אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכשל בשוק החשמל: רק נקודת אור אחת מבצבצת מתוך המקרר מוצרי חשמל | צילום: אוראל כהן

פרשנות

הכשל בשוק החשמל: רק נקודת אור אחת מבצבצת מתוך המקרר

מאז משבר הקורונה, התחזקו סוחרי החשמל הפרטיים על חשבון רשתות החשמל הגדולות. המחיר של המוצר בסופו של דבר זהה פחות או יותר בכל השוק, אבל כאשר בעל החנות מנהל את המו"מ מול הלקוח, יש לו אינטרס גדול יותר להשאיר אותו בחנות מאשר למוכר ברשתות הגדולות שמרוויח שכר מינימום

23.11.2022, 06:02 | אורנה יפת

מחיר מוצרי החשמל עומד לעלות בחודשים הקרובים, ואין מי שימנע את ההתייקרויות ויגן על הצרכן. אפשר להבין את הסוחרים הפרטיים שאין להם ברירה אלא להיענות לבקשות העלאת המחירים מצד היבואנים הבלעדיים, אך קשה לקבל את אדישות המדינה וחוסר הטיפול בכשל השוק בענף החשמל, ובו היבואנים הגדולים מחזיקות גם בבעלות על רשתות החשמל הגדולות.

"כלכליסט" פנה אתמול לרשות התחרות בניסיון להבין האם בכוונתה לבדוק את המצב האבסורדי לפיו היבואנים הם גם הקמעונאים, ונענה בתשובה: "אנחנו לא נוהגים לשתף בבדיקות שאנחנו עושים או מתעתדים לעשות".




כל עוד המדינה לא מצהירה בפומבי שמדובר בבעיה, וגם לא מטפלת בה, לא ניתן להלין על הקמעונאים הקטנים והבינוניים, שמנסים להתמודד בתחרות מול הענקים, משל היו דוד מול גוליית. אם המדינה היתה מפרקת את שוק החשמל ומאזנת את כוחן של הענקיות, קמעונאים ויבואנים קטנים היו מצליחים לשרוד בו, התחרות היתה בריאה, והמחירים לצרכן היו יורדים.

"אנחנו כרגע לא מעלים מחירים. את המלאי שיש לנו נמכור במחירים הישנים אבל במוצרי חשמל גדולים כמו מקררים לדוגמא, אנחנו לא מחזיקים מלאי שלהם במחסנים, אלא כאשר הצרכן שלנו עושה הזמנה אנחנו מתנהלים מול היבואן ומזמינים ממנו את המוצר. אם היבואנים יעלו לנו את המחיר, גם אנחנו נאלץ להעלות אותו לצרכן", אומר יעקב פרילוק מבעלי רשת KSP, שחקנית גדולה בתחום ה־IT שבשנה האחרונה הרחיבה פעילות גם לתחום מוצרי החשמל.

"יש לנו המון מוצרי חשמל קטנים ובינוניים כמו טלוויזיות שהמחיר שלהן יורד ויש עליהן מבצעים, או מוצרים של המותג מידאה. את המחיר שלהם לא נעלה, בוודאי לא בחודש נובמבר, אבל לאחר שייגמר המלאי, אם היבואן יחייב אותי לקנות במחיר יותר גבוה, נצטרך להתאים את המחיר לצרכן כדי לשמור על הרווחיות".

KSP ידועה כרשת תחרותית במיוחד המציעה מחירים נוחים לצרכן, בעיקר בכל הקשור למחשבים וציוד קצה. לשאלה מדוע הוא לא נלחם גם מול יבואני מוצרי החשמל כדי לקבל מחירים זולים, עונה פרילוק: "בתחום החשמל אנחנו עדיין שחקן קטן ולכן כוח המיקוח שלנו אל מול הספקים מוגבל. בתחום ה־IT אנחנו מספיק גדולים כדי להיות משפיעים אבל בחשמל למרות שאנחנו גדלים ומתחזקים במכירות ומוכרים מוצרים בעשרות מיליוני שקלים בחודש, אנחנו עדיין שחקן קטן ביחס לשוק כולו".

