אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים בתחומי הנדל"ן והתשתיות במשרד האוצר, התפטר צחי דוד סגן הממונה על התקציבים בתחומי הנדל"ן במשרד האוצר | צילום: אוראל כהן

צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים בתחומי הנדל"ן והתשתיות במשרד האוצר, התפטר

ברקע ההתפטרות, מחאת בוגרי אגף תקציבים במשרד האוצר נגד השינוי בשיטת המשטר והקשיים בקידום תיקוני חוק ההסדרים

27.03.2023, 10:19 | גיא נרדי

דוברות משרד האוצר פרסמה הבוקר הודעה רשמית לפיה צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים והאחראי על תחומי הנדל"ן, התשתיות והשלטון המקומי, הודיע על רצונו לסיים את תפקידו. עיתוי ההתפטרות של דוד אינו מקרי כניראה וקשור למחאה נגד החקיקה המקודמת בימים אלה, אך גם לקשיים בקידום חוק ההסדרים, התוכנית הכלכלית שמאושרת ליד התקציב. מאידך, מדוברות משרד האוצר נמסר שדוד ישאר בתפקידו עד אישור תקציב המדינה.

צחי דוד (40) הוא כלכלן בוגר אוניברסיטת בן גוריון. הוא התחיל את הקריירה כרפרנט משרד השיכון באגף התקציבים וכיהן כמנהל מחוז ת"א ברמ"י (רשות מנהל מקרקעי ישראל). תחומי אחריותו של דוד בתפקידו האחרון, כללו את רמ"י, מינהל התכנון ומשרד השיכון. הוא היה חבר מועצת רמ"י, עסק בקידום שינויים מבניים בשוק הנדל"ן וגיבוש מדיניות הממשלה ביחס לשוק הדיור, תקצוב תשתיות תומכות דיור והסכמי גג.

ברקע הדברים מרחפת גם פנייה של 200 בוגרי אגף תקציבים לשר האוצר סמוטריץ', מלפני כשבועיים, שקראו לעצור את השינוי בשיטת המשטר. מחברי המכתב הבהירו כי "ללא מערכת משפט חזקה, יציבה, בלתי תלויה ועצמאית – לא ניתן יהיה לקיים עקרונות של שוק חופשי, יעיל, תחרותי, שוויוני וצומח. ללא שמירה על עקרון הפרדת הרשויות לא ניתן יהיה להבטיח הגנה על זכויות קניין, חירויות פרט, הגנה מפני עריצות הרוב, התעמרות, ושחיתות פוליטית ושלטונית. ללא שמירת ביקורת שיפוטית עצמאית ואפקטיבית על פעולות הממשלה והכנסת, לא ניתן יהיה להבטיח הקצאת משאבים יעילה, שוויונית וצודקת במשק".

אין ספק שמדיניות הממשלה להקמת ישובים פריפריאליים חדשים לא הקלה על דוד. ערב דיון המועצה הארצית לתכנון ובנייה בהקמת הישוב תילה, בשבוע שעבר, קיבלו חברי הוועדה תזכיר שהוכן ע"י אגף התקציבים במשרד האוצר ומתריע מהמהלך: "הקמת ישובים חדשים מהווה אבן נגף לפיתוח בר קיימא של הפריפריה בישראל. צעדים להקמת יישובים חדשים מנוגדים למדיניות הממשלה לפיתוח וחיזוק הערים והיישובים הקיימים בפריפריה וצפויים לפגוע ביכולת ליצור מטרופולינים משמעותיים גם מחוץ למרכז הארץ. משכך, היא פוגעת בהתיישבות הקיימת, מקשה על פיתוח היישובים הקיימים וגוררת עלויות תקציביות עודפות".

מצד שני, תיקונים שדוד קידם וניסה להעביר במסגרת חוק ההסדרים, המקודם בימים אלה, וקשורים להאצת תחום הבנייה והתשתיות, נתקלו בקשיים. אחד הסעיפים מעוררי המחלוקת בחוק הוא "שותפות הממשלה והשלטון המקומי בפתרון משבר הדיור" ("רפורמת הארנונה"). הרעיון העומד בבסיס הסעיף הוא שככל שרשות נהנית מהכנסות גבוהות מארנונה עסקית (שאינה למגורים), כך היא תעביר יותר (בין 10% ל־49%) לקרן שתעניק מענקים לכל דירה שרשות מוחלשת תבנה. מרכז השלטון המקומי, ובמיוחד ערי פורום ה-15 מתנגדים לסעיף, ומאז יום ראשון שעבר מושבתות וועדות התכנון בערי הפורום.




תגיות