אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הליכוד בשירות בן גביר: הפיל צו המחייב בכירים במשרדו ובמשטרה להגיע לדיון בכנסת הדיון בוועדה היום. במרכז: גלית דיסטל אטבריאן וטלי גוטליב | צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הליכוד בשירות בן גביר: הפיל צו המחייב בכירים במשרדו ובמשטרה להגיע לדיון בכנסת

הוועדה לביקורת המדינה דחתה היום את הבקשה - בהצבעה הראשונה אי פעם בנושא - להוציא לבכירים במשרד לביטחון לאומי ובמשטרה צווי הבאה לדיון בנוגע לפיקוח על רישוי כלי נשק; ח"כ טלי גוטליב: "אני חברת ליכוד ועדיין אני גאה בבן גביר"; יו"ר הוועדה מיקי לוי: "יום שחור, הכנסת קיבלה בהכנעה את רמיסתה"

18.03.2024, 14:58 | עמיר קורץ

חברי הקואליציה, בהובלת ח"כים מהליכוד, נתנו היום רוח גבית לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, והפילו את ההצעה של יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) להוציא צווי הבאה לבכירים מהמשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל. מדובר בנציגים שבן גביר מונע באופן שיטתי את הופעתם בפני הוועדה בדיונים בנוגע לפיקוח על רישוי כלי הירייה הפרטיים ואחזקתם – ובכך למעשה מונע פיקוח של הכנסת על פעילות הממשלה בתחום, חרף הכשלים שהתגלו בו כולל החלוקה הלא חוקית לכאורה של רישיונות שבוצעה תחת ידיו.

"זה יום עצוב לכנסת", אמר לוי, שעוד קודם להצבעה אמר: "מדובר בפעם הראשונה בהיסטוריה שהוועדה הולכת להצביע על הוצאת צווי הבאה. זו תעודת עניות לכנסת מה שקורה פה, ואם תחליטו להפיל את זה, אל תבואו בטענות כשלא יבואו פקידי ציבור לוועדות אחרות. זו פגיעה בריבונות הכנסת, ביכולת שלה לתפקד ובהפרדת הרשויות".

בשני הדיונים האחרונים שקיימה הוועדה, נציגי המשטרה והמשרד לביטחון לאומי לא הגיעו לדיון, למרות הזמנתם והתרעות שקיבלו, לתת תשובות לחברי הוועדה בנוגע לשאלות על אודות הכשלים שהתגלו בכל המערך, בין השאר באופן חלוקת רישיונות הנשק הפרטיים בצורה בלתי חוקית ופיקוח חסר על מחזיקי הרישיונות. בסך הכל קיימה הוועדה בחודשים האחרונים חמישה דיונים, ובעקבות הדברים שהתגלו בה נערכת כיום בדיקה במשרד המשפטים לגבי עתידם של אלפי רישיונות שניתנו שלא כדין ונשקלת גם העמדה לדין פלילי של יועצים בלשכת בן גביר בחשד לעבירות מרמה והפרת אמונים.

לאחר שנציגי המשטרה והמשרד לביטחון לאומי נמנעו מלהגיע, לוי הודיע בדיון הקודם שנערך לפני שבועיים כי מלבד הזלזול המתמשך בכנסת, יש כאן פגיעה מהותית בתפקיד הוועדה לפקח על יישום דו"חות מבקר המדינה בנושא ולכן ישתמש בכלי ייחודי הניתן לוועדה לביקורת המדינה לפי תיקון מס' 16 בחוק המבקר: "מי שהוזמן ולא התייצב, רשאית הוועדה, ברוב חבריה, לדרוש ממנו להתייצב לפניה".

צו הבאה הוא כלי חריג שנתון בידי הוועדה לביקורת המדינה בלבד, ומאפשר לה לחייב התייצבות של גורמים בדיון. עד היום הכלי הזה שימש בעיקר כ"שוט", בעקבותיו גורמים שונים בעבר נאלצו לבסוף להתייצב בוועדה מתוך חשש ממימוש האיום (כך קרה בעבר למשל בנוגע להתייצבות מפכ"ל המשטרה). בפועל, מעולם לא נערכה הצבעה על הצו, עד היום.

