אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתחילת המלחמה: 2,141 אנשי כוחות הביטחון נפצעו, 142 עדיין מאושפזים חיילי צה"ל בנגמ"ש רפואי, חרבות ברזל | צילום: EPA/ATEF SAFADI

מתחילת המלחמה: 2,141 אנשי כוחות הביטחון נפצעו, 142 עדיין מאושפזים

על פי נתוני אגף השיקום במשרד הביטחון, מתחילת המלחמה הוגשו 808 בקשות להכרה בפצוע כנכה צה"ל על ידי אנשי כוחות הביטחון – חיילים, שוטרים ואנשי שב"כ. 88% מתוכם הוכרו כנכים הזכאים לקצבאות והטבות שונות. בתוך כך, משרד הביטחון ישקיע 10 מיליארד דולר ברכש ציוד התקפי

02.11.2023, 17:02 | יובל אזולאי, תומר גנון


2,141 אנשי כוחות הביטחון - חיילי צה"ל בסדיר או מילואים, שוטרים או אנשי שב"כ - נפצעו בקרבות או פעילות מבצעית מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל" ב-7.10. כך עולה מנתונים שמפרסם הערב (ה') אגף השיקום במשרד הביטחון. רוב הפצועים, נמסר, השתחררו מבתי החולים וחזרו לשירות.

על פי הנתונים, ישנם כיום 142 אנשי כוחות הביטחון שמאושפזים בפציעות שונות: קטיעת גפיים, פגיעות ראש, עיוורון, פגיעות אורתופדיות, או פגיעות נוירולוגיות. עוד עולה מנתוני האגף, מתחילת המלחמה הוגשו 808 בקשות להכרה בפצועים כנכי צה"ל. מתוכן 712 פצועים הוכרו כנכים – 88%.

בפורטל נכי צה"ל נאמר כי מי שהוכר על ידי אגף השיקום במשרד הביטחון מקבל תגמול חודשי מהמדינה. מלבד הקצבה הקבועה, הוא זכאי להטבות שונות כמו: מענק נישואים, השתתפות בגני ילדים, השתתפות בלימודים אקדמאיים לילדי נכים ועוד. כל ההטבות להם זכאים נכי צה"ל מאוגדות בהוראות אגף השיקום וניתנות על פי סוגי הנכויות וגובה אחוזי נכות. הבקשה לקבלת ההטבות לנכי צה"ל מוגשת ביוזמת הנכה - על די פניה לעובדת הרווחה שמטפלת בו.

במערכת הביטחון נערכים כעת למלחמה רב-זירתית ממושכת עם מבט לחיזבאללה בצפון ולגזרות נוספות, בהן החות'ים בתימן והמליציות האיראניות בסוריה. מאז תחילת המלחמה במתקפת פתע רצחנית של חמאס על עוטף עזה ועל ישובים בדרום משרד הביטחון ביצע רכש בהיקף חסר תקדים שמוערך בכ-10 מיליארד שקל בכלל התעשיות בישראל, במסגרת מהלכיו לספק לצה"ל ולכוחות הביטחון אורך נשימה ורציפות תפקודית.

כ-3 מיליארד שקל מכלל הרכש הושקעו בידי המנהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון בהצטיידות ברכיבים ובמערכות הנחוצים לכוחות הלוחמים בשטח, לרבות מערכות והתקפה, כמו גם בפיתוחם.

מאמצים אלה כוללים צווי ריתוק משקי לצרכי הלחימה ל-651 מפעלים ברחבי הארץ שמעסיקים כ-57 אלף עובדים חיוניים. חלק ניכר מהרכש הנרחב שנעשה בשבועות האחרונים הופנה לתעשיות הביטחוניות הגדולות - רפאל, אלביט מערכות והתעשייה האווירית - שלדברי גורם ביטחוני בכיר "עברו לעבודה במתכונת של 24/7, תוך הגברת הפעילות בקווי ייצור".

לדברי הגורם, התעשיות הביטחוניות נדרשו להעדיף אספקת חימושים ומערכות לשימוש צה"ל על חשבון הזמנות היצוא הרבות שהצטברו אצלן בעקבות התחמשות הצבאות בעולם והימשכות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.

"מה שהיה מיועד עד כה ליצוא עובר קודם אלינו ועדיין, אנחנו צריכים שהתעשיות הביטחוניות שלנו יהיו חזקות ואמינות בקרב לקוחותיהן בעולם ובמקומות שבהם הדבר ניתן אנחנו מאפשרים להן לקיים יצוא במסגרת המחויבויות הקודמות שלהן", אמר. "אנחנו מביאים את התעשיות הביטחוניות עד קצה היכולת שלהן ומנסים למצות את הרכש שלנו קודם כל בתעשיות הישראליות, תוך העדפה לחברות שפועלות בפריפריה וביישובי ספר".

הגורם הוסיף כי "רק אחרי שאנחנו ממצים את מאמצי הרכש בישראל אנחנו עושים רכש משלים בחו"ל וממקדים אותו במדינות ידידותיות לישראל ולא בכאלה שעוינות לה, גם אם רק ברטוריקה", ורמז בעיקר לכיוון טורקיה, שהנשיא שלה רג'פ טאיפ ארדואן מרבה במתקפותיו על ישראל בטענה שהיא כביכול עושה פשעי מלחמה בעזה וכי חמאס אינו ארגון טרור.

