אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביידן מתחייב: נצמצם את פליטות גזי החממה בחצי עד 2030 זיהום במנהטן | צילום: בלומברג

יום כדור הארץ

ביידן מתחייב: נצמצם את פליטות גזי החממה בחצי עד 2030

היעד החדש שהציב נשיא ארה"ב כפול מזה שנקבע בהתחייבות הקודמת של המדינה, שניתנה ב-2015 תחת הסכם פריז. כנס האקלים שמתקיים היום ומחר בהשתתפות 40 מנהיגים מרחבי העולם - שגם הם צפויים להכריז על יעדים חדשים - מהווה הזדמנות עבור ארה"ב להצטרף בחזרה למאמצים העולמיים בנושא האקלים, אחרי הקדנציה של טראמפ כנשיא

22.04.2021, 13:52 | עומר כביר

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, יתחייב היום לחתוך את פליטות גזי החממה של ארה"ב במחצית עד 2030 – כך נמסר מהבית הלבן. ביידן יציג את ההתחייבות בפתח ועידת האקלים הווירטואלית, שזימן עם 40 מנהיגי מדינות מכל העולם לציון יום כדור הארץ. "ארה"ב לא מחכה, העלויות כבדות מדי והאומה שלנו חייבה לפעול עכשיו", נמסר.


קראו עוד בכלכליסט:


לדברי הבית הלבן, הנשיא יציב יעד של הפחתת פליטות גזי החממה בשיעור של 50% עד 52% לעומת רמתם ב-2005 עד סוף העשור. מדובר בגידול משמעותי לעומת ההתחייבות של ממשל אובמה להפחתת פליטות בשיעור של 25% עד 28% עד 2025, וכזו שתואמת את עקרונות הסכם פריז מ-2015. 

לדברי מדעני אקלים, על מנת להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות, וכך להמנע מההשלכות החמורות ביותר שלה, יש לצמצם את פליטות גזי החממה ב-50% עד 2030 ולהגיע לאיפוס מלא עד 2050. התחייבות ביידן מציבה את ארה"ב במסלול זה.


פליטות מתאן, צילום: שאטרסטוק פליטות מתאן | צילום: שאטרסטוק פליטות מתאן, צילום: שאטרסטוק


"ביום הראשון הנשיא ביידן קיים את הבטחתו לחזור להסכם פריס ולהציב את ארה"ב במסלול להתמודד עם משבר האקלים בבית ובחו"ל, בממטרה להגיע לאיזון מלא בפליטות בכל הכלכלה לא יאוחר מ-2050", נמסר מהבית הלבן. "שינוי אקלים מהווה איום קיומי, אבל התגובה לאיום זה מספקת הזדמנות לתמוך במשרות מאוגדות בשכר טוב, לחזוק את הקהילות העובדות של אמריקה, להגן על בריאות הציבור ולקדם צדק סביבתי".

לפי הניו יורק טיימס, בכיר בממשל אמר הלילה לכתבים שהיעד החדש יספק לארה"ב מנוף משמעותי ללחיצה על מדינות אחרות לעשות יותר, ורמז שקנדה, יפן, ארגנטינה וקוריאה הדרומית צפויות להציג בוועידה יעדי צמצום פליטות חדשים. סין לא תציג כנראה יעדים שאתפניים יותר, אך היא וארה"ב סיכמו מוקדם יותר השבוע לשתף פעולה בתחום ההתמודדות עם משבר האקלים.

ישראל מפגרת מאחור

ההתחייבות החדשה של ביידן רק מדגישה עד כמה ישראל מפגרת מאחור בתחום ההתמודדות עם משבר האקלים, הן בכל הנוגע להפחתת פליטות והן בהערכות להתמודדות עם השפעותיות. תוכנית שפרסם השבוע משרד האנרגיה מציבה יעד של הפחתת פליטות במשק האנרגיה ב־30% עד 2030 וב־80% עד 2050 – רחוק מאוד מהיעדים של הסכם פריז. טיוטת הצעת חוק אקלים, שגיבש המשרד להגנת הסביבה, מדברת על הפחתת פליטות בכלל המשק של 73% עד 2050, ומציבה יעד לא שאפתני בעליל של גיבוש תוכנית לאומית להפחתת פליטות עד סוף 2025.


ג ג'ו ביידן | צילום: איי פי ג


במקביל, דו"ח ראשון של מנהלת האקלים במשרד להגנת הסביבה, שהתפרסם היום, ושעוסק במדיניות ההערכות של ישראל להשפעות משבר האקלים, או ליתר דיוק העדר מדיניות זו, מזהיר: "המשך מדיניות של אי עשייה בתחום תגרור עימה השקעות נדרשות גבוהות מאוד בעקבות השפעות שינוי אקלים".


תגיות