אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביידן מגיע לבחירות האמצע עם אינפלציה בסחרור ודיור במשבר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן | צילום: AP

ביידן מגיע לבחירות האמצע עם אינפלציה בסחרור ודיור במשבר

בחירות אמצע הקדנציה מתאפיינות בענישת המפלגה של הנשיא המכהן. האינפלציה הגואה והעלאות הריבית שפגעו בכיסי האזרחים עלולות לגרום לדמוקרטים לאבד את הרוב בשני בתי הנבחרים. נקודות לזכותם: קידום הפיכת איסור ההפלות

08.11.2022, 17:48 | ויקי אוסלנדר

הקלפיות בארה"ב נפתחו - והוציאו לדרך את בחירות האמצע בארה"ב. הבחירות הפעם ייקבעו את עומק השיתוק הכלכלי שאליו עלולה להידרדר המדינה. המפלגה הדמוקרטית צפויה, בהסתברות גבוהה, לאבד לכל הפחות את השליטה בבית הנבחרים, וניצבת גם בפני סכנה ממשית לאבד את הרוב הזעום שלה בסנאט.

אם אכן ישטוף את המדינה "גל אדום", ונשיא ארה"ב ייאלץ לפעול במסגרת בתי נבחרים עוינים, גדולים הסיכויים כי תקטן משמעותית יכולת הממשל להשלים רפורמות גדולות שהבטיחה, שלא לדבר על מימוש תוכניות כלכליות כדי להתמודד עם משבר האנרגיה והאינפלציה הגואה. מה שמכונה בפוליטיקה האמריקאית, ברווז צולע ((Lame Duck.

לפי החוקה האמריקאית, כל חברי בית הנבחרים וכשליש מהסנאט יתמודדו על תפקידם בעת הזו שבין שתי מערכות הבחירות לנשיאות. כל מדינה בארה"ב מיוצגת על ידי שני סנאטורים, שנכון להיות מתחלקים באופן שווה בין המפלגות. סגנית הנשיא קמאלה האריס מטילה את קולה שובר השיוויון, מהלך שביצעה בשנתיים האחרונות 26 פעמים, יותר מכל סגן נשיא בהיסטוריה האמריקאית.

בבית הנבחרים 435 מושבים, שנכון להיום מאוישים על ידי 221 דמוקרטים ו־212 רפובליקנים. שני מושבים פנויים, האחד בשל מוות והשני בשל פרישה. לצד מרוצים אלה מתקיימת שורה של מרוצים נוספים, בין השאר של מושלים, תובעים כלליים והצבעות על סוגיות מקומיות.



מרבית המרוצים אינם תחרותיים, כלומר, קיימים לגביהם אזורי בחירה עם מובהקות מפלגתית, כמו גם ודאות לגבי שיוכו המפלגתי של הנציג שיזכה באותו המושב. בחישוב כולל ההערכה היא כי מתקיימים כ־80 מרוצים תחרותיים, כאשר בכל אחד מהם, מפלגה כזו או אחרת תשיג את המושב בסבירות של פחות מ־5%.

משום שבחירות ייחודיות אלו לא כוללות הצבעה ישירה לנשיאות, הן נחשבות באופן יחסי "משעממות", וציבור הבוחרים נוטה לגלות מעורבות ושיעורי השתתפות נמוכים יותר. לצד זאת, אלו בחירות שנחשבות למעין משאל עם על תפקודו הנשיא המכהן, ולכן, לאורך השנים, כמעט בכל סבב בחירות אמצע נענשת המפלגה של הנשיא ומפסידה מושבים. בשנים האחרונות התחזקה המגמה הזו, ולמרות הגוון המקומי לכאורה של הבחירות, גם סבבים אלה הפכו מקור לעניין ציבורי עם שיעורי השתתפות גוברים. הסיבה לכך היא השסע הפוליטי המעמיק במדינה. חוסר היכולת של מפלגת הנשיא (לא משנה אם רפובליקני או דמוקרטי) לשתף פעולה עם המפלגה היריבה ולהיפך, הפך את בחירות האמצע מאירוע של פוליטיקה מקומית לעניין של פוליטיקה ארצית. לא רק זאת, אלא שגם בבחירות אלו עולים להצבעה נושאים מהותיים שמדרבנים השתתפות, כמו חוקי הפלות, לגליזציה של סמים ונושאים הקשורים לשינויי האקלים.

