אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מול לקוחות קצרי רוח ולחץ של ביקורת: ניר בר דעה מנסה לשנות את ברידג'ווטר ניר בר דעה | צילום: Lev Radin/Sipa/AP

מול לקוחות קצרי רוח ולחץ של ביקורת: ניר בר דעה מנסה לשנות את ברידג'ווטר

מנכ"ל קרן הגידור הגדולה בעולם מוביל שורה של שינויים בתרבות הארגונית של ברידג'ווטר, לצד פיטורי עובדים והתייעלות. לפי סיכום ביניים של בלומברג, התוצאות לא מספקות את המשקיעים, והצעדים שביצע מעוררים תגובות מעורבות

01.04.2024, 13:35 | חדשות חוץ

ניר בר דעה הישראלי מונה לפני 18 חודשים לעמוד בראש ברידג'ווטר, קרן הגידור הגדולה בעולם. זאת לאחר פרישתו של המייסד ריי דליו, שהשאיר אחריו משקיעים לא מרוצים בעקבות שנים של החזרים פושרים. בסוכנות בלומברג עקבו אחר כהונתו עד כה.

המשימה המרכזית שעמדה בפני בר דעה הייתה להחיות קרן גידור מרכזית, שבעבר נחשבה לרווחית ביותר בתעשייה, אך בשנים האחרונה השתרכה מאחורי היריבות. פירוש הדבר שהיה עליו לצמצם את הקרן, להוריד עלויות, לפטר עובדים ותיקים, לקדם אחרים ולשנות את התרבות. הדעות חלוקות בקשר לשינויים בתרבות הארגונית, שכן חלק טוענים שהיא עצמה הנכס הגדול ביותר של החברה - אחרים מתעקשים שזו החולשה העיקרית שלה.

בשנה הראשונה שלו כמנכ"ל היחיד, של ברידג'ווטר לקח על עצמו בר דעה את מילוי המשימות הללו, והוביל לשינוי משמעותי בדרגי ההנהלה. הוא גם נקט בצעדים לביטול חלק מהמאפיינים הלא שגרתיים של החברה, כמו איסור על דירוג פנימי של העובדים.

רבים בתוך החברה שיבחו את השינויים, שלדבריהם היו צריכים לקרות כבר מזמן. לטענת אנשים המעורים בנושא, העדות לכך היא העובדה קרן הדגל של ברידג'ווטר, פיור אלפא (Pure Alpha ) שחוותה בשנה שעברה את אחת הירידות השנתיות הגרועות ביותר שלה מאז 1991, התאוששה מאז תחילת השנה ב-16%.

אך המהפך לא עובר לגמרי בצורה חלקה. חלק מהמשקיעים, שביקשו להישאר בעילום שם, הביעו תסכול מההחזרים הפושרים בשנים האחרונות, שלא לדבר על ההפסד ב-2023, ושוקלים לעזוב את הקרן אם הביצועים ימשיכו לאכזב.

בארבע השנים האחרונות הפסידה פיור אלפא יותר מ-4%, זאת בעוד שקרנות דומות אחרות עלו בקרוב ל-24%, כך לפי המדד של חברת PivotalPath. בשנה שעברה לבדה נפלה הקרן ב-7.6%, ולטענת מקורבים ההשקעות במניות הן שהורידו את ההחזרים.

הקשיים של ברידג'ווטר לא ייחודיים רק לה. באופן כללי, קרנות גידור מתקשות למצוא את הדרך שלהן לאחר פרישת המייסדים, בין השאר בשל הדילמה אם להממשיך ולאמץ את הגישה שהובילה להצלחה הראשונית. עם זאת, האתגר הזה בולט במיוחד בברידג'ווטר בשל אישיותו הייחודית של דליו (74). הוא עזב את תפקידו כמנכ"ל באוגוסט 2020 ועבר לתפקיד מנטור, שבו לא הייתה לו יותר סמכות על החלטות הקשורות לפורטפוליו ההשקעות. הפרישה הגיעה לאחר הפסדים שצברו בתחילת המגפה ולאחר שנים של ביצועים כושלים, שהובילו לכך שההנהלה הבכירה, כולל בר דעה, דרשו להקים ועדה שתפקח על ההחלטות.

גישת ההשקעות שפיתח דליו הייתה ניהול מרוכז למדי, שמתבסס על חוקים שפותחו לאורך עשורים ותורגמו למודלים ממוחשבים. אחת הטענות המרכזיות היא שהמודלים הללו לא מגיבים מהר מספיק לאירועים לא צפויים כמו מגפות עולמיות או שיעורי ריבית שליליים. בר דעה שמר על העקרונות הללו, אך במטרה לפתור את בעיית ההתאמה למצבים לא צפויים, הוא מתכוון להרחיב את ההתמקדות ב-AI ולימוד מכונה. כמו כן, הוא מרחיב את הגישה של עובדים למודל, שבימיו של דליו היה זמין רק למספר מצומצם, כשלמייסד היתה הסמכות הבלעדית לאשר התאמות.

שינוי נוסף שקידם בר דעה היה בגיוס עובדים מיומנים מחוץ לחברה. ב-2020 החלו בברידג'ווטר לגייס מנהלי קרנות מנוסים לפלטפורמה בשם Gate Fund, שבה הם קיבלו הקצאות של כסף לביצוע השקעות. המטרה הייתה שרעיונות שיתגלו כמבטיחים יחקרו עוד ויתווספו למערכת שמנהלת את קרן הדגל. אך הניסוי הזה הניב עד כה תוצאות מעורבות. מתוך ששת המנהלים שגוייסו, רק שניים סיפקו הצעות שיושמו בקרן.

המאמצים של בר דעה לחסוך בעלויות עוררו גם הם ביקורת רבה. בחברה החליטו שבשנים שבהן הביצועים לא טובים יקוצצו ההפרשות לפנסיה של העובדים. כמו כן, מודל השכר של מנהלי ההשקעות הבכירים שונה כך שהוא תלוי יותר בביצועים של הקרן.

המהלך הגדול והציבורי ביותר שלו כמנכ"ל היה פיטורים של 100 עובדים המייצגים בסביבות 8% מכוח האדם, ובכלל זה עובדים ותיקים בקרן - צעד שביצע במרץ 2023. שניים מהעובדים הוותיקים שפוטרו – פול רוס שעבד בחברה במשך קרוב ל-20 שנים וג'ף גרדנר שהיה עם ותק של כמעט 30 שנים, האשימו את החברה באפליה על רקע גיל ומגדר, זאת לאחר שבת זוגו לשעבר של בר דעה וארוסה לשעבר קודמו על חשבונם.

על אף הביקורת, בר דעה מתכוון להמשיך בתוכניות שלו, כולל קיצוץ נוסף בנכסים של פיור אלפא. מהלך שעלול להוביל לעזיבה של לקוחות, כך לפי מקורבים. הנכסים של הקרו נפלו כבר ל-75 מיליארד דולר משיא של סביבות 100 מיליארד דולר, וקרן הגידור הגדולה בעולם בסכנה לאבד את התואר שלה. אך אם התוכניות של בר דעה יצליחו, הביצועים שלה ישתפרו בהתאם.


תגיות