לצד זאת, ה"רכבת האווירית" לישראל נמשכת: מחר ינחת בארץ המטוס ה-100 מאז פרוץ המלחמה, שמוביל ציוד ואמצעי לחימה לשימוש צה"ל שנרכשו בידי מינהל הרכש של משרד הביטחון בארה"ב. מדובר בייבוא של מגוון אמצעים שעם הגעתם לארץ נשלחים מיידית אל החזיתות, כמו ג'יפים ואמבולנסים ממוגנים, חימושים מסוגים שונים, ציוד לחימה ומיגון במשקל כולל של כ-3,000 טונות. במקביל לרכבת האווירית, ציוד רב סופק לצה"ל במהלך השבועות האחרונים גם באמצעות חמש אוניות.

גורמים בטחוניים אמרו היום כי ניכר שהחיבוק של הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן לישראל מחלחל גם לשטח ולכן גם חברות אמריקאיות שאיתן משרד הביטחון מתקשר חשות מחויבות למאמץ המלחמתי. אחד הגורמים אמר: "אני עובד מול החברות האמריקאיות כבר שנים ארוכות ולא זוכר תמיכה ונכונות אישית כמו שיש לי עכשיו כדי לסייע".

במערכת הביטחון אמרו היום כי לצד הלחימה האינטנסיבית בדרום והמהלכים לשיפור מוכנות הצבא בגזרות נוספות לקראת אפשרות להרחבתה נעשים בשטח מאמצים רבים לסגירת פערי ציוד בכיתות הכוננות של ישובי ספר וכי מאז תחילת המלחמה נמסרו להן בסך הכל כ-7,000 כלי נשק שנרכשו בתעשיות המקומיות. בנוסף, מערכת הביטחון כבר החלה בשיקום ראשוני של מפגעים שמקורם במתקפת חמאס לפני כחודש, תוך שימת דגש על תשתיות חיוניות כמו גם מחנות צה"ל, מוצבים ואמצעי הגנה לאורך הגבול עם עזה. לפי משרד הביטחון למשימות אלה רותקו לא פחות מ-100 חברות בנייה.

על פי גורמים ביטחוניים מאז שהמלחמה בדרום החלה, אחוזי היירוט של כיפת ברזל גבוהים ודומים לאלה שהיו בסבבי לחימה קודמים בדרום. על בסיס אמירה זו ניתן להסיק כי מדובר באחוזי יירוט של כ-90% מהרקטות שמשוגרות לעבר ישראל ואמורות ליפול באזורים מיושבים ובשל כך משוגרים לעברן טילי יירוט של כיפת ברזל.

הגורם הוסיף כי "יתכן שנשתמש במהלך המלחמה במערכת היירוט בלייזר מגן אור שעדיין נמצאת בשלבי פיתוח. ההפעלה שלה תהיה במסגרת הפיתוח שלה ולמידת יכולותיה". הוא העריך כי המערכת תהיה מבצעית לקראת סוף 2025 אך ציין שייתכן שלוחות הזמנים יוקדמו. הוא הוסיף והתייחס ליירוט של הטיל הבליסטי "חאדר" ששיגרו החות'ים בתימן לעבר ישראל מוקדם יותר השבוע ואמר כי הטיל שיירט אותו הוא חץ 2. מדובר ביירוט המבצעי הראשון של טיל בליסטי באמצעות מערכת החץ שנפרסה בישראל כבר לפני כ-25 שנה.

מאז שהחלה המלחמה נפלו 397 חללים מקרב כוחות הבטחון, מהם 333 חיילי צה"ל, 58 אנשי משטרה, 39 רבש"צים וחברי כיתות כוננות ועוד שישה אנשי שב"כ שהובאו למנוחות ב-146 בתי עלמין ברחבי הארץ. בקרבות נפצעו יותר מ-2,140 חיילים ו-80% מהם שבו ליחידותיהם. בבתי החולים מאושפזים כעת כ-142 פצועים בעקבות קטיעת איברים, עיוורון, פגיעות אורטופדיות או פגיעות ראש. לאגף השיקום של משרד הביטחון הוגשו עד כה יותר מ-800 בקשות של נפגעים שמבקשים הכרה כנכי צה"ל, מהם הוכרו 712 נפגעים. במשרד הביטחון אומרים כי הפניית נפגעי הקרבות ליחידותיהם, מהר ככל הניתן, נעשית בתיאום עם גורמים מקצועיים בתחום בריאות הנפש בניסיון להחזיר אותם לשגרת פעילות מהירה ככל הניתן וכדי להקטין את הסיכוי להתפתחות תסמיני של פוסט טראומה.

"משימת העל של משרד הביטחון היא לאפשר לצה"ל אורך נשימה ורציפות תפקודית, ולתמוך במאמץ המלחמתי בעורף האזרחי", אמר היום מנכ"ל משרד הביטחון האלוף (במיל') אייל זמיר והוסיף כי "יש לצה"ל ולמערכת הביטחון את כל היכולות והאמצעים לניצחון במלחמה".



תגיות