ההצבעה היום על הוצאת צווי ההבאה התבצעה "לאחר שכל הדרכים מוצו", כפי שהסביר לוי בפתח הדיון, והיא מתייחסת לארבעה אנשים: אליעזר רוזנבאום - מ"מ מנהל האגף לכלי ירייה, המשנה למנכ"ל המשרד לביטחון לאומי; ישראל אבישר - המנהל הקודם של האגף לכלי ירייה שהתפטר לאחר שהתגלו אי סדרים בפעילות האגף בנוגע לחלוקת רישיונות הנשק; ראש אגף אבטחה ורישוי במשטרת ישראל תנ"צ אופיר בוקי; וראש אגף מבצעים במשטרה ניצב סיגל בר צבי.

בן גביר, מנגד, כפר במכתב ששלח ללוי וליו"ר הכנסת אמיר אוחנה אתמול, ביכולת של יו"ר הוועדה להפעיל עליו סמכות זו, ובנוסף טען שהוא מופלה לרעה לעומת משרד הביטחון, שגם לא שלח בעבר נציגים לוועדות בכנסת, אך לא נפתח נגדו הליך דומה של הוצאת צווי הבאה. עוד טען שהכל נעשה "מטעמים פוליטיים ותקשורתיים".

לוי קרא בדיון לחברי הוועדה להצביע בעד הוצאת צווי ההבאה, משום שזה בסמכות הוועדה לפי עמדת הייעוץ המשפטי שלה, וזאת "כדי שהכנסת תוכל לקיים את חובתה לציבור ולנהל דיון פתוח ומקצועי בנושא שחיים ומוות תלויים בו".

לדבריו, "לא ייתכן ששר באשר הוא יזלזל בכנסת וישים פס על תפקידה כמפקחת על פעולות הממשלה - ואנו נרכין ראש ונעבור על כך לסדר היום. אם נעבור על כך בשתיקה והתעלמות זה ישפיע גם על ועדות אחרות ולא יגיעו פקידים ממשרדי הממשלה לענות על שאלות חברי הכנסת, זה פתח מאוד מסוכן".

הוא פנה לחברי הקואליציה: "אתם טענתם שהכנסת מייצגת את הריבון, ואתם לא יכולים למלא את פיכם מים כאשר הממשלה דורסת את הכנסת ומרוקנת אותה מתוכן. בואו נוציא מסר: כבדו את הכנסת. הבקשה שלפנינו אינה סוגיה פוליטית אלא ערכית, שנוגעת למעמדה של הכנסת, אם תצביעו נגד אתם מצביעים נגד עצמכם ונגד מעמדכם כחברי כנסת".

ח"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד) שנכח בכל דיוני הוועדה בנושא, ואף יזם את הוצאת הדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שחשף את הכשל בפיקוח על התחום, כפי שנחשף ב"כלכליסט", אמר: "זה אירוע שהכנסת קראה לעובדי ציבור והם אמרו 'אנו לא מגיעים'. במפגיע בא שר במדינת ישראל ואומר 'אני לא שולח אנשים לוועדה'. אם הוא לא שולח אותם אז שיבוא בעצמו. אבל אי הנוכחות של המשטרה מטרידה אותי יותר. המשטרה היא גוף נפרד וזה שהמשטרה לא הגיעה זה אירוע חמור בסדרי גודל. אין מצב ששר יפקוד על המפכ"ל לא להגיע לכנסת או לא לשלוח את קציניו. המשטרה והשר לביטחון לאומי לא חד הם. המפכ"ל התבלבל כי הוא ישות עצמאית נפרדת מהשר. לכן זו חובתה של הכנסת להוציא צו הבאה. ויו"ר הכנסת באופן אישי היה צריך לוודא שזה יקרה, הוא כפף את ראשו בפני שר עבריין".

