אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק השקיות משפיע פחות: עלייה של 9% בשימוש שקיות בתשלום בשופרסל | צילום: שאול גולן

חוק השקיות משפיע פחות: עלייה של 9% בשימוש

הנתון מתייחס ל-2020, כאשר גם ב-2019 וב-2018 נרשמו עליות של 5.6% ו-13.7% בהתאמה בשימוש בשקיות ניילון לעומת השנים שלפניהן. עם זאת, ביחס לשנה שקדמה לכניסת החוק לתוקף, מדובר בירידה בצריכה בשיעור של 75%. השרה זנדברג מתכננת להרחיב את החוק ולנקוט צעדים נוספים

26.07.2021, 11:20 | נורית קדוש

חוק השקיות משפיע פחות: חלה עלייה של 9% בצריכת שקיות ניילון ב-2020, שבמהלכה מכרו הקמעונאים לצרכנים 495 מיליון שקיות. 


קראו עוד בכלכליסט:


מדובר בעלייה מתמשכת, שכן גם ב-2019 נרשמה עלייה של 5.6% ביחס לשנת 2018, אשר גם במהלכה עלתה צריכת השקיות ב-13.7% ביחס לשנה הראשונה שבה חל החוק. 

החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות נחקק באפריל 2016 ונכנס לתוקף בינואר 2017.  עם זאת, ביחס לשנה שקדמה לכניסת החוק לתוקף, מדובר בירידה בצריכה בשיעור של 75% בכמות השקיות שרכשו הקמעונאים לחלוקה. 


השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג


על רקע הירידה בהשפעת החוק והעלייה במכירת השקיות מדי שנה, נערכת השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג להרחיב את החוק, כך שיחול על עסקים נוספים לרשתות המזון. בנוסף ייבחנו כמה צעדי מדיניות שמטרתם צמצום השימוש בשקיות. בין השאר, נבחנת האפשרות לקביעת יעדי צמצום שימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות ואיסור חלוקת שקיות בחינם בכלל העסקים במשק. 


מטרת חוק השקיות היא להביא לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות כדי להפחית את כמות הפסולת הנוצרת בעקבות השימוש בהן ואת ההשפעות הסביבתיות השליליות של פסולת זו, בין השאר באמצעות הגבלת החלוקה של שקיות נשיאה חד-פעמיות בידי עוסקים ללא תמורה ובאמצעות הטלת היטל בעד מכירתן, והכל לשם הבטחת קיומה של סביבה נאותה, בהתאם לעקרון הזהירות המונעת, להגנה על המגוון הביולוגי, למניעה ולצמצום של מפגעים סביבתיים ובריאותיים. 


שקיות בתשלום בשופרסל בראשון לציון, צילום: שאול גולן שקיות בתשלום בשופרסל בראשון לציון | צילום: שאול גולן שקיות בתשלום בשופרסל בראשון לציון, צילום: שאול גולן

בחוק נקבע, בין היתר, איסור על קמעונאי גדול להעמיד לרשות לקוח או למסור לו שקית נשיאה חד-פעמית שעובייה הוא בין 20 ל-50 מיקרון, אלא אם כן הוא יגבה מהלקוח תשלום בעדה בסכום מינימלי הכולל היטל בסך 8.54 אגורות בתוספת מע"מ. כמו כן, נקבע בחוק כי קמעונאי גדול ידווח על כמות השקיות שמכר, בדיווח רבעוני, וכן בדיווח שנתי מבוקר על ידי רואה חשבון.

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: "כחלק מגמילת מדינת ישראל מפלסטיק, אנו מחויבים לשמור על ירידה דרמטית בצריכת שקיות הנשיאה החד-פעמיות. אפעל לקידום חקיקה משלימה למניעת חלוקה בחינם של שקיות בכלל המשק הישראלי".


תגיות