אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

נדל"ן ותשתיות 2021

ראול סרוגו: "צפויה עלייה של 10%-20% במחירי הדירות"

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ בכנס נדל"ן ותשתיות של "כלכליסט": "מתפתח פה משבר חברתי-כלכלי מהחמורים ביותר שידעה המדינה". לדבריו, בניגוד לדעה הרווחת, עליית מחירים אינה טובה לקבלנים: "זה מייצר אי ודאות, קיטון ברכישה של דירות. אנחנו מרוויחים הרבה פחות כשהמחירים עולים"

30.05.2021, 16:25 | אמיתי גזית

"הולך ומתפתח פה משבר חברתי-כלכלי מהחמורים ביותר שידעה מדינת ישראל", אמר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ בכנס הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט". לדבריו, המשבר ייווצר מעלייה צפויה בשיעור של 10%-20% במחירי הדירות. "אני מצפה שהממשלה תיתן עדיפות לשוק הדיור ולמשרד השיכון. אבל בין כל המפלגות בממשלת השינוי אין אף אחת שדורשת את תיק השיכון. אולי הן רואות בענף תפוח אדמה לוהט והן לא רוצות להתעסק בו. לצערי הרב 2021 היא שנה אבודה. ככל שתקום ממשלה אולי היא תצליח להשפיע על 2022, אבל אני לא אופטימי לגבי המצב".

קראו עוד בכלכליסט:

לדבריו, בניגוד לדעה הרווחת, עליית מחירים אינה רצויה גם לקבלנים: "זה רע לקבלנים ולענף. אנשים חושבים שעליית מחירים טובה לקבלנים, ואני אומר: לא. היא גרועה מכיוון שזה מייצר אי ודאות, קיטון ברכישה של דירות. אנחנו מרוויחים הרבה פחות כשמחירים עולים מאשר כשהם יציבים או אפילו יורדים קצת".

ראול סרוגו, צילום: אוראל כהן ראול סרוגו | צילום: אוראל כהן ראול סרוגו, צילום: אוראל כהן

סרוגו הסביר מה הסיבות למשבר שמתחיל להיווצר בענף. "רשות מקרקעי ישראל שיווקה מעט מדי קרקע בשנה האחרונה. רואים קצב שיווק שהולך ויורד, במקום שיעלה כפי שכמות בתי האב עולה. בנוסף לכך בשנים האחרונות מדיניות הממשלה היתה לייעד את מכרזי המקרקעין רק למחיר למשתכן, מה שגרם למחסור בקרקע עבור האוכלוסיות שלא זכאיות להשתתף במחיר למשתכן כמו משפרי דיור ומשקיעים. לכן היום אנחנו עדים להתנפלות של חברות הבנייה על המכרזים. בעקבות זאת מחירי הקרקע עולים בשיעורים דו-ספרתיים. מה שמשקף ציפייה של חברות הבנייה לעלייה של 10%-20% במחירי הדיור. 

"כל עוד ממשלת ישראל לא תשכיל לשחרר קרקע התופעה תמשיך. תוסיף לזה גורמים נוספים כמו עלייה במדד תשומות הבנייה, בגלל עלייה במחיר הברזל; עלייה בעלות ההובלה; ועצירה של ההתחדשות העירונית, תמ"א 38 ופינוי בינוי. ראשי ערים עוצרים בגופם התחלות בנייה בהתחדשות עירונית, וזה מייצר עוד לחצים לרכישת קרקע. תוסיף לזה את הרגולציה הקשה בענף הבנייה, בהליכי רישוי והליכי תכנון, וכל זה ביחד בתקופה שבה ממשלת ישראל לא מתפקדת כבר למעלה משנתיים, בלי תקציבים, בלי חוק הסדרים, בלי רפורמות שלהן הענף זקוק. והכל ביחד מוביל לעליית מחירים מטורפת בקרקע, שתבוא לידי ביטוי בעלייה של מחירי הדירות".

הראיון עם סרוגו צולם בעיצומו של מבצע "שומר החומות", שלווה במהומות ברחובות הערים המעורבות. על כך אמר: "אלה ימים קשים מאוד עבורנו כמדינה וגם לענף. ענף הבנייה משקף מערכת יחסים טובה בין יהודים לערבים. אנחנו רואים עובדים יהודים אצל קבלנים ערבים ולהפך. מה שאנחנו רואים בימים האחרונים זה פשוט בושה, אין לי מילים אחרות להגדיר את זה. הדו-קיום הנכון והטוב קיים אצלנו בענף הבנייה, והוא יכול לשמש דוגמה איך דברים צריכים להתנהל. אני מאוד מקווה שהציבור הרחב יראה מה קורה בענף הבניה וייקח ממנו דוגמה".

