אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על ביטחון תזונתי נצטרך לשלם בתמיכה ישירה בחקלאים מתנדבים מסייעים בקטיף בזיקים, בשבוע שעבר | צילום: דנה קופל

פרשנות

על ביטחון תזונתי נצטרך לשלם בתמיכה ישירה בחקלאים

הדילמה בין יבוא זול לתוצרת מקומית מתחזקת בימי מלחמה, שבה משלמים החקלאים בעוטף עזה את המחיר היקר מכל. במשרד האוצר מעדיפים יבוא זול מחו"ל, אבל מעבר לתמיכה ישירה בחקלאים יתרום לביטחון ולמחירים שפויים בסופר

31.10.2023, 21:46 | נורית קדוש

האסון שפקד את תושבי עוטף עזה, שחלק ניכר מהם עוסקים בחקלאות ואחראים לייצור ירקות וחלב, חידד את חשיבותה של החקלאות המקומית לביטחון המזון ועורר מחשבה שאולי הפעם יעגנו מקבלי ההחלטות את אותה חשיבות במעשים, כמו תמיכה ישירה וחיזוק החקלאות המקומית. אלא שלמרות עוצמת המשבר, ספק אם בשוך הקרבות לא תחזור הממשלה לקדם יבוא על חשבון ייצור מקומי, כדי להראות שהיא פועלת להורדת יוקר המחיה בישראל.

פינוי התושבים מיישובי העוטף וטיהור השטח ממחבלים לא אפשרו בימים הראשונים של המלחמה לקטוף את התוצרת, מה שיצר מחסור כבד במחלקות הירקות בחנויות. המענה המיידי שקידם משרד החקלאות היה הגברת היבוא. אלא שעד שהגיעו האוניות עמוסות העגבניות מטורקיה, התאוששו במעט החקלאים ובעזרת מתנדבים יצאו תחת אש לשדות וקטפו את התוצרת. התוצאה היתה הצפת השוק, שאפשרה לחלק מהקמעונאים לדחות חלק מהתוצרת שסיפקו החקלאים המקומיים בטענות הנוגעות לאיכות הירקות, שאולי נפגמה בעת שנקטפה ונארזה על ידי המתנדבים.

זעמם של החקלאים, הסובלים בשגרה מהתעמרות מסוג זה מצד חלק מהקמעונאים, התחבר לאמירות קשות של נשיא טורקיה רג'יב טאיפ ארודאן על ישראל והוביל לתמיכה חסרת תקדים של הציבור בישראל בתוצרת המקומית.

בשופרסל התחייבו להקדים תשלומים לחקלאי העוטף, ולרכוש את כל הפירות והירקות שנקטפו שם, כולל תוצרת עם פגמים קלים, כך ש־90% מהסחורה החקלאית שנמכרת תהיה מתוצרת מקומית. ברשת ויקטורי התחייבו לרכישת תוצרת ישראלית והוסיפו לחשבוניות את מקור הירקות ואפילו רמי לוי, שהיה במוקד טענות החקלאים, הצהיר אתמול שלא יקנה מטורקיה. אלא שאת הצהרתו ליוה לוי בתחזית ולפיה בקרוב יזנק מחיר העגבניות ו"שר החקלאות יתחנן שנייבא".

מי שהגדיל לעשות וסירב להפנים את מידת חשיבותם של החקלאים בגבולות הדרום והצפון לביטחון המזון בישראל הוא לא אחר משר האוצר בצלאל סמוטריץ'. כשבוע וחצי בלבד לאחר הטבח וימים ספורים לאחר שרפתן מכיסופים נרצח על ידי מחבלים, חתם סמטריץ', בהסכמת שר החקלאות אבי דיכטר, על הארכת צו הפטור ממכס על יבוא חלב ניגר לשלושה חודשים. סמוטריץ' הסביר את הצעד בו נקט ב"רצון לוודא את רציפות אספקת החלב לאזרחי ישראל, לצד המשך חיזוק החקלאות הציונית בישראל".

הארכת הפטור ממכס נחתמה למרות שאין כל מחסור בחלב. בשל סגירת השוק המוסדי – בתי קפה, מסעדות, קייטרינג ועוד, הביקוש לחלב ירד והמחלבות מספקות כמויות גדולות מהרגיל של חלב מפוקח לרשתות השיווק. אפשר להעריך שלא מדובר בניסיון לבלום מחסור, אלא ברצון לבטל את התכנון הענפי. גם בדיון אתמול בוועדת הכלכלה, שבו עלתה דרישת משרד החקלאות לבטל את הפטור ממכס, נשמעה עמדתו של השר בדברי ח"כ אוהד טל מהציונות הדתית, שכינה את הענף, שפועל לאורך כל המלחמה תחת אש, "קרטל".

עם גישה כזאת כבר אפשר להבין שאחרי המלחמה יחזרו הדיונים על המחיר הגבוה של התוצרת המקומית ועל הצורך ביבוא ממדינות שמעניקות לחקלאים תמיכה ישירה, תוך התעלמות מכך שזאת הסיבה המרכזית לכך שהמחירים בחו"ל יותר נמוכים. על רקע זה, אחד התיקונים המשמעותיים שיהיה על קובעי המדיניות לקדם אחרי המלחמה הוא הכרה בחשיבותם של החקלאים בישראל וביכולתם לספק מזון חיוני. ליישום ההכרה הזאת יצטרך האוצר לעבור לתמיכה ישירה בחקלאים, שתייתר את מרבית הצורך ביבוא ותאפשר לישראלים לרכוש תוצרת מקומית במחיר הגיוני.

תגיות