אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האופיואידים גרמו לטבע הפסד של מיליארד דולר מפעל טבע כפר סבא | סיון פרג

האופיואידים גרמו לטבע הפסד של מיליארד דולר

בחברת התרופות ניסו לתאר את צניחת ההכנסות ברבעון הראשון כסוגיה של תנודות במטבעות. אבל בפועל, ההכנסות ירדו לשפל של יותר מעשור, והפיצויים שטבע משלמת על פרשת משככי הכאבים, העבירו אותה להפסד

04.05.2022, 06:42 | סופי שולמן

בטבע ניסו אתמול לשדר שביעות רצון חרף הרבעון הראשון החלש של חברת התרופות, ולמקד את העניין בסוגיה טכנית לכאורה של תנודות במטבעות. הכנסות החברה שעמדו על 3.66 מיליארד דולר, היו נמוכות ב־7% מהכנסות הרבעון המקביל, והיוו ולמעשה שפל שלא נרשם מאז 2010.

טבע, שגם פיספסה את התחזיות שדיברו על הכנסות של 3.75 מיליארד דולר, עמדה לכאורה בתחזיות בשורה התחתונה עם רווח של 55 סנט למניה ברבעון, אלא שבפועל היא רשמה הפסד של כמעט מיליארד דולר, או 86 סנט למניה, בגלל הוצאות על פרשת התמכרות אמריקאים למשככי כאבים (אופיואידים). לשם השוואה, ברבעון המקביל, יחד עם סעיפים חד־פעמיים והוצאות חשבונאיות, רשמה טבע רווח של 77 מיליון דולר או 7 סנטים למניה.

קראו עוד בכלכליסט:


הבעיות של טבע עמוקות יותר מאשר תנודות בשערי חליפין, שגם אלה אינן בגדר חדשות עבור חברה ותיקה שפועלת עשרות שנים כמעט בכל מדינה בעולם ואף מחזיקה שם מפעלים ומשרדים. הקופקסון החל לאבד גובה מהר יותר מאשר עד כה בגלל התחרות הקשה מול תרופות גנריות וטיפולים אחרים; לטבע כמעט ולא היו השקות גנריות גדולות בשנה האחרונה; ואם זה לא מספיק, היא ספגה באפריל מפלה קשה באי־אישור של תרופה חדשה חשובה לטיפול בסכיזופרניה. רספרידון היה אמור להיות השקה חשובה של טבע לאחר קבלת אישור מנהל המזון והתרופות בארה"ב (FDA), אך זה ביקש מטבע הבהרות ומסמכים נוספים.

בטבע ציינו אתמול כי לא מדובר בשאלות סביב יעילות או בטיחות התרופה, אלא לגבי אופן הבנייה והעריכה של הניסויים הקליניים, סוגיה שכבר העיבה בעבר על טבע בניסיונה לאשר גרסה נוזלית של הקופקסון, תרופת הדגל לטיפול בטרשת נפוצה. מנכ"ל טבע קור שולץ העריך אתמול כי הגשה מחודשת של המסמכים ל־FDA תיארך חצי שנה, וחצי שנה נוספת תידרש לבחינתם המחודשת. על כן ריספרידון, פורמולציה שונה של תרופה קיימת, שתאפשר מתן תת עורי לעומת זריקה לתוך שריר שנחשבת מסובכת יותר וכואבת יותר, לא תגיע לשוק לפני סוף 2023. ריספרידון מוגדרת כתרופת מקור ולכן בטבע בנו על תמחור גבוה יחסית, ולכן גם תוספת משמעותית להכנסות.

המנכ"ל קור שולץ, צילום: אביגיל עוזי המנכ"ל קור שולץ | צילום: אביגיל עוזי המנכ"ל קור שולץ, צילום: אביגיל עוזי


נפילה מואצת בקופקסון, עיכוב בהשקת ריספרידון והיעדר השקות גנריות משמעותיות בעתיד הנראה לעין (הראשונה, של היומירה, צפויה ביולי 2023) פוגעים ויפגעו בשורת ההכנסות יותר מאשר הדולר או היורו. על רקע העובדה כי תחזית ההכנסות השנתיות מקופקסון ירדה אתמול מ־850 מיליון דולר ל־750 מיליון דולר, חתכה טבע את תחזית ההכנסות השנתיות ב־200 מיליון דולר. הטווח החדש של התחזיות הוא 16-15.4 מיליארד דולר, כך ש־2022, שהיתה אמורה להיות שנת המפנה של טבע, הופכת מבחינתה לעוד שנה של דריכה במקום.

שולץ לא שינה את תחזית הרווח בניכוי הסעיפים החשבונאיים והיא עומדת על 2.6-2.4 דולרים למניה כאשר תזרים המזומנים החופשי יהיה 2.2-1.9 מיליארד דולר. טבע הצליחה להקטין מעט את החוב ברבעון הראשון, אם כי בקצב איטי מן הרבעונים האחרונים והוא עומד כעת על 20.7 מיליארד דולר. תזרים המזומנים הרבעוני היה 117 מיליון דולר, דרמטית פחות מאשר תזרים של 700-600 מיליון דולר ברבעונים האחרונים, אך בטבע מייחסים זאת לעונתיות שקשורה לתשלום בונוסים שנתיים לעובדים.