על רקע המבצע וירי הטילים לישראל סרוגו תקף את החלטת מינהל התכנון לבטל את תמ"א 38 במאי 2022. התוכנית מאפשרת לחזק בתים מפני רעידות אדמה ולהוסיף לדירה ממ"ד.

"ההחלטה לבטל את תמ"א 38 היא אומללה ועכשיו אנחנו רואים את התוצאות שלה. בגבעתיים, ביהוד, במושב ברקת ובמקומות אחרים חיי תושבים ניצלו משום שהם נכנסו לממ"ד למרות פגיעה ישירה של טיל. קיומו של הממ"ד הכרחי. התקפות הטילים ילוו אותנו עוד הרבה שנים לצערי. מדינת ישראל חייבת לדאוג לחיי התושבים שלה לפני הדאגה לאיכות החיים. איכות החיים חשובה, הנימוקים של מינהל התכנון לעצירת תמ"א 38 הם נימוקים טובים, אני מתחבר אליהם וגם לטענות ראשי הערים שמתקשים להגדיל עומסים של דירות בלי השקעה בתשתיות. אבל החיים קודמים לזה, ולכן אני מצפה שמדינת ישראל תודיע מחר בבוקר על הארכה של תמ"א 38 לתקופה בלתי מוגבלת. כאשר תתקבל החלופה האחרת תבוטל התמ"א, אבל רק כאשר תהיה חלופה אחרת שעובדת. בנוסף ראשי ערים חייבים לאפשר היתרי בנייה לתמ"א 38 כדי לדאוג לחיי התושבים שלהם. אנחנו נעזור להם. נדרוש מהממשלה לטפל בזה, לדאוג לתקציבים, אבל שיבנו כמה שיותר, גם תמ"א 38 וגם פינוי-בינוי. צריך להבין שיש למעלה מ-1.4 מיליון דירות לא ממוגנות, זה כ-5 מיליון תושבים שחייהם מופקרים. תמ"א 38 צריכה לחזור כאן ועכשיו".

על כך שתמ"א 38 לא עובדת בפריפריה משום שמחירי הדירות באזורים אלה נמוכים, ואין לחברות הבנייה תמריצים לפעול בהם, אמר סרוגו: "צריך להמשיך ולטפל בכל יישובי הפריפריה שחשופים לרעידות אדמה בגלל הקרבה לשבר הסורי-אפריקאי. שם אין כדאיות כלכלית לתמ"א 38, לכן צריך למצוא פתרון חלופי לעניין. יש כמה דרכים לייצר תמריצים ליזמים לבנות במקומות האלה כמו Tax credit, קרקע חלופית, השקעה ממשלתית - יזם יקבל כסף מהמדינה על פרויקט בערים שבהם התחדשות עירונית אינה כלכלית. חייבים לפתור את העניין הזה, ואני מקווה שהממשלה תשכיל לעשות את זה".

בתקופת הסגרים שליוו את המאבק בקורונה חברות הבנייה העריכו כי ייאלצו למסור דירות ללקוחותיהם באיחור. החוק הקיים מחייב חברת בנייה לפצות את לקוחותיה אם הדירות נמסרו בעיכוב של יותר מ-60 יום מהמועד שלו היא התחייבה בחוזה הרכישה. סרוגו אומר כי "משרד השיכון ומשרד המשפטים הודיעו שייתנו אורכות של 120-60 יום נוספים להשלמת הבנייה (במקרה של עיכובים הקשורים לקורונה, א"ג). לדעתי עיכוב של 120 יום נוספים בלי שחברת הבנייה תצטרך לפצות את הדייר יהווה פיצוי הולם לקבלנים לתקופה של הקורונה. מדינת ישראל היא שצריכה לדאוג לרוכשי הדירות שלא יקבלו פיצוי מהקבלן בגלל המנגנון הזה. גם הם לא אשמים בקורונה". עם זאת סרוגו מבהיר כי "ההשפעה של סגרי הקורונה עוד קיימת, אבל אני חייב לומר שהיא הולכת ונעלמת"


תגיות