אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחלוקת בין ורידיס לממשלה הביאה לייקור פינוי האשפה אשפה באתר הטמנה בדרום. מחלוקת בין ורידיס לממשלה הביאה לייקור פינוי האשפה | צילום: חיים הורנשטיין

מחלוקת בין ורידיס לממשלה הביאה לייקור פינוי האשפה

לטענת החברה, המשרד דרש להפסיק שימוש בקומפוסט באחד מאתריה ולכן חלק מהפסולת נשלח להטמנה בעלות גבוהה – על חשבון העיריות

31.08.2022, 06:02 | יובל אזולאי

מחלוקת בין המשרד להגנת הסביבה לבין חברת המיחזור ורידיס שבשליטת דלק רכב הובילה לעליית מחירים חדה בפינוי הפסולת. לטענת המשרד, ורידיס יצרה מפגע תברואתי חמור ליד היישוב משואה בבקעת הירדן, כשפיזרה על שטח פתוח כמויות גדולות של חומר אורגני שמקורו בפסולת ביתית.

בשבוע שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי ורידיס מקיימת מגעים מתקדמים לרכישת נייר חדרה (אינפיניה) מקרן פימי בכ־2.3 מיליארד שקל. ורידיס מפעילה מספר תחנות למיון ולמחזור של פסולת, מחזיקה במטמנות אשפה, מייצרת קומפוסט ועוסקת בפינוי של פסולת מסוכנת. היא מעוניינת לרכוש את אינפיניה בשל הסינרגיה הפוטנציאלית בין החברות. כך למשל, חלק מהפעילות של ורידיס כולל פינוי מוצרי קרטון ופסולת, ואילו חלק מהפעילות של אינפיניה כולל מחזור של חומרים כאלה.

בין היתר מפעילה ורידיס, באמצעות חברת הבת שלה ת.מ.מ תעשיות, אתר שמטפל בפסולת אורגנית ליד המושב משואה. תחנות למיון פסולת בגוש דן, בירושלים ובצפון הארץ משגרות למשואה מדי יום יותר מ־1,000 טון של פסולת אורגנית שאותה ורידיס אמורה למחזר לקומפוסט שיופנה לשימוש חקלאי.

בסוף יוני פרצה בין ורידיס לבין המשרד להגנת הסביבה מחלוקת שמטלטלת את ענף המיחזור, ומובילה כעת לעליית מחירים חדה בעלויות פינוי הפסולת. לטענת המשרד, ורידיס יצרה מפגע תברואתי חמור ליד משואה, כשפיזרה על שטח פתוח כמויות גדולות של חומר אורגני שמקורו בפסולת ביתית. "קיבלנו דיווחים על אתר גדול בבקעת הירדן, שאליו מעבירים קומפוסט תחת הכותרת של הכשרת קרקע לחקלאות. מצאנו שם קומפוסט שלא עבר ניקוי. רמות הלכלוך שלו מאוד גבוהות, פסולת במצב כמעט גולמי. האשפה עצמה עדיין תוססת, גורמת למפגעי ריח", אמר ל"לכלכליסט" אלעד עמיחי, סמנכ"ל לשלטון מקומי במשרד.

במשרד להגנת הסביבה טוענים כי מכונות המיון של ורידיס לא מבדילות בין פסולת אורגנית לבין ריג'קטים שונים שפוגעים באיכותה, כמו פיסות פלסטיק, שברי זכוכית וסוללות שמתפרקות בתהליך - שאין להם מקום בקומפוסט שאמור לשמש דשן לחקלאות. "מבחינתנו, מדובר בהשלכת פסולת ברשות הרבים", אמר עמיחי. "מי שמבקר באתר הזה רואה בעיניו שכל קשר בין המציאות לבין הכשרת קרקע לחקלאות או רחוק מאוד", אמר עמיחי. "השטח הזה היה המפלט העיקרי של ורידיס כדי להיפטר מקומפוסט שהצטבר אצלה".

המשרד להגנת הסביבה דרש מורידיס לפנות לאלתר את השטח המזוהם, ולהעביר את התוצרת להטמנה מוסדרת. ורידיס הגיבה לדרישה בהודעה שהוציאה לכל תחנות מיון הפסולת שלפיה בשל מהלכי המשרד כלפיה, היא תפסיק לקלוט פסולת אורגנית. מספר ימים לאחר מכן, הודיעה ורידיס לתחנות המיון והמעבר כי תסכים לקלוט פסולת אורגנית שתשלח אליה למחזור, בתנאי שכל תחנה תשלם לה 72 שקל על כל טון של פסולת אורגנית, לכיסוי עלויות שינוע הפסולת ממשואה לאתר הטמנת הפסולת אפעה שבנגב.

