אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלביט מערכות צללה אתמול בבורסה אחרי שלא עמדה בציפיות השוק מל"ט הרמס 900 של אלביט מערכות | צילום: אלביט מערכות

אלביט מערכות צללה אתמול בבורסה אחרי שלא עמדה בציפיות השוק

הכנסות החברה הביטחונית ברבעון השלישי נותרו דומות לרבעון המקביל, והרווח הנקי ירד ב־39%. אלביט מייחסת את התוצאות לשיבושים בשרשראות האספקה ולהוצאות לשימור עובדים איכותיים. בוצי מכליס: "אנחנו לא מצליחים להוציא את כל המכירות שרצינו"

30.11.2022, 06:52 | יובל אזולאי

הדו"חות של אלביט מערכות לרבעון השלישי אכזבו את המשקיעים בשוק, שהובילו אתמול את המניה לצלילה של 9.4%. החברה הביטחונית, שבשליטת מיקי פדרמן ובניהולו של בצלאל (בוצי) מכליס, הציגה ירידה של קרוב ל־40% ברווח, שאותה היא מייחסת להתמשכות השיבושים בשרשראות האספקה בעולם לצד הגדלת הוצאותיה על עובדים איכותיים וטאלנטים.

הלחצים האלה, ששחקו ברבעון האחרון את שורת הרווח של אלביט מערכות, פגשו עם פרסום הדו"חות את לחצי השוק, שציפה כי החודשים הארוכים שחלפו מאז פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה יובילו אותה למספרים טובים יותר.

"לשוק יש סבלנות מסוימת, והיא כנראה פוקעת", העריך אתמול בשיחה עם "כלכליסט" אנליסט בשוק ההון. "ככל שהולכים ומתרחקים בציר הזמן מפלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר האחרון, ניכר שהאכזבה בשוק גדלה, כי הוא ציפה ליותר עסקאות. ייתכן שהצניחה החדה במחיר המניה מבטאת את היסדקות אמון השוק. עם זאת, אפשר גם שהשוק טועה באופן ראיית הדברים".

התעשיות הביטחוניות בישראל פועלות בכפוף לרגולציה קשוחה של משרד הביטחון, באופן שמגביל — עד כדי שיתוק מוחלט — את יכולתן להיענות לבקשותיה החוזרות ונשנות של אוקראינה להצטייד בנשק ישראלי, שישמש אותה כנגד הצבא הרוסי הפולש. כל ניסיונותיו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לשכנע את ממשלת ישראל להתיר יצוא נשק לצבאו – הושבו עד כה ריקם, בעיקר בשל החשש שהיענות כזאת תתפרש במוסקבה כהתערבות ישראלית במלחמה המתמשכת.

בצל ההגבלות על מכירת מערכות נשק לצבא אוקראינה פועלות התעשיות הביטחוניות, ואיתן גם אלביט מערכות, כדי למנף את הלקחים שעולים מניתוח אירועי הלחימה במרכז אירופה לעסקאות עם מדינות אחרות, שמתעניינות בחידוש ורענון מלאי התחמושת שלהן ובשיפור היכולות בתחומי המודיעין, ההגנה וההתקפה. לדברי מכליס, מגמה זו כבר מקבלת ביטוי בצבר ההזמנות הגדול שיש לחברה, והסתכם בסוף הרבעון השלישי ב־14.7 מיליארד דולר, כש־40% מהסכום מיועדים למימוש עד סוף 2023.

הכנסותיה של אלביט מערכות ברבעון המדווח הסתכמו ב־1.34 מיליארד דולר לעומת הכנסות דומות של 1.36 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח הנקי הסתכם ברבעון ב־63 מיליון דולר, המהווים 4.6% מהמכירות וירידה של 39% לעומת רווח נקי של 103 מיליון דולר ברבעון המקביל ב־2021.

באלביט מערכות ייחסו את הירידה בתוצאות בשיבושים בשרשראות האספקה, שהחלו עם פרוץ מגפת הקורונה ב־2020 ועדיין נמשכים. אלביט דיווחה כי שיבושים אלה משפיעים באופן ישיר על מלאי הרכיבים האלקטרוניים שמשמשים אותה בתהליכי הייצור של מוצריה.


"יש בתחום הזה קשיים שאנחנו ממשיכים להתמודד איתם, והם משותפים לכלל השחקנים בשוק", אמר אתמול ל"כלכליסט" המנכ"ל בוצי מכליס. "מצב שרשראות האספקה בכל העולם משפיע עלינו גם ברווח, שכן אנחנו לא מצליחים להוציא את כל המכירות שרצינו להוציא, ועיקר הקושי הוא ברכיבים האלקטרוניים, שחסרים בכל ענפי התעשייה בעולם. התחזיות שלנו בקשר לשרשראות האספקה מדברות על התמתנות של הקושי במהלך המחצית השנייה של 2023. הגדלנו את המלאים, בניסיון להקל את ההתמודדות עם הקושי בהשגת רכיבים אלקטרוניים".

