אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השקל ממשיך להתחזק - הדולר יורד מתחת ל-3.67 שקלים מטה בנק ישראל | צילום: רויטרס

השקל ממשיך להתחזק - הדולר יורד מתחת ל-3.67 שקלים

מוקדם יותר נסחר הדולר תמורת 3.70 שקלים; גם היורו נסוג ל-4.04 שקלים, הבוקר עוד נסחר תמורת 4.08 שקלים; הצפי להעלאות ריבית נוספות בישראל בשל האינפלציה מחזקות את המטבע המקומי; פסגות: "הריבית בישראל תישאר גבוהה עוד הרבה זמן, קשה יותר להוריד את האינפלציה מאשר בארה"ב"; גוש היורו שב לצמיחה והאינפלציה מתקררת: היורו מתחזק מעל ל-1.10 דולרים

31.07.2023, 18:42 | מיקי גרינפלד

העליות בשקל גוברות בפתיחת שבוע המסחר במט"ח: הדולר נחלש מול המטבע המקומי ונסחר בסביבת 3.67 שקלים, היורו יורד ל-4.04 שקלים. מוקדם יותר נסחר הדולר תמורת 3.70 שקלים, היורו - תמורת 4.08 שקלים.

ברקע, צפי להעלאות ריבית נוספות בישראל בשל האינפלציה, שגורמות לעלייה במטבע המקומי מול המטבעות העיקריים בעולם.

לדברי אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות, בנק ישראל יכול, כמו הפד, "לצאת לחופשת קיץ ולהמתין בסבלנות שהאינפלציה תמשיך לרדת". אולם לדברי גרינפלד, וכפי שהנגיד אמיר ירון בעצמו אמר בהודעת הריבית הריבית האחרונה, "המדיניות של בנק ישראל תלויה לגמרי גם באירועים בסביבה הפוליטית ובהשפעות שלהם על שוק המט"ח".

החלטת הריבית של בנק ישראל צפויה ב-4 בספטמבר, כך שעד אז עשויות להיות התפתחויות בחזית הפוליטית ויצאו שורה של נתוני מאקרו מעודכנים - בין היתר נתוני האינפלציה של יולי. גם התנועות בשערי החליפין ישפיעו על ההחלטה.

גרינפלד מציין בהקשר זה כי "ההיחלשות האחרונה בשקל מוסיפה ללחצים האינפלציוניים, והשווקים לא סתם מתמחרים עוד העלאת ריבית. ההודעות האחרונות של חברות הדירוג לא מוסיפות כמובן להרגעת הרוחות. אמנם ההודעות לא היו חריגות כל כך, אבל יש להן משמעות ברורה: ככל שחוסר השקט נמשך כך גם הסיכון של ישראל עולה.

"מעבר לכך, גם ללא השפעת השקל צריך לזכור שבישראל קשה יותר להוריד את האינפלציה מאשר בארה"ב, בעיקר בגלל שוק הדיור הקשיח. לכן סביר להניח שהריבית בישראל תישאר גבוהה עוד זמן רב עד שבבנק ישראל ישתכנעו שאפשר לשנות כיוון".

במיטב מציינים בסקירה השבועית כי אישור הרפורמה המשפטית בלי הסכמה הפך לתרחיש מאקרו-כלכלי מרכזי. "פרמיית הסיכון של ישראל כבר עלתה למעשה. האג"ח הדולרית של ישראל התרחקה מהתמחור שמתאים לדירוג AA מינוס, ונסחרה בתשואה דומה לאג"ח הדולריות של המדינות בדירוגי A ואפילו BBB", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב.

"השקל כבר פוחת בכ-12% יותר לעומת השער שהיה אמור להיות אילו הקשר ל-S&P500 היה ממשיך, כפי שהתקיים בשנים האחרונות. אנו מעריכים שהלחצים לפיחות ימשיכו, ולכן כדאי להחזיק חשיפה גבוהה יחסית למט"ח".

על הפרק השבוע בשוק המט"ח הגלובלי: ביום חמישי צפויה החלטת ריבית בבריטניה. התחזיות בשווקים הן כי הבנק יעלה את הריבית ב-25 נקודות בסיס, מ-5% ל-5.25%. זו תהיה הפעם ה-14 ברציפות שהבנק האנגלי (BOE) מעלה את הריבית בסייקל צמצום מוניטרי שנפתח בדצמבר 2021 – במטרה להילחם בעליות המחירים החדות בממלכה.

בפגישתו האחרונה, שנערכה ב-22 ביוני, הפתיע הבנק האנגלי עם העלאה של 50 נקודות בסיס בריבית, מ-4.50% ל-5%, שיא של 15 שנה. זאת בשעה שהתחזיות היו לעלייה מתונה יותר של 25 נקודות בסיס.

גוש היורו שב לצמיחה והאינפלציה מתקררת. היורו מטפס קלות מעל ל-1.10 דולרים, הפאונד במגמה דומה על 1.28 דולרים. הדולר נחלש קלות מול היואן הסיני, אך מתחזק מול הין היפני.

היום דווח כי אחרי שני רבעונים כלכלת גוש היורו חזרה לצמיחה. התוצר המקומי הגולמי במדינות החברות באיחוד עלה ב-0.3% ברבעון השני של 2023. הצמיחה נתמכה על ידי אירלנד, בעוד איטליה רשמה את הביצועים החלשים ביותר.

האינפלציה באיחוד האירופי רושמת, בהתאם לתחזיות, האטה ביולי לפי חישוב שנתי (לעומת יולי 2022) לעלייה של 5.3% לעומת עלייה שנתית של 5.5% ביוני.

תגיות