אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח חדש חושף: צלזיוס השתמשה בכספי לקוחות כדי לשלם על משיכות מייסדי צלזיוס, מימין: אלכס משינסקי ודניאל לאון | צילום: בלומברג טל שחר

דו"ח חדש חושף: צלזיוס השתמשה בכספי לקוחות כדי לשלם על משיכות

מדובר בדו"ח הבוחן החיצוני שמינה בית המשפט לחברת הקריפטו, והוא קובע: "המודל העסקי שצלזיוס פרסמה ומכרה ללקוחותיה לא היה העסק שהיא הפעילה בפועל. החברה נטשה את הבטחתה לשקיפות מהתחלה"

31.01.2023, 15:16 | ויקי אוסלנדר

ב-29 בספטמבר 2022 מינה בית המשפט בוחנת חיצונית כדי לבחון את פעילותה של צלזיוס, היום פורסם הדו"ח הנרחב שלא מותיר ספק. "המודל העסקי שצלזיוס פרסמה ומכרה ללקוחותיה, לא היה העסק שהיא הפעילה בפועל", כותבים. "צלזיוס נטשה את הבטחתה לשקיפות מהתחלה".

כשבדו"ח כותבים "מההתחלה" הם לא צוחקים. לפי המבקרת צלזיוס לא הייתה כנה אפילו לא בסכום שגייסה בהנפקת המטבע הראשוני שלה (ICO). הנתון אותו ציפתה החברה להשלים ועליו אף התקשורת דיווחה לאורך השנים היה 50 מיליון דולר, למעשה הוא הסתכם ב-32 מיליון דולר.

החברה מעולם לא ניסתה לתקן נתון זה, גם לא בדיווחי כלכליסט, אף שהקפידה לפעול לנסות לתקן נתונים אחרים. לפי הדו"ח צלזיוס לא הצליחה למכור את כמות המטבעות (CEL) שקיוותה ולא סיפרה זאת משום "שחששה שהקהילה תכעס". אגב, מנכ"ל ומייסד החברה אלכס משינסקי הבטיח מבעוד מועד כי אם החברה לא תצליח למכור את כל ה-CEL המתוכנן הוא עצמו ירכוש את אלו וישלים את הגיוס. הוא לא עשה כך.

הדו"ח מתחיל עם המטבע ולא במקרה, הוא החטא הקדמון של החברה, כלי המניפולציה והפקת הרווחים (למנהלים) שהעיסוק בו הוביל להחלטות רבות רעות. מחירו של CEL נוהל באגרסיביות על ידי החברה. צלזיוס, הדו"ח מתאר, נהגה לרכוש אותו בכל השווקים כדי לדחוף את מחירו מעלה, ואף "ביצעה הזמנות אוטומטיות לקניית CEL שהופעלו אם מחיר CEL ירד מתחת לסכום מוגדר". את המטבעות המנופחים הם הוסיפו למאזן החברה כדי לנפח גם אותו. בדו"ח המבקרת מציינת כי במהלך 2022 עובדי החברה דנו באופן שגרתי בכך ש"CEL הוא חסר ערך", ושהמחיר שלו "צריך להיות 0".



המניפולציה הועילה לכיסו האישי של משינסקי ושותפו לחברה דניאל לאון. משינסקי לפי המבקרת הרוויח לפחות 68.7 מיליון דולר במכירת CEL ולאון הרוויח לפחות 9.74 מיליון דולר. מכירות אלו היו כה מאסיביות שצלזיוס עצמה נאלצה להגביר את רכישת המטבעות בשוק. על כך כתב סמנכ"ל הכספים: "אנחנו מדברים על להפוך לישות מפוקחת ואנחנו עושים משהו אולי לא חוקי ובהחלט לא תואם".

עובד אחר של החברה ציין בתקשורת פנימית בסלאק: "אם מישהו אי פעם יגלה את עמדתנו וכמה המייסדים שלנו לקחו בדולרים זה יכול להיות מראה רע מאוד. . . אנו משתמשים במטבעות USDC של לקוחות כדי לשלם לעובדים עבור CEL. חסרי ערך . . הכל בגלל שהחברה היא זו שמנפחת את המחיר כדי לקבל את הערכות השווי כדי שתוכל למכור בחזרה לחברה".

פעילות זו דחפה את החברה בסופו של דבר לנקוט בשורה של פעולות שהריעו עוד יותר את מצבה. משום שצלזיוס מעולם לא הרוויחה מספיק כסף כדי לממן את רכישות ה-CEL (שלא לדבר על התשואות שהבטיחה ללקוחות), היא השתמשה בכספי לקוחות כדי לממן את רכישות אלו. אבל בגלל שלא הייתה לה בכלל מערכות דיווח ראויות היא לא זיהתה שיידרשו לה יותר דולרים כדי לרכוש חזרה את הנכסים שהשתמשה בהם. חוסר יכולת בסיסית זו יצרה לצלזיוס חור במאזן כבר ב-2021. באפריל 2022 מומחה של צלזיוס תיאר את השימוש שעשתה במטבעות הלקוחות כדי לקנות CEL כ"מאוד כמו פונזי".

במקביל צלזיוס החלה בביצוע השקעות והלוואות מסוכנות. עד יוני 2021, כותבת המבקרת, זה היה שגרתי ששליש מתיק ההלוואות המוסדיות של צלזיוס לא היה מגובה ביטחונות, ויותר ממחצית התיק היה מגובה בביטחונות חסרים. כך למשל צלזיוס הלוותה לאלמידה (הקורסת) פי שתיים יותר מקו האשראי שהעמידה לה; ההלוואות שהעניקה לחברת המטבע היציב טטר היו גבוהות פי שתיים מקו האשראי שהעמידו לה; ההלוואות שהעניקו לקרן הגידור הקורסת 3AC היו גבוהות פי שלוש מקו האשראי שהעמידו לה.