גם תוכניות שאלביט הובילה במהלך החודשים האחרונים, במטרה לשמר בשורותיה טאלנטים ועובדים איכותיים, השפיעו ברבעון השלישי על שורת הרווח שלה. במסגרת ניסיונות השימור העניקה אלביט לעובדי העילית שלה שיפורים והטבות בתנאי העסקתם, ובין השאר חילקה אופציות בשווי כולל של כ־22 מיליון דולר, שמהווים 1.7% מהרווח התפעולי שלה.

לפי מכליס, "הסביבה הנוכחית שאנו פועלים בה מעמידה אותנו לפני הזדמנויות ואתגרים. השנה, כחלק ממאמצינו לשמר עובדים בעלי ביצועים טובים, העמדנו תוכניות תגמול לעובדים, הקשורות למחיר המניה, וצברנו הוצאות בהתאם. אני רואה בכך השקעה לטווח ארוך, שכן ההון האנושי שלנו הוא המרכיב המרכזי בהצלחת החברה".

החודשים האחרונים, כך אמרו אתמול באלביט מערכות, התאפיינו גם בקליטה נרחבת של עובדים חדשים לשורותיה, רובם בתחומי ההנדסה והייצור, וזאת לצד הקמה של אתר פעילות חדש בבני ברק, שנחנך לפני כמה ימים ומעסיק כ־200 הנדסאיות מהמגזר החרדי.

בעוד השוק, שהפיל אתמול את המניה, ממתין לביצועים חזקים יותר מצד החברה, בכיריה משוכנעים שהאסטרטגיה שהם מיישמים בשוקי הפעילות של החברה היא נכונה, ושהיא "צומחת בקצב בריא וטוב", כדברי מכליס.

בשנים האחרונות אלביט מתמקדת בעסקאות בהיקף של מאות מיליוני דולרים. לדברי מכליס, ביטוי להצלחת האסטרטגיה הזאת הוא זכייתה של ספרטון, החברה־הבת של אלביט בארה"ב, לפני כמה שבועות במכרז ענק של חיל הים האמריקאי בתקציב מסגרת של 5.3 מיליארד דולר לאספקת מערכות סונאר ללחימה בזירה הימית. מדובר בצבר גדול של הזמנות, שיופנה אליה ולשתי חברות נוספות מארה"ב במהלך השנים הקרובות.

הזירה הימית מסומנת באלביט מערכות כאחד ממנועי הצמיחה הגדולים שלה לשנים הקרובות, וזאת באמצעות מגוון רחב של מערכות שהחברה השלימה את פיתוחן במהלך העשור האחרון, והן הגיעו לרמת בשלות משביעת רצון. מערכות אלה כוללות כלי שיט בלתי מאוישים, שפועלים בצורה אוטונומית ומסוגלים לאתר צוללות, לסלק מוקשים ימיים ולאבטח נתיבי שיט בזירות מאוימות. רוח גבית לפעילות של אלביט בתחום הימי מגיעה בימים אלה מהצי החמישי של ארה"ב, שפרוס במפרץ הפרסי ומקיים באזור בחריין תרגיל גדול, שבו משולבות מערכות של החברה. "אנחנו רואים בזירה הימית שוק שצומח בקצב מהיר מאוד, ואנחנו מפנים אליו הרבה מאוד משאבים. הכלים שפיתחנו ללחימה בזירה הזאת הם חלק משדה הקרב העתידי, ואנחנו מבוססים בתחום טוב מאוד. זה שהצי החמישי עושה שימוש בחלק מהם אומר הרבה", אמר מכליס ל"כלכליסט".

בד בבד רוכבים כבר באלביט על הביקושים המתגבשים באירופה ובארה"ב לחימושים מדויקים, שקשורים בעקיפין למלחמה באוקראינה. במסגרת הסיוע הביטחוני הנרחב, שמגישות ארה"ב ומדינות באירופה לצבא אוקראינה, מידלדלים מלאי התחמושת שלהן באופן שמוציא אותן לתוכניות רכש חדשות. לדברי מכליס, תוכניות ההצטיידות של מדינות אלה כבר מתבטאות בצבר ההזמנות הקיים של אלביט, והן עוד צפויות להתרחב במהלך התקופה הקרובה.



תגיות