אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן סקיי רוכשת 50% מסולתם רדד תמורת 100 מיליון שקל בני הדודים ישראל מאיו | צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

קרן סקיי רוכשת 50% מסולתם רדד תמורת 100 מיליון שקל

אחרי הקפאת הליכים שאליה הידרדרה ב־2015, חברת כלי המטבח מציגה התאוששות לשווי של 200 מיליון שקל. בני הדודים למשפחת מאיו ייפגשו עם 31.6 מיליון שקל כל אחד, וימשיכו לכהן כמנכ"לים. סכום זהה יקבל רועי גיל, מבעלי גיבור ספורט לשעבר

20.06.2021, 06:59 | גולן חזני

קרן הפרייבט אקוויטי סקיי רוכשת 50% מחברת כלי המטבח סולתם־רדד תמורת 100 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי העסקה, השישית עבור סקיי בשנה האחרונה, נחתמה בסוף השבוע. מטעם סקיי הוביל את העסקה צבי יוכמן, המנהל את הקרן יחד עם ניר דגן.

קראו עוד בכלכליסט:

סולתם רדד רושמת בכך את אחד מתהליכי הטרנד־אראונד המרשימים בחברה ישראלית בשנים האחרונות. בשנת 2015 נכנסה החברה להליך הקפאת הליכים בשל חובות של כ־60 מיליון שקל, מרביתם לבנקים. בדצמבר של אותה שנה רכש אברהם מאיו עם אחיינו ישראל את החברה שקרסה בתמורה ל־15.5 מיליון שקל, ו־3 מיליון שקל נוספים בתשלומים. אותה חברה מגיעה היום לשווי של 200 מיליון שקל.

בני הדודים למשפחת מאיו - ישראל מאיו ובנו של אברהם, שגם שמו ישראל - ייפגשו עם 31.6 מיליון שקל כל אחד, וימשיכו לשמש כמנכ"לים משותפים גם לאחר הרכישה. סכום זהה יקבל רועי גיל, מבעלי גיבור ספורט לשעבר, שמחזיק בנתח מניות זהה לזה של השניים אבל איננו מעורב בניהול הרשת, אלא משמש חבר דירקטוריון. שני בעלי מניות פרטיים מחזיקים כיום בכ־5% מהמניות ויקבלו כ־5 מיליון שקל. המחזיקים הקיימים יישארו עם 50% מהחברה: 16% לגיל ולכל אחד מהמנכ"לים, 2% לבעלי המניות הפרטיים.

המכירות צנחו בצוק איתן

סולתם־רדד הוקמה ב־2001 ממיזוג של סולתם הוותיקה ורדד. החברה, יחד עם נעמן המתחרה, היא אחת משני המותגים הגדולים בארץ למוצרי מטבח וכלי בישול, החל בסירים ומחבתות וכלה במערכות אוכל. לפני 73 שנה הוקמה סולתם כיצרנית סירים, אבל כיום היא מייבאת ומוכרת ברשת החנויות שלה.

רשת סולתם מנתה 17 חנויות בסוף 2015, כשמשפחת מאיו רכשה אותה, וכיום היא מונה 39 סניפים ושלושה נוספים אמורים להיפתח השנה. במקביל משווקת החברה את מוצריה במאות נקודות מכירה, בהן רשתות שיווק, חנויות כלי בית פרטיות ומכירות לארגונים וועדי עובדים באמצעות החטיבה העסקית. מכירות הרשת קפצו מ־42 מיליון בשנה ב־2015 ל־150 מיליון שקל כיום. החברה היא רווחית וה־Ebitda (רווח תפעולי תזרימי) שלה מוערך ב־25-20 מיליון שקל בשנה.

הרקע לצמיחה במכירות כולל את פריחת הבישול הביתי, שקיבל תאוצה בשנים האחרונות, כניסה לשוק המוסדי, לוועדי עובדים ולמגזר הערבי, והכפלת מספר החנויות בתוך שנים ספורות.