אוסטדו ואג'ובי, שתי תרופות המקור של טבע, שאמורות להניב יחד הכנסות של 1.4 מיליארד דולר ב־2022, מצילות את המצב, אך לבדן הן לא מצליחות לייצר מנוע צמיחה, אלא רק לפצות על חולשה בחזיתות אחרות. שולץ נשאל אתמול בשיחת הוועידה עם אנליסטים, האם טבע מתחילה לחשוב על רכישות כדי להגדיל את שורת ההכנסות, אך ענה בשלילה נחרצת. "יכול היה להיות נחמד לעשות רכישות מעניינות, אבל אין לנו את המאזן המתאים לכך. אין לנו מספיק מזומן או יכולת לקחת חוב, ולכן לא יהיו עסקאות רכישה משמעותיות בשנים הקרובות" אמר שולץ. מה שכן נעשה זה הסכמי פיתוח ורישוי עם שותפים לתרופות חדשניות, בעיקר בתחום הנוירולוגיה שבו פיתחנו מומחיות".


ואולם הבעיה הגדולה מכל של טבע היא עדיין בחזית המשפטית. שם הולכת ומתבהרת התמונה שמראה כי החברה הישראלית תצטרך לשלם הרבה יותר מן ההערכות המוקדמות בעבור פיצוי לאזרחים אמריקאיים שהתמכרו לאופיואידים, שטבע היתה בין המשווקים שלהן. כמעט כל ההפסד שרשמה טבע ברבעון הראשון הגיע מרישום הוצאה של 1.1 מיליארד דולר על ההסדרים וזה עוד לא הסוף. שולץ אמר אתמול עם פרסום התוצאות כי הוא עדיין מעריך כי עד סוף השנה ייחתם הסדר כולל בפרשת משככי הכאבים וכי הוא אף אופטימי יותר מאשר בעבר לגבי לוחות הזמנים, אלא שבינתיים, ההסדרים הנפרדים שאליהם הגיעה טבע עם המדינות השונות בארה"ב, עולים לה הרבה יותר מההערכה הראשונית שנגזרה מהסכמה טנטטיבית בארה"ב ב־2019 על תשלום של 250 מיליון דולר במזומן ואספקת תרופות ב־23 מיליארד דולר לאורך זמן.

ברבעון הראשון חתמה טבע על הסדרים בפלורידה וברוד איילנד שיעלו לה כ־200 מיליון דולר במזומן ועוד עלויות של תרופות, ואלה מצטרפים להסדר בטקסס שנחתם מוקדם יותר ומחייב את טבע ב־150 מיליון דולר נוספים, והסדר בלואיזינה שיעלה לה 15 מיליון דולר לפני עלויות תרופות הגמילה. "חתמנו במרץ על הסדרים בשתי מדינות ובמקביל מתנהלים משפטים במערב וירג'יניה ובסן פרנסיסקו בשיטת ה־BENCH, כלומר ללא מושבעים, אלא רק עם שופט", אמר שולץ, "במשפטים הקודמים שנערכו באופן זה ניצחנו וזה מעודד אופטימיות. אני עדיין מקווה כי עד סוף השנה נגיע גם להסדר כולל ברמת ארה"ב כולה. המחשבה המקורית היתה שנשלם בעיקר באמצעות תרופות הגמילה ממשככי כאבים שטבע יכולה לספק, אבל עכשיו כולם רואים שטבע יכולה לשלם קצת יותר במזומן מאשר לפני כמה שנים, וזה מתבטא בהסדרים".

בניכוי ההוצאה על הסדרי הפיצויים, טבע דווקא מציגה יעילות תפעולית משופרת עם שיעור רווח תפעולי שעלה ל־27.7% מתוך ההכנסות לעומת 27.1% ברבעון המקביל, כך שהחברה כבר מתקרבת ליעד של 28% שהציב לה שולץ עם תחילת יישום תוכנית ההבראה ב־2018. "לא נעצור בהגעה ליעד הזה, אלא נפרסם יעד חדש במהלך השנה וגם יעד חדש לחוב נטו", ציין שולץ.

המשקיעים, שוב, כמו ברבעונים הקודמים, נדבקו באופטימיות ששידר שולץ לגבי ההסדר המתקרב ומניית טבע עברה מירידה של 3% לפני פתיחת המסחר בוול סטריט, לעלייה קלה לאחר סיום השיחה עם האנליסטים. אף שטבע מוכיחה את עצמה שוב כמניה דפנסיבית מאז תחילת הנפילות בוול סטריט, ואף שמרה על יציבות במהלך 2022, היא נסחרת בשווי שוק של 9.6 מיליארד דולר.





תגיות