אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקפאת החברות של רע"מ בקואליציה עשויה לדחוף ח"כים מהימין לזרועות נתניהו עבאס ובנט | אלכס קולמויסקי

פרשנות

הקפאת החברות של רע"מ בקואליציה עשויה לדחוף ח"כים מהימין לזרועות נתניהו

אף שתואמה עם ראש הממשלה ועם שר החוץ, ואף שלמנסור עבאס אין אינטרס לפרוש כעת מהקואליציה - הקפאת החברות עשויה להפוך לכדור שלג פוליטי שאת סופו קשה לצפות

17.04.2022, 20:17 | צבי זרחיה


מועצת חכמי הדת של התנועה האסלאמית (שורא) החליטה הערב להקפיא את חברותה של רע"מ בקואליציה בעקבות האירועים בהר הבית. ההחלטה לא תשפיע כעת באופן מעשי על עבודת הממשלה והקואליציה, אולם אף שהיא תואמה עם ראש הממשלה נפתלי בנט ועם שר החוץ יאיר לפיד - עשויות להיות לה השלכות בנוגע להמשך הישרדות הקואליציה.


קראו עוד בכלכליסט:

הסיבה: הכנסת נמצאת כעת בפגרת הפסח, והדיונים במליאת הכנסת יתחדשו רק ב-9 במאי. לפיכך עד אז הקואליציה לא נזקקת לתמיכתה של רע"מ בהצבעות בכנסת. כמו כן רע"מ לא מיוצגת בממשלה - ולכן כביכול אין לה יד ורגל בכל מה שקשור בהתנהלות המשטרה.

הקפאת החברות בקואליציה תאפשר לרע"מ לשבת על הגדר, כלומר "ללכת עם ולהרגיש בלי". מצד אחד היא חלק מהקואליציה בכל מה שקשור לדרישותיה להעברות תקציביות למגזר הערבי; מצד שני היא בהקפאה. בדרך זו מקווים ברע"מ להרגיע את הרחוב הערבי.

לפי תרחיש זה, לאחר סיום חודש הרמדאן, ובהנחה שעד תחילת מאי יירגעו הרוחות, רע"מ תחזור בה מההקפאה ותמשיך לשבת בקואליציה כאילו לא קרה דבר.


עבאס ובנט, AFP עבאס ובנט | AFP עבאס ובנט, AFP

ליו"ר רע"מ, ח"כ מנסור עבאס, אין עניין כעת לפרוש מהקואליציה. אם יעזוב את הקואליציה, ייסתם הגולל למשך תקופה ארוכה של שיתוף הפעולה של מפלגתו עם השלטון בישראל. פרישתו על רקע החרפת המצב במזרח ירושלים לא תסייע לו פוליטית כי הוא טרם הצליח להביא לציבור שלו את הכספים שהובטחו לו - ואפשר להמר שההתחייבות שהשיג להקצאת 52 מיליארד שקל למגזר הערבי תרד לטמיון.

כך עבאס יהפוך למי שגורש מהעיר ואכל דגים סרוחים, כלומר גם הצטרף לקואליציה בישראל, גם נאלץ לעזוב אותה, ובעיקר - לא הצליח להביא הישגים משמעותיים לחברה הערבית.

יתרה מזו, פרישת רע"מ מהקואליציה תסייע פוליטית למפלגה הערבית המתחרה מהאופוזיציה - הרשימה המשותפת. יו"ר הרשימה, ח"כ איימן עודה, יוכל במקרה כזה לחכך ידיים בהנאה.

להקפאת החברות בקואליציה עשויות להיות השלכות במחנה הימין שבקואליציה; זאת מאחר שהיא עשויה לדחוף ח"כים "מתנדנדים" - ובהם אביר קארה וניר אורבך (ימינה), שיחושו שימיה של הממשלה ספורים - לזרועות האופוזיציה.

בקואליציה חוששים שחוסר היציבות הפוליטית עשוי גם לדרבן את יו"ר כחול לבן, שר הביטחון בני גנץ, לחבור לממשלת ימין חרדים, אם יובטח לו להיות ראשון ברוטציה, והכל כדי למנוע בחירות חמישיות בתוך 3.5 שנים, ולייצב את המצב הביטחוני הרעוע.

יו"ר יהדות התורה, ח"כ משה גפני, כבר העלה לפני שבועיים דרישה לבחון הקמת ממשלת ימין בראשות מועמד שאינו נתניהו. יוזמתו של גפני זכתה לביקורת בליכוד, אבל היא לא נשללה על הסף על ידי כל הגורמים.

יו"ר הליכוד ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו לא ייתן לגנץ לכהן כראש ממשלה, אלא יעדיף להקדים את הבחירות, בתקווה לגייס 61 ח"כים להקמת ממשלת ימין חרדים, ואז לפעול לעסקת טיעון או להחלפת היועמ"שית גלי בהרב מיארה או לחוקק את ה"חוק הצרפתי", שיקפיא את ההליכים המשפטיים נגדו.

הדרך לכך אמנם עוד ארוכה, אבל אבן אחת שעלולה מועצת השורא לזרוק למים 100 חכמים יתקשו להוציא.

תגיות