש באנרגיה נקייה.

חרף הודעת ההקפאה של העסקה, לא מדובר בסוף פסוק. ADNOC עדיין מעוניינת בפעילות משמעותית בשוק הגז הטבעי באגן המזרחי של הים התיכון. אינדיקציה לכך ניתנה רק לפני כחודש כשהחברה מאבו דאבי, ביחד עם BP, הכריזו על הקמת מיזם אנרגטי משותף שיתמקד תחילה בפיתוח נכסי גז טבעי במצרים. אף ששתי החברות לא הזכירו את עסקת ניו־מד אנרג'י בעת שהשיקו את המיזם החדש במהלך חודש פברואר, הקמתו היוותה איתות ברור לכוונתן להעמיק את מעורבותן באגן הים התיכון המזרחי. סיום המלחמה ברצועת עזה, תוך הסדרה של מנגנון המשילות שם, יסייע בהפשרתה מחדש של עסקת ADNOC־BP וניו־מד אנרג'י.

תגיות