כל הזמן הזה צלזיוס דחפה את הרעיון ללקוחות שהיא משקיעה את כספיהם בהלוואות מוסדיות וקמעונאיות בסיכון נמוך. חלק מההצהרות של משינסקי בעיתונות היו כה רחוקות מהמציאות שסמנכ"ל הכספים של צלזיוס כתב לראש דסק המסחר של החברה כי הגורמים שלווים מצלזיוס כספים יכולים לספר לציבור כי משינסקי הוא "שקרן".

את ההון להמשיך לקנות CEL החברה גם גייסה ממשקיעים חיצוניים, אולי המפורסמת בניהן היא קרן הפנסיה הקנדית, שמעורבותה בחברה תוארה על ידי מייסדיה כמעין מבחן לקמוס לכשירותה. המבקרת אכן מתארת כיצד עובדים בחברה דאגו מהשימוש שעשתה צלזיוס בכספים אלו. מנהל אחר בחברה ניסח זאת כך: "בזבזנו את כל המזומנים שלנו לתשלום מנהלים ובניסיון להגדיל את השווי הנקי של אלכס ב-CEL". בסך הכל, צלזיוס הוציאה לפחות 558 מיליון דולר בקניית אסימון משלה בשוק.

מעבר למניפולציה המוחלטת במטבע CEL, ניכר כי החברה מעולם לא הצליחה להרוויח מהמודל העסקי שלה (ולכן מעולם לא באמת חילקה רווחים ללקוחות כפי שטענה). יותר מכך, לפי המבקרת שיעורי התשואות הדו-ספרתיות שבהן נקבה החברה כדי למשוך משתמשים לא התבססו על שום מדיניות מוגדרת.

"צלזיוס קבעה את שיעורי התגמול שלה על סמך מה שלדעתה נחוץ כדי לנצח את המתחרים ולא על סמך התשואה שהיא מרוויחה מהשקעת נכסי לקוחות". בדוח נאמר בין היתר כי בין 2018 ליוני 2022 צברה צלזיוס התחייבויות של 1.36 מיליארד דולר – יותר מההכנסה שהפיקה מפקדונות הלקוחות. "צלזיוס מעולם לא הייתה חברה רווחית", מסכמת המבקרת.

בשנת 2021 הפסידה צלזיוס למעשה 811 מיליון דולר מהשקעות מסוכנות ולא דיווחה ללקוחות על הפסדים אלו. הפסדים אלו לא היו קשורים רק להשקעות גרועות, אלא גם ממש לניהול פנימי מחפיר. מסמך פנימי של צלזיוס המפרט את האתגרים של החברה מציין כי לצלזיוס יש "מערכות רישום עלובות לחלוטין" וכתוצאה מכך, צלזיוס "לא עושה עבודה טובה כדי לדעת שום דבר על הביצועים של הנכסים שלנו בפועל. המערכות שלנו איומות, ו. . . יכולות לגרום לנו לקחת על עצמנו סיכון מוגזם".

המערכות היו כה גרועות כך שכשהחברה ניסתה לבצע אסטרטגיות מסחר מתוחכמות יותר ב-2021 ו-2022, היא היתה "חסרה את המידע בזמן אמת על הפוזיציות שלה שדרושות לביצוע עסקאות אלו בהצלחה והפסידה למעלה מ-150 מיליון דולר".

ולא פלא שאכן הדברים הובילו לקריסת צלזיוס. כשהשווקים ירדו ב-2022 החברה המשיכה להפסיד וברבעון הראשון דיווחה על הפסד של 165 מיליון דולר. השוק הדובי הקשה עוד יותר על החברה לסגור את החור במאזן ובחברה ניסו להביא את משינסקי לשנות את שיעורי התשואה שהחברה מבטיחה. משינסקי סירב ונזף בסמנכ"ל הכספים החדש של החברה: "תגיד לצוות שלך להישאר במסלול" ושהוא לא צריך עזרה בשיווק, שכן הוא "יכניס כמה מיליארדים בדיוק כמו שהבאתי 20 המיליארד הראשונים".

למעשה, משינסקי עשה ההפך והגדיל את התגמול על מטבעות CEL. במאי 2022 ההון של צלזיוס היה שווה אפס וכבר אז עובדי החברה העלו בקול תהיות אם החברה יכולה לשרוד. החברה ביצעה מבחנים פנימיים כדי לקבוע כמה מטבעות היא זקוקה להחזיק כדי לעמוד במשיכות לקוחות אם השוק הדובי ימשיך ונכשלה בכל המבחנים הפנימיים שלה. התגובה היתה פשוט לוותר על המבחנים הפנימייים - במקום לאסור פריסות כספים נוספות.

הנפילות המשיכו, הלקוחות משכו הון ויצרו לחברה בין ה-9 במאי ל-24 במאי הפסד נקי של מעל 1.4 מיליארד דולר. מחיר CEL התרסק, ואז צלזיוס הגבירה את רכישות ה-CEL, מהלך שהביא לעלייה זמנית במחירו. אז טען סגן נשיא בחברה כי ההתפתחויות מלמדות "שאנחנו הקונים היחידים של המטבע". ב-12 במאי משינסקי הורה להמשיך לרכוש אך לחברה נגמר הכסף ובכך תמו מאמצי החברה לניהול מחיר המטבע. באותם ימים משינסקי פרסם כי "צלזיוס לא חוותה הפסדים משמעותיים וכל הכספים בטוחים".

תגיות