בני הדודים ישראל מאיו שמכרו כעת את סולתם, צילום: עמית שעל בני הדודים ישראל מאיו שמכרו כעת את סולתם | צילום: עמית שעל בני הדודים ישראל מאיו שמכרו כעת את סולתם, צילום: עמית שעל

מכירת סולתם בהליך חדלות הפירעון היתה קצרה וארכה חודש. משפחת מאיו, לשעבר בעלי נעמן פורצלן, רכשה אותה תמורת 15.5 מיליון שקל במזומן וכן 3 מיליון שקל בפריסה ל־5 שנים, ללא חובות החברה ללקוחות. חברת מסלמני הציעה 15.5 מיליון שקל ו־4 מיליון נוספים בפריסה, אבל שאלות הגבליות שהעלו הנאמנים מנעו את זכייתה. בית המשפט העדיף שתימכר לבעלי ניסיון בתחום.

בבקשה להקפאת הליכים שהגישה אז סולתם־רדד, היא טענה כי קשיי הנזילות שאליהם נקלעה נבעו בעיקר מקיטון במכירותיה, בין היתר בגלל כשל ניהולי, הנובע מניתוח לקוי של גזרת המכירות; מכניסת מתחרים חדשים לשוק; ומהמבצע הצבאי צוק איתן, שפגע באורח קשה במכירות לקראת ראש השנה, המהוות נתח גדול מכלל מכירותיה השנתיות.

חובות החברה עמדו על כ־60 מיליון שקל: 23.3 מיליון שקל לבנק דיסקונט, 3.2 מיליון שקל לבנק מזרחי־טפחות, 6.6 מיליון שקל לבנק הפועלים, כ־3.6 מיליון שקל לבנק מרכנתיל דיסקונט וכ־3 מיליון שקל לבנק פאגי (פועלי אגודת ישראל). כבר במסגרת הבקשה הודיעה סולתם־רדד כי קיימת הצעת רכישה מטעם מאיו א.י. השקעות. נושי החברה נתנו הסכמה לצו ההליכים, והחברה נמכרה בידי הנאמנים עו"ד עמית פינס ורון חכים.

התחילה את הדרך בלוינסקי

משפחת מאיו החלה את הפעילות העסקית שלה בחנות ברחוב זבולון במתחם לוינסקי בתל אביב, שבו פעלו חנויות נוספות של יוצאי איראן וטורקיה.

המשפחה רכשה ב־1995 את מותג כלי הבית נעמן, ומכרה בסניפיו גם מוצרי סולתם. מאז מכרה המשפחה את הרשת פעמיים. בפעם הראשונה, ב־1998, מכרה את נעמן לאיתן אלדר ורועי גיל, אז בעלי גיבור ספורט, תמורת 52 מיליון שקל. בסוף 2002 קראו שני אלה ליצחק מאיו, דודו של ישראל, לחזור לנעמן, שהיתה בצרות והפסידה 23 מיליון שקל. הוא נכנס לתפקיד היו"ר, וב־2005 קיבל 15% מנעמן והפך שוב לשותף בה. ב־2007 נמכרה הרשת שוב לבי קמעונאות מקבוצת אלון רבוע כחול, שהיתה בשליטת דודי ויסמן ושרגא בירן, לפי שווי של 180 מיליון שקל.

למרות המכירה, נשארו בני המשפחה חלק מהנהלת החברה, עד שביולי 2015 עזב המנכ"ל ישראל מאיו את החברה באופן סופי, מצטרף לבן דודו שעזב לפניו. בראיון ל"כלכליסט" מ־2016, לאחר רכישת סולתם־רדד, סיפר ישראל כי "עוד כשהחזקנו בנעמן, רצינו לרכוש את סולתם. כמתחרים שלהם, הבנו כמה המותג הזה חזק. סולתם זה עדיין מותג בתחום הסירים שרשתות כלים לבית לא יכולות בלעדיו. כשרכשנו אותה, סולתם הרוויחה תפעולית אבל תזרים המזומנים היה שלילי. אז הבנקים החלו לחנוק אותה. היא מחזיקה ברשת חנויות שלא התפתחה עם השנים, ובנקודה הזו מצאנו הרבה פוטנציאל".