הדרישה של ורידיס מייקרת משמעותית את עלויות הטיפול בפסולת מצד הרשויות המקומיות. כיום, הן משלמות לתחנות המעבר כ־150 שקל על כל טון של פסולת שמפונה אליהן, וכעת תחנות המעבר צפויות לגלגל את העלות הנוספת, שדורשת מהן ורידיס, אל הרשויות המקומיות. לטענת המשרד להגנת הסביבה, ורידיס אחראית למשבר הפסולת ולצורך לטמון אותה. בכוונת המשרד לפעול לתיקון תקנות חדשות שלפיהן יאסר ייצור של קומפוסט לחקלאות מפסולת ביתית שלא עברה תהליך של הפרדה במקור. "תשתיות המיון והאמצעים הטכנולוגיים לא מתאימים לזה", אמר עמיחי.

האתר של ורידיס במשואה הוא האתר המרכזי בישראל שבו הפסולת הביתית של רוב הרשויות המקומיות עוברת תהליך להכנת קומפוסט. מדובר בכ־90% מכלל הפסולת האורגנית בישראל, שמועברים אליה מתחנות למיון פסולת ברחבי הארץ בהן עפולה, ירושלים, אתר חיריה ועוד. על פי הערכות, ורידיס הגיעה למיצוי הקיבולת שלה במשואה, כ־500 אלף טון קומפוסט בשנה. כ־50 אלף טון מהקומפוסט שלה היא מתקשה למכור, ומנסה להיפטר מהם בין השאר תוך השגת הסכמות עם בעלי קרקעות בבקעת הירדן שלפיהן היא תפזר את הקומפוסט על קרקעות שמתאפיינות ברמת מליחות גבוהה כדי להכשיר אותן לשימושים חקלאיים. בכך היא חוסכת את עלויות השינוע הגבוהות של עודפי הקומפוסט לאתר הטמנה.

ורידיס מפעילה את אתר הקומפוסט במשואה זה יותר מעשור, תקופה שבה רשויות מקומיות ברחבי הארץ הקימו תחנות חדשות למיון פסולת, מה שמגדיל משמעותית את כמות הפסולת האורגנית שמועברת לייצור קומפוסט במשואה. "ורידיס הטמיעה באתר שלה אמצעי שרכשה בכמיליון יורו כדי לטייב את הקומפוסט ולנקות ממנו כל מיני ריג'קטים, כמו זכוכיות. אבל כמות הפסולת שמגיעה למשואה גדלה מדי שנה ומידת היעילות של ניקוי הקומפוסט ירדה בחצי", אמר ל"כלכליסט" בכיר בענף המיחזור.

במקביל, הארגון הסביבתי אדם טבע ודין הגיש עתירה נגד ורידיס, נגד מועצת התכנון העליונה ביהודה ושומרון, מועצת בקעת הירדן, המשרד להגנת הסביבה. הארגון מבקש מבית המשפט המחוזי בירושלים שיורה על ביטול החלטת מועצת התכנון מחודש מרץ האחרון לאשר תב"ע שכוללת את הרחבת פעילות ורידיס במשואה. בעתירה נטען כי לאתר של ורידיס במשואה אין כל פעילות שמעידה על מכירה ורכישה של קומפוסט. "מפעילי האתר מרוויחים, ככל הנראה, סכומי עתק בחוסכם את עלות היטל ההטמנה בשל כך שהם מייצרים לכאורה קומפוסט שלא נדרש להטמינו. הבעיה העיקרית היא שפעילות האתר יוצרת אשליה שכמות עצומה של פסולת אורגנית לכאורה ממוחזרת בעוד שהמציאות הפוכה. הטעיה זו מהווה פגיעה חזיתית וישירה באינטרס ציבורי ראשון במעלה". דיון בעתירה צפוי להתקיים בחודש הבא.

מחברת ורידיס נמסר: "ייצור הקומפוסט באתר משואה נעשה בתהליך מבוקר ובפיקוח של יועצים מקצועיים. בקשת המשרד להגנת הסביבה להפסיק את השימוש בקומפוסט באתר גרמה לנו לשלוח חלק מהקומפוסט להטמנה בעלות יקרה יותר, בכדי להמשיך להעניק פתרון הולם לצורכי מפעלי המיון".

"בהתייחס לעתירה נמסר: "העתירה מציגה תמונה עובדתית מסולפת ושקרית. האתר הוקם לאחר עבודה משותפת של שנים, כולל הכנת תסקיר מקיף של השפעה על הסביבה, לאחר קבלת כל האישורים הנדרשים ובתמיכה של המשרד להגנת הסביבה".

תגיות