אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד מוצרים מתייקרים: ספקים דורשים העלאות של עד 15%   סניף שופרסל בראשון לציון | צילום: יריב כץ

עוד מוצרים מתייקרים: ספקים דורשים העלאות של עד 15%

גם הסוכר והאורז מתייקרים. שורה נוספת של חברות – בהן סוגת ויבואני מוצרי מזון וטואלטיקה – העבירו לרשתות מחירונים חדשים. בעקבות זאת, שופרסל צפויה לשנות את תוכנית ההתייעלות שלה שכללה מהלך של הוזלות

19.10.2022, 06:10 | נורית קדוש

גל ההתייקרויות לא עוצר. שורה נוספת של ספקים – ובהם סוגת, פרוקטר אנד גמבל, מרס, ליימן שליסל, פררו, הנקל ועוד – דורשים העלאות מחירים בשיעור של עד 15%. בניסיון לבלום את הבליץ מצד הספקים, שופרסל נערכת לצעד חריג. ל"כלכליסט" נודע כי ברשת בוחנים לשנות את תוכנית ההתייעלות שצפויה להיחשף בסוף החודש הבא. כעת נבחנת האפשרות שאת התוכנית להורדת מחירים שתכננה שופרסל יחליף מהלך של ספיגת ההתייקרויות (או חלקן), במטרה למנוע או לצמצם את העלאת המחירים לצרכן. שופרסל תבדוק מהם המוצרים הנדרשים ביותר של כל ספק, האם יש הצדקה להעלאת מחירו ואם כן באיזה שיעור. בשלב הבא תפעל הרשת להגיע להבנות עם ספקים לצורך צמצום שיעור ההתייקרות. אם הספק יסרב, הרשת תעבור להזמין ממנו רק את המוצרים החיוניים לה. לדברי גורם המעורה בפרטי המהלך צפויים מאבקי כוח בין שופרסל לספקים הגדולים. "בשבועות הקרובים נחווה אירוע מכונן במערכות יחסים בין קמעונאים לספקים. יהיה קרב ולא ברור כמה זמן הוא יימשך ומול כמה ספקים הולכים לעימות לא פשוט", אמר.

הכוונה היא לכך שהחברות הבינלאומיות – יוניליוור, פרוקטר אנד גמבל, קימברלי קלארק, פררו ועוד – הנחיתו על השלוחה המקומית דרישה להעלאת מחיר שאם תאושר, תוביל את החסברות הישראליות כמו אסם, תנובה ושטראוס להציג דרישות דומות, שיכניסו את השוק לסחרור מחירים.

מדובר במצב שונה מזה אליו נקלעה שופרסל לפני שש שנים עם יוניליוור, אז חדלה לקנות את מוצרי החברה למשך כחודשיים עד שהגיעו להבנות, אבל לא נאלצה לנהל במקביל מאבק בחזיתות נוספות.

שופרסל פועלת לעשות שימוש בכוחה כמובילת השוק – המחזיקה 20% מהמכירות הקמעונאיות ונתח גדול מהמכירות הסיטונאיות – לבלימת ההתייקרות מתוך הערכה שספקים ינסו להימנע מסכסוך עסקי עמה, שכן סכסוך כזה ינגוס נתח משמעותי מפעילותם. כך, לדוגמא, לחברת יוניליוור הדורשת העלאת מחירים של כ־15% על מאות מוצרים יש מספר קטן של מוצרים החיוניים לרשת ובהם קורנפלקס תלמה, דגני בוקר כריות ומיונז תלמה. לדיפלומט יש מגוון רחב של מוצרים שהרשת יכולה להסתדר מבלי לרכוש אותם אולם מוצרי ההיגיינה הנשית אולווייז וחיתולי פמפרס חיוניים לה.

בשופרסל טוענים בתקופה האחרונה כי הרשת מתנגדת להעלאות מחירים, למעט במקרים נקודתיים בהם מדובר בספק קטן, שמחזיק במוצר או קטגוריה יחידה, וסירוב לדרישתו עלול להביא לחיסולו. בכוונת הרשת לדחות בקשות של ספקים בינוניים וגדולים, שיש להם מגוון של מוצרים, ויכולים להערכתה לספוג את העלייה שנרשמה בחומרי הגלם או עלויות השינוע. לדוגמא, מחלבת טרה, שאמנם מתמודדת עם התייקרות חדה של החלב הגולמי, אך מצויה בבעלות החברה המרכזית (קוקה קולה ישראל), שנהנית מרווחיות גבוהה. גם דרישת סנו להעלות בשיעור של עד 25% את מחירי מוצרי הנייר צפויה להידחות וכן מוצרי קינדר ונוטלה של פררו שנחשבים לרווחיים מאוד.

אלא שחלק מהספקים, כמו טרה, העלו את המחירים כבר אתמול והודיעו על כך לקמעונאים מראש. בטרה חסמו את האפשרות להזמין תחת המחירון הישן, מה שגרם לקמעונאים להבין שכל מתחריהם אישרו למחלבה את העלאת המחיר וליישר קו. חריגה היתה שופרסל שסירבה להיענות לדרישה ובעקבות כך לא התאפשר לה לבצע הזמנות.

