אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת החוסן

"החוסן הלאומי שלנו יציב מספיק כדי להצעיד אותנו קדימה"

בני גבאי, יו"ר הפניקס ויו"ר איגוד חברות הביטוח, אמר בוועידת החוסן הישראלי של כלכליסט בשיתוף הפניקס: "חוסן לאומי אינו נבנה ביום, ואינו נעלם ביום"; עם זאת לדבריו, "חייבים לחזק את המותג הישראלי שיש אומרים שנחלש"

09.04.2024, 10:56 | מעין מנלה

"חוסן לאומי, בהגדרתו הפשוטה ביותר, הוא היכולת של מדינה וחברה להתמודד עם משבר או משברים לאורך זמן, לצלוח אותם ואף לצאת מהם מחוזקת", כך אמר בני גבאי, יו"ר דירקטוריון הפניקס ויו"ר איגוד חברות הביטוח, בוועידת החוסן הישראלי של כלכליסט בשיתוף הפניקס.

לדבריו, "חוסן לאומי אינו נבנה ביום, ואינו נעלם ביום. קצרה היריעה לפרט את ההיסטוריה של העם היהודי ומדינת ישראל. העם היהודי עבר דרך מנהרת זמן שיש בה שמחה, גאווה, תקומתה של מדינה והצלחות לצד שואה, מלחמות כאב ועצב. כך, הגענו לפתחה של שנת 2023".

הוא הוסיף כי בבחינה מעט יותר מעמיקה ניתן לבסס לפחות ארבע קטגוריות על פיהן נבחנת מידת החוסן הלאומי של אומה, חברה או מדינה: לכידות וסולידריות חברתית; אמון במנהיגות פוליטית ואזרחית ובמוסדות הממשל; אופטימיות ותקווה; ויכולת תפקודית בזמן משבר, כלומר יכולת חזרה לשגרה. חדבריו, רמת החוסן הלאומי שלנו שעומדת בפני מבחנים מאוד מאתגרים אמנם התערערה, אך היא יציבה מספיק כדי להצעיד אותנו שוב מחוזקים קדימה.

גבאי: "נכון, הגענו ליום ה-7 באוקטובר עם רמת חוסן לאומי שנפגעה בשנים האחרונות. משברים כמו אירוע הקורונה, מחלוקת פוליטית מתמשכת שהתבטאה במספר מערכות בחירות, שסעים בתוך החברה הישראלית ומשבר כלכלי עולמי ומקומי שהתגברו בשנים האחרונות השפיעו לרעה על החוסן הלאומי.

"ואולם מדינה, חברה, קהילה, שקמה בבוקר 7 באוקטובר לנורא מכל וב-8 באוקטובר הייתה לה היכולת להשיב במלחמה, לנהל כלכלה ולחזור לשיגרה, כל אחד לפי יכולתו ומידת הפגיעה בו, היא מדינה, חברה, קהילה בעלת חוסן לאומי.

"אנחנו עדים לכך שלכידות וסולידריות של ה-6 באוקטובר שונה מזו של ה-8 באוקטובר. כולנו היינו עדים לכך שיום לאחר 7 באוקטובר נעלמו כמעט כל המחלוקות וב-8 באוקטובר אימצנו את הסיסמה של 'ביחד ננצח'. כן, הלכידות, הערבות ההדדית והסולידריות הישראלית נוכחות – ועינינו רואות שכשהן קיימות שום דבר לא ינצח אותנו. כשהן נעדרות – אבוי לנו. אני תקווה שהן לא ייעלמו בסערות החדשות אותן אנו חווים כעת ב-2024".

לגבי הקטגוריה השנייה, מידת האמון במנהיגות הפוליטית והאזרחית ובמוסדות הממשל, אמר גבאי: "בקטגוריה זו ישראל נמצאת בתקופה מאתגרת ביחס לכל שנות קיומה. הגברת מידת האמון תלויה במידה רבה בקיום חוזה אמין ושיח כן ואמיתי בין הממשלה, האזרחים והמגזר העסקי. דעתי היא שהרוב ובעלי הכוח בכל אחת מהצלעות לא ייתנו לקיצוניות ולקיצונים לגבור ולשבש את ההרמוניה הנדרשת".

ביחס לקטגוריה השלישית, אופטימיות ותקווה, אמר כי ללא אופטימיות ותקווה לא היינו כאן. על הקטגוריה הרביעית, יכולת תפקודית בזמן משבר, סיפר גבאי כי "כחודש לאחר פרוץ המלחמה יצאתי לסבב הסברה בגופים פיננסיים מובילים בארה"ב. עשיתי זאת יחד עם מנכ"ל הפניקס, אייל בן סימון וגורמים נוספים במטרה להציג את עוצמתה של ישראל כמקום בטוח להשקעה וכמקור להזדמנויות עבור השקעות מחו"ל. מה שלמדתי באותו סבב הסברה הוא שאנחנו חייבים להמשיך, להדגיש ולחזק את המותג הישראלי שיש אומרים שנחלש. אנחנו חייבים לחזקו בעיני עצמנו ובעיני גורמים זרים וביניהם משקיעים. צריך לשקף שישראל הייתה ונותרה מדינה מובילה בתחום הייטק וטכנולוגיה, להסביר שלישראל כלכלה יציבה, ושישראל הינה עדיין מדינה דמוקרטית שיודעת לשמר מידה נכונה של אחדות גם אם לא אחידות.

"בעת הזו אני מבקש לשאת תפילה שבקרוב ממש נהיה מסובין יחדיו כולנו ובכלל זה כל החטופות והחטופים. שהמאחד יגבר על המפריד והמפלג, שנדע להקשיב ולהכיל, שנשכיל להוציא לפועל פשרות ולהיות ערבים זה לזה לטובת חוסנה הלאומי של מדינת ישראל והחברה הישראלית וחוסנה של הכלכלה בישראל".


תגיות