אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי יוניקלו ונינטנדו: טויוטה מקפיצה את שכר עובדיה ביפן מפעל של טויוטה בקיוטו יפן | צילום: בלומברג

אחרי יוניקלו ונינטנדו: טויוטה מקפיצה את שכר עובדיה ביפן

בעקבות בקשת ראש ממשלת יפן מחברות להעלות שכר כדי להילחם ביוקר המחיה, חברת הרכב המובילה במדינה הודיעה על שדרוג השכר הגדול ביותר זה כשני עשורים, אך לא מסרה את היקפו. גם המתחרה הונדה הצטרפה, עם העלאה של 5%

26.02.2023, 06:02 | ארי סוגיורה וקאנה איגאקי, פייננשל טיימס

חברת טויוטה העניקה ל־68 אלף עובדים המאוגדים ביפן את העלאת השכר הגבוהה ביותר זה כשני עשורים. בכך סייעה יצרנית הרכב הגדולה ביפן למימוש הקמפיין שהשיק ראש הממשלה פומיו קישידה, שקרא לחברות להעלות שכר כדרך להילחם ביוקר המחיה במדינה.

המהלך מצדה של טויוטה, הנחשבת למובילה בסקטור התעשייה היפני, צפוי בהתאם להפעיל לחץ על חברות נוספות ללכת בעקבותיה. זאת במדינה שבה השכר נותר כמעט ללא שינוי לאורך מרבית 30 השנים האחרונות.


לאחר פרסום הצעד של טויוטה, גם המתחרה הונדה הודיעה כי קיבלה את מלוא דרישות איגוד העובדים להעלאת השכר ב־5%, כולל שכר הבסיס ושכר המבוסס על ותק. מדובר בהעלאה הגדולה ביותר מאז 1990, ובשיעור גבוה מהאינפלציה היפנית.

ההחלטה על העלאות השכר מצד חברות הרכב התקבלה לאחר שפאסט ריטיילינג, החברה־האם של רשת האופנה יוניקלו, חברת הגיימינג נינטנדו וקבוצת המשקאות סאנטורי הכריזו כולן כי בכוונתן להעלות את השכר של חלק מהעובדים.

הלחץ שהפעילו השנה הממשלה ואיגודי העובדים על חברות להעלות את השכר היה חזק במיוחד, זאת בהתחשב ביוקר המחיה ביפן שטיפס לרמות שלא נראו כבר עשורים. אינפלציית הליבה, שאינה כוללת את מחירי המזון הטרי הנוטים לתנודתיות חדה, טיפסה בדצמבר ל־4%, השיעור הגבוה ביותר זה 41 שנים.

טויוטה הודיעה בשבוע שעבר כי קיבלה את כל דרישות האיגוד להעלאת שכר הבסיס והשכר המבוסס על ותק, אך לא חשפה את שיעור ההעלאה. המו"מ על השכר על פי רוב נמשך שבועות, אך השנה הגיעה החברה להסכמות עם האיגוד כבר ביום הראשון של הדיונים, בציינה כי ההחלטה תייצר מומנטום להעלאות נוספות ברחבי התעשייה. גם בהונדה אישרו כי היה זה הסדר השכר המהיר ביותר שהשיגו. "אנחנו עומדים בחזית ומעודדים חלוקה של העושר לכל תעשיית הרכב, וכל אחד מאיתנו עובד קשה עבור זה", אמר קוג'י סאטו, שייכנס לתפקיד מנכ"ל טויוטה באפריל הקרוב. "אנחנו נחושים למלא את התפקיד שלנו ולהעלות את השכר כדי להפוך את התעשייה שלנו לתחרותית יותר", הוסיף טאקנורי אזומה, שייכנס בעוד כחודש לתפקיד מנהל משאבי אנוש בחברה.

משקיעים ברחבי העולם עוקבים מקרוב אחר ה"שונטו" (shunto) - סבב מו"מ על השכר שמתקיים באביב בחברות הגדולות ביפן. תוצאות המו"מ הזה ישפיעו על החלטת הבנק המרכזי של יפן האם לשנות את המדיניות ולנווט לעבר נורמליזציה בשיעורי הריבית. הבנק אוחז כבר שנים במדיניות מוניטרית מקלה במיוחד, זאת בטענה להיעדר המחזור הנדרש של עליות מתונות בשכר, בצריכה ובמחירים.

במורגן סטנלי MUFG סקיוריטיז מעריכים כי הצמיחה הממוצעת בשכר הבסיס בחברות ביפן לאחר השיחות תעמוד על 1.2%, לא כולל תוספות שנתיות המוענקות בהתאם לוותק.

זו תהיה העלייה הגדולה ביותר מאז שלהי שנות התשעים, אך היא עדיין תהיה נמוכה מהצמיחה של 3% שבבנק המרכזי טענו שנחוצה כדי לעמוד ביעד האינפלציה, ומתחת לבקשת קונפדרציית איגוד המסחר היפני להעלאה שנתית של 3% בשכר.

כלכלנים רבים מסופקים אם המגמה הנוכחית של העלאות שכר תימשך גם בשנה הבאה. אחת הסיבות לכך היא שהמו"מ הנוכחי כולל רק את החברות הגדולות ביותר בכלכלה. לחברות קטנות ובינוניות קשה יותר להעלות שכר, והן מעסיקות מעל ל־70% מכוח העבודה ומתמודדות עם עלויות גבוהות יותר של אנרגיה וחומרי גלם.

הכלכלה היפנית מתאוששת במתינות - קצב עליות המחירים במגמת האטה

מגמת העלאות השכר בקרב חברות מובילות ביפן היא תוצאה ישירה של מדיניות ראש הממשלה קישידה, אשר קרא בתחילת השנה לבחינה מחודשת של שכר בר־קיימא, זאת לאחר שהאינפלציה במדינה הגיעה לשיא של 41 שנה - 4% לעומת 0.5% בינואר 2022.

השבוע ממשלת יפן דיווחה כי הכלכלה "מתאוששת באופן מתון", זאת חרף חולשות מסוימות. במקביל, במסגרת דו"ח כלכלי חודשי, היא שינתה את הניסוח לגבי המחירים הקמעונאיים, לראשונה מאז מרץ 2022, כך שישקף את ההאטה בקצב עליות המחירים. מחירי המוצרים "עולים בקצב איטי יותר באחרונה", כך לפי הדו"ח, לעומת "עליות" שדווחו בינואר. עוד לפי הדו"ח, המחירים הקמעונאיים "נותרו ברמות גבוהות יותר לעומת שנה קודם לכן, אך שטוחים לעומת חודש קודם לכן".

בפנייתו לפרלמנט בחודש ינואר אמר המנהיג היפני, כי הוא יציג רפורמות שמטרתן לייצר סביבה תומכת להעלאות השכר. "ללא קשר לגיל או למגדר, אנחנו נקים מערכת שמטרתה לספק תמיכה רוחבית, מהכשרה מחודשת של עובדים ועד להתניידות בין משרות", ציין קישידה, שצוטט בסוכנות בלומברג. בפגישות שקיים עם קבוצות עסקיות מובילות ביפן, הדגיש ראש הממשלה כי על העלאות השכר להיות גבוהות מקצב האינפלציה. "עתיד הכלכלה היפנית יהיה שונה לחלוטין בהתבסס על יישום העלאות השכר הללו השנה", אמר.

יצרנית המוליכים למחצה סומקו נערכת להעלאות שכר של עד 6%, כאשר מי שיצטרפו לשורותיה החל מחודש אפריל ייהנו משדרוג בגובה של 10% בשכר ההתחלתי.




תגיות