טרה לא לבד. סוגת דורשת העלאת מחיר של 15% על סוכר לבן ומגוון סוגי אורז. פררו דורשת לייקר את ממרח נוטלה ומוצרי קינדר ב־3%–7%, הנקל פועלת להעלות ב־10% את מחירי שמפו הוואי ותחליבי רחצה, ליימן שליסל מבקשת לייקר את קפסולות הקפה של לוואצה ב־15% בטענה שמדובר במוצר שונה ואיכותי יותר ואת סוכריות טופי יוגטה ב־20% בטענה שמדובר בתיקון מחיר בשני מוצרים נקודתיים.

חברת הממתקים מרס ממתינה להעלאת מחירי חטיפי השוקולד ב־5%–12% וכמוה גם שסטוביץ שממתינה לאישור הבקשה שהגישה ביולי להעלאה של עד 14% במחירי פסטה ברילה, מוצרי מזון של מאסטר שף, טונה ריאו מרה ועוד. גם קימברלי קלארק (חוגלה) עדיין ממתינה לאישור הבקשה שהגישה ביולי להעלות את מחירי החיתולים, המגבונים ומוצרי הניקיון בשיעור של עד 9.6%. דיפלומט, שמעבר לביטול ההנחות שדרשה באוגוסט שמשקף התייקרות של עד 25%, ביקשה כעת להעלות את מוצרי פרוקטר ובהם חיתולי פמפרס, מוצרי הגיינה נשית אולווייז, מוצרי הניקיון פיירי ומוצרי הכביסה אריאל ב־10%–15%. דרישות אלו מתווספות לבקשות שהוגשו לאחרונה על ידי מחלבות גד המבקשת להעלות מחירים בשיעור של עד 9.5%, סנו המבקשת העלאת מחיר של עד 25% על מוצרי הנייר ויוניליוור שדורשת להעלות מחירים בשיעור של עד 15%.

ככל ששופרסל תגיע למאבק עם ספק ותחדל לקנות ממנו או שתקנה רק מוצרים בודדים, ייפגעו גם מכירות הרשת מפני שצרכנים צפויים לעבור לרשתות מתחרות שיאשרו לספקים עליית מחירים ולכן יחזיקו את כל מגוון המוצרים. על רקע זה, ההערכות הן כי שופרסל אמנם לא תהיה הראשונה לאשר לספקים העלאת מחיר, אולם גם לא תיקח על עצמה להיות היחידה שלא תעלה מחירים, במחיר של פגיעה בתוצאותיה.

שופרסל נערכת להציג תוכנית התייעלות שתניב לה 150–200 מיליון שקל כתוצאה מפיטורי עובדי מטה, סגירת עשרות סניפים הפסדיים והצפת ערך הנדל”ן שלה. התוכנית כללה גם מהלך הורדת מחירים, שנדרש לאור העלאות מחירים שהפכו אותה לאחת הרשתות היקרות. הכסף שיועד למטרה זו, צפוי כעת לשנות מסלול. בשופרסל רואים בצעד זה כלי לבידול ויצירת ערך ללקוחות, אולם לא מצהירים על כך מחשש שלא יוכלו לספוג את ההתייקרויות לאורך זמן. אם שאר הקמעונאים יעלו מחירים ובשופרסל יראו כי נותרו לבד במערכה והרשת משלמת על כך מחיר כבד באובדן מכירות, היא תצטרף למגמה ותעלה מחירים בהתאם לשוק.

לדברי אחד הקמעונאים, המחירים היו אמורים לעלות לפני שנה וחצי בכ־5% אבל ההתייקרות הוקפאה בגלל חקירת רשות התחרות. “המחירים בעולם המשיכו לטפס וזה הוביל את ההתייקרות הנדרשת לכ־10%”


גם שאר הקמעונאיות הגדולות פועלות לנסות לצמצם את שיעור ההתייקרות שדורשים הספקים. "המחירים היו אמורים לעלות לפני שנה וחצי ב־3%–5% אבל אז נפתחה חקירת רשות התחרות בחשד לתיאום המחירים וכולם הקפיאו את התוכניות. אלא שהמחירים בעולם המשיכו לטפס וזה הוביל את ההתייקרות הנדרשת לכ־10%. מתוך הערכה שייאלצו להתפשר, הספקים הזניקו את הבקשות עד ל־20% ועכשיו צריך להחזיר אותם למציאות", הסביר קמעונאי גדול, המטיל על הממשלה את האחריות לזינוק החד שדורשים הספקים. "שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי באו לברך ויצאו מקללים. הם לחצו על הספקים לא להעלות מחירים ואיימו עליהם בסנקציות ועכשיו כולם רואים שאין קסמים ואי אפשר להתעלם מהזינוק במחירים בכל העולם. מה שהם עשו הוביל לדרישה חריגה כל כך והצרכנים יצטרכו להתמודד איתה כעת".

אם שאר הקמעונאים יעלו מחירים ובשופרסל יראו כי נותרו לבד במערכה והרשת משלמת על כך מחיר כבד באובדן מכירות, היא תצטרף למגמה ותעלה מחירים בהתאם לשוק


עם זאת, יש לזכור שהקמעונאים מצויים בניגוד עניינים כיוון שגם הם ממתינים להתייקרויות אלו. במסגרת העלאת מחירים של הספקים, הרשתות נהנות מהזדמנות לגזור קופון שמאפשר לה להתמודד עם העלייה בהוצאות בעקבות התייקרות החשמל, הדלק ועוד. על רקע זה, יש לקמעונאים אינטרס לקדם את בקשות הספקים, גם אם בחלקן ובמועד מאוחר יותר.

תגיות