אינפו האחזקות בסולתם רדד לאחר הרכישה אינפו האחזקות בסולתם רדד לאחר הרכישה אינפו האחזקות בסולתם רדד לאחר הרכישה

על מצב החברה ברכישתה אמר אז מאיו: "מצאנו את סולתם במצב קשה, אחרי שכבר הספידו אותה בעיתונים כאילו היתה איזו מעצמת ריטייל. לא היתה סחורה במחסנים. בנוסף, כבר כמה שנים שלא השקיעו פרסומית במותג, לא הגדילו את מגוון המוצרים ולא התפתחו לקטגוריות נוספות, כפי שנדרש מכל רשת חנויות. הבעלים הקודמים הזניחו הרבה מאוד שווקים, כמו השוק הערבי, המוסדי, שוק ועדי העובדים — אלה שווקים חזקים".

מוכרת בגרופון של סקיי

סקיי, שתהפוך לבעלת המניות הגדולה בחברה, תישאר שותפה של מאיו וגיל, ובכוונתה לפעול להרחבת הפעילות בחברה, הן בתחומים הקיימים והן בתחומים משיקים וסינרגטיים, תוך דגש על חדשנות, טכנולוגיה מתקדמת ונועזות עיצובית. מוצרים רבים של החברה נמכרים דרך אתר גרופון, שבבעלות סקיי. מטה סולתם שוכן במושב ברקת והיא מעסיקה 150 עובדים. העסקה הנוכחית כפופה לאישור רשות התחרות.

קרנות ההשקעה והבנקים הגבירו בשנים האחרונות את כניסתן לתחום הריטייל. קרן קדמה רכשה את רשת אייס קנה ובנה, אייפקס את הרשת המוזלת מקס־סטוק, ולאחרונה רכש דיסקונט 20% מרשת הספרים סטימצקי.  

סקיי חווה שנה אקטיבית במיוחד, עם שש עסקאות. במאי 2020 מכרה 50% מפטריות מרינה לקרן גרין לאנטרן של ריצ'י האנטר ולדיסקונט תמורת 55 מיליון דולר. אחרי חודשיים מכרה 50% מחברת הדפוס גסטטנר למטריקס ב־20 מיליון דולר. באוקטובר נכנסה פועלים שוקי הון להשקעה של 25 מיליון דולר ברשת איידיגיטל שבשליטת סקיי, ובמאי האחרון מכרה סקיי את מניותיה בחברת המצברים שנפ לשגריר ב־20 מיליון דולר. סקיי גם רכשה את NGSOFT מחברת באטמ בינואר האחרון ב־27 מיליון דולר, כדי להקים קבוצת IT עם אזטק, שנרכשה שנה וחצי קודם.

עות  סקיי (SKY) מתמחה בהשקעות בחברות ישראליות בוגרות בתחומי פעילות שונים וקמה ב-2005 ומאז גייסה 450 מיליון דולר בשלוש קרנות. הקרן  ומאופיינת במעורבות גבוהה בתהליך יצירת הערך בחברות הפורטפוליו שלה לאורך השנים ובמערכת שותפויות נוחה עם יזמים ומנהלים. השותפים בקרן הם צביקה יוכמן, ניר דגן, אמיר ארבן, ציון אגיב, ליאת פייקין-בנימיני ומיטל הלר.

בין המימושים הבולטים של קרן סקיי: מרינה פטריות הגליל שנמכרה לקרן גרין לנטרן ודיסקונט השקעות, גסטטנרטק שנמכרה למטריקס, מרמנת שנמכרה לחברת טלרד הציבורית, ספקטרוניקס שנמכרה לאמרסון האמריקאית ונטלי שנמכרה לתאגיד הסיני הבינלאומי סנפאואר. בין השקעותיה של קרן סקיי: איידיגיטל, GROO (לשעבר גרופון), א.ל. מסננים, קל גב, אזטק, שאל והמשביר לחקלאי.


צבי יוכמן, ממנהלי קרן סקיי, צילום: עמית שעל צבי יוכמן, ממנהלי קרן סקיי | צילום: עמית שעל צבי יוכמן, ממנהלי קרן סקיי, צילום: עמית שעל



תגיות