אם הבחירות השבוע ישקפו משהו ממצב הכלכלה האמריקאית, הרי שממשל ביידן צפוי להיענש קשות. האינפלציה במדינה טיפסה לשיא של 40 שנה, הבנק הפדרלי המרכזי שביצע כמה העלאות ריבית דרמטיות, האחרונה שבהן בשבוע שעבר, החליש את שוק הדיור ופגע ישירות בכיס של האזרחים. במקביל, גיוס העובדים חווה האטה משמעותית והכלכלה רשמה התכווצות במחצית הראשונה.

גם העתיד נראה עגום, במיוחד ברקע הפלישה הרוסית לאוקראינה שדחפה מעלה את מחירי המזון והאנרגיה והביאה לאינפלציה שוברת שיאים בעולם כולו. אף שבמדינות רבות פרצו מחאות לנוכח המציאות הכלכלית הקשה, בארה"ב התגובה היתה שונה. כאן, המרמור מתבטא בגל של התאגדויות עובדים השוטף את המדינה בכל מגזר. בחודשים האחרונים התאגדו מאות סניפי סטארבקס והמחסן הראשון של אמזון. עובדי הרכבת היו על סף השבתת הרכבות במדינה עד שממשל ביידן התערב, ועובדים החלו להתאגד ברשת המזון המהיר צ'יפוטלה, רשת הציוד החקלאי ג'ון דיר, רשת ציוד המחנאות REI, ענקית המרכולים Trader Joe's, כמו גם גוגל ואפל. עוד התאגדו מורות ואחיות, וגם בבנק הוותיק וולס פארגו מתקיימים מאמצי התאגדות.

הרפובליקנים, שמאמינים בדפוס ההיסטורי לפיו מפלגת הנשיא המכהן מפסידה מושבים, ממקדים את הקמפיין שלהם בנושאי ביטחון, פשיעה ואינפלציה, הנמצאים שלושתם במגמת הסלמה דרמטית. הדמוקרטים, מאידך, מנסים למקד את המאמץ הפוליטי בנושא ההפלות, ולא במקרה. ביוני האחרון התפרסמה החלטת בית המשפט העליון בארה"ב במקרה דובס (על שם תומאס דובס, מנהל מחלקת הבריאות של מיסיסיפי), שהפכה על פיה החלטה היסטורית המעניקה מעטפת חוקית לביצוע הפלות. הפסיקה יוצאת הדופן התאפשרה בזכות רוב שמרני בביהמ"ש שהשיג הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ואפשרה למדינות שונות לאסור הפלות לחלוטין גם במקרים קיצוניים כמו הריון כתוצאה מגילוי עריות או אונס.

ההחלטה הכניסה מעט רוח גבית למפלגה הדמוקרטית, סוג של קריאה אל הדגל כדי להגן על זכויות אזרח היסטוריות. ברוח זו, בבחירות הקרובות יעמידו חמש מדינות יוזמות שיכריעו את עתיד זכותן של נשים על גופן ומטרתן לבקש מהבוחרים להגן, לאסור או להרחיב את הזכות להפלות בחוקת המדינות השונות. אלה מונות את קליפורניה, קנטקי, מישיגן, ורמונט ומונטנה, כאשר הפעילים בעד הזכות לבחירה מקווים לשחזר את ההצלחה המפתיעה שנרשמה בקנזס. המדינה השמרנית העלתה את הנושא להצבעה באוגוסט במטרה להכניס לתוקף איסורים מחמירים, אך נכשלה.

אם תאבד השליטה בסנאט, וגם אם לא, המפלה המבישה שהיתה צפויה למפלגה הדמוקרטית נמנעה ממש ברגע האחרון. עם החלטת דובס התחילו מועמדי המפלגה הדמוקרטית לצבור תאוצה ולצמצם פערים משמעותיים מול יריביהם הרפובליקאים במרוצים השונים. בחודשים האחרונים, שורה של החלטות נוספות סייעה לרוח הגבית, בין היתר, השלמת חקיקה בנושאי אקלים ותשתיות, כמו גם ביטול של חובות סטודנטים פדרליים ופתיחת מאגרי הנפט לשעת חירום כדי לרסן את עליית מחירי הדלק. מהלכים אלו סייעו, כאמור למועמדי המפלגה לצמצם פערים בסקרים, וככל הנראה למנוע מפלה מבישה במיוחד בבחירות. אך מפלה בדרגה זו או אחרת, ככל הנראה תהיה.





תגיות