בעלים של חנות חשמל פרטית אמר ל"כלכליסט" כי "אין לי שום ברירה, אלא להיענות לדרישות היבואנים. זה לא כמו שופרסל שיכולה להתנגד לספק כי אין לספק אלטרנטיבה והוא שבוי שלה. בענף החשמל הסוחרים והרשתות יכולים לקבל דחיה של העלאת המחירים אבל אף אחד לא מתנגד ליבואנים. אין קרטליזציה של כל הרשתות שיתנגדו ליבואנים כי זה לא חוקי. אני לא יכול לאסוף את הקמעונאים ולהגיד בואו נתארגן ולא נקנה סחורה. אם אני לא אביא סחורה ממותג מסוים שהלקוחות רוצים אז אני לא אמכור. וחנות צריכה לעבוד. אני יכול למכור מותגים אחרים שלא העלו מחירים אבל אם לקוח רוצה סמסונג, ואני לא אחזיק את המותג, הוא ימצא אותו בחנות אחרת ואני הפסדתי מכירה".

עדיין לא כל היבואנים העלו מחירים. בניגוד לראלקו, ניופאן ומיניליין, BSH לדוגמא, שהמותגים שלה מיובאים מאירופה, לא הודיעה עדיין על התייקרות המוצרים שלה. יחד עם זאת, מדובר בספקית ששולי הרווח שלה גבוהים ביחס לענף החשמל ואולי זה מה שמאפשר לה לדחות בינתיים את ההתייקרויות לקמעונאים.

נקודת האור היחידה שמבצבצת מתוך המקרר של הצרכן הקטן נעוצה דווקא בהתחזקות של סוחרי החשמל הפרטיים מאז משבר הקורונה. אלה מתחזקים על חשבון רשתות החשמל הגדולות כיוון שהצרכנים מצליחים לקבל מבעלי החנויות הפרטיות שירות אישי ותנאי תשלום שברשתות המאורגנות מתקשים להעניק. המחיר של המוצר בסופו של דבר זהה פחות או יותר בכל השוק, אבל כאשר בעל החנות מנהל את המו"מ מול הלקוח, יש לו אינטרס גדול יותר להשאיר אותו בחנות, מאשר למוכרן שכיר שמרוויח שכר מינימום.

ענף החשמל חווה טלטלה לאחר שנתיים של שפע בהן הצרכנים הצטיידו במוצרי חשמל רבים. בתחום המזגנים היבואנים נתקעו עם מלאי גדול שייבאו במחירי הובלה גבוהים. על פי ההערכות, שוק המזגנים ירד מ־950 אלף יחידות בשנה שעברה ל־800 אלף יחידות. בענף מעריכים שמחסני החברות מלאי של כ־500 אלף מזגנים שלא נמכרו.

אם זה אכן המצב, המשמעות היא שהיבואנים של המזגנים מחזיקים במלאי יקר שיובא לישראל במחירי הובלה גבוהים במיוחד, והן ינסו למכור אותו בשנה הבאה במחירים גבוהים. כלומר, גם בהמשך הצרכן לא ייהנה מהורדת מחירי ההובלה. השאלה הגדולה יותר היא מתי היבואנים יצליחו למכור את המלאי הזה, לאור העובדה ששוק המזגנים צפוי להתעורר מחדש רק בחודש אפריל 2023. בינתיים, היבואנים משלמים על אחסנה יקרה.

הבעיה של ענף החשמל לא עוצרת בתחום המזגנים. על פי הקמעונאים, מדובר בנובמבר שחור במיוחד מבחינת מכירות מסכי הטלוויזיה שנמכרים בהנחות עמוקות בניסיון להפטר מהמלאי. "מינואר עד אמצע נובמבר המכירות של מסכי LG וסמסונג ירדו ב־17% ביחס לתקופה מקבילה אשתקד וזאת למרות המונדיאל. במותגים אחרים הירידה גדולה עוד יותר", אומר סוחר ותיק בענף החשמל.

תגיות