ח"כ גלעד קריב (עבודה) הפנה גם הוא את האצבע המאשימה כלפי אוחנה: "יו"ר הכנסת משתף פעולה עם בן גביר ברמיסת הכנסת, ומשטרת ישראל משתתפת ברמיסת החוק. ההוראה של בן גביר למפכ"ל לא לשלוח קצינים בכירים לכנסת היא הוראה לא חוקית".

כאמור, חברי כנסת מהליכוד שהשתתפו בדיון התגייסו להגן על בן גביר. ח"כ גלית דיסטל אטבריאן אמרה: "אם בן גביר מרגיש שהוא רדוף – הוא מרגיש את זה בצדק. מאז שנכנסתי שמעתי כאן שאומרים עליו שהוא עבריין ורק דברי ביקורת. אם בן גביר נאלץ לעגל פינות כדי להביא נשק לציבור בישראל שהרגיש בכך צורך, אז זה לא הוגן או חכם לנהל את הדיון הזה, אני אומרת את זה כי הדיון האמיתי צריך לעסוק בבירוקרטיה שמסרסת ומסנדלת ולא נותנת למשרדי הממשלה לפעול".

ח"כ טלי גוטליב הוסיפה: "סוף סוף שר בישראל שלא סר למרותה של התקשורת, וזה אומר שהוא כנראה הוא איש ימין עם סנטר מאוד חזק. הוא התעשת וחילק נשקים וכל אחד צריך לשאת נשק. אני נחרדת מהעליהום שעושים לבן גביר. אני לא חברה במפלגת עוצמה יהודית, אני ליכודניקית, אבל אני שמחה מאוד על המפלגה הזו. אני חברת ליכוד ועדיין אני גאה באיתמר בן גביר".

גם בהמשך הדיון המשיכה להישמר החלוקה בין האופוזיציה לקואליציה ביחסם לנושא, שבאה לידי ביטוי גם בהצבעה - 6:4 נגד הוצאת צווי ההבאה. "זו הצבעה פוליטית", צעקה דיסטל אטבריאן, שגם הוצאה מהאולם על ידי מיקי לוי, שהודיע בסיום ההצבעה על כוונתו לקיים מה שמכונה בוועדות הכנסת, ונמצא בסמכות יושבי ראש הוועדות, "ריוויזיה" – הצבעה מחודשת, במועד אחר.

לאחר הדיון מסר לוי: "זהו יום שחור בתולדות הכנסת. הכנסת קיבלה היום בהכנעה את רמיסתה, בניגוד לדבריו של יו"ר הכנסת אוחנה. מעתה שרים ופקידי ממשלה יידעו שאינם חייבים לתת דין וחשבון לוועדות הכנסת והם יכולים לצפצף עליה. "חברי הקואליציה התגלו ברוב צביעותם. לאורך הדיונים על המהפיכה המשטרית הם דיברו גבוהה על מעמדה של הכנסת וחשיבותה כריבון שמייצג את כל העם. למרות זאת בהזדמנות הראשונה אפשרו לממשלה לדרוס אותה ומנעו מוועדה בכנסת לפקח על עבודת הממשלה ולקיים בה דיון מקצועי".

זמן קצר אחרי הדיון בכנסת ובתגובה אליו, הודיע בן גביר בישיבת סיעת עוצמה יהודית כי השבוע "האזרח ה-100 אלף קיבל את רישיון כלי הירייה שלו". הוא ציין כי מתוך 299,354 אלף בקשות שהוגשו מאז ה-7 באוקטובר לקבלת רישיון נשק, כבר אושרו יותר מ-100 אלף. "נשק מציל חיים", חזר על המנטרה בפניהם. "אנחנו רואים היום ברחובות ישראל כשלאזרחים יש נשק, הם מרגישים בטוחים". בנוסף, בצעד אופייני לו, בן גביר גם צייץ בטוויטר את המספר 100K עם אימוג'י של אקדח צעצוע ירוק - ועורר מיד תגובות נזעמות על ריבוי הרציחות בעת כהונתו ואובדן הביטחון האישי.

תגיות