אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האופטימיות חוזרת לשוק? "הנתונים תומכים בשינוי כיוון של הפד" האסטרטג הראשי של מורגן סטנלי מייקל ווילסון | צילום: בלומברג

האופטימיות חוזרת לשוק? "הנתונים תומכים בשינוי כיוון של הפד"

מייקל ווילסון, אחד האנליסטים המוערכים בוול סטריט, מעריך שהפדרל ריזרב מתקרב לנקודה שבה ישנה את המדיניות המוניטרית שלו. הבנק המרכזי האמריקאי צפוי שוב להעלות השבוע את הריבית ב־0.75%, והמשקיעים יחפשו רמזים לכך שהצדק עם ווילסון

31.10.2022, 19:53 | ירדן רוז'נסקי

האם שוק המניות האמריקאי שאליו נשואות עיני כל העולם החליט שהוא קץ בירידות ושהוא מזהה שינוי כיוון, או שמא מדובר בעוד ראלי בשוק דובי, השביעי במספר בשוק הדובי הנוכחי, שמושך משקיעים חדשים למלכודת הדובים הקלאסית? זו השאלה שמעסיקה את מיטב מנהלי ההשקעות, האנליסטים והציבור, וכולם יעקבו באדיקות אחרי כמה אירועים מאקרו־כלכליים חשובים שצפויים להתרחש החודש. האירועים האלו הם שיכתיבו במידה רבה את המשך הדרך.

בשבועיים האחרונים ניכרים סימני אופטימיות בוול סטריט. מדד S&P 500, שכולל את 500 החברות הגדולות ביותר הגדולות ביותר במונחי שווי שוק, עלה בסיכום שבועי בכל אחד משני השבועות האחרונים (ראו תרשים). למעשה, העלייה הממוצעת של כל מניה במדד זה בשבועיים האחרונים היתה הגדולה ביותר בשנתיים האחרונות.


שבועיים חיוביים בוול סטריט,  שבועיים חיוביים בוול סטריט שבועיים חיוביים בוול סטריט,


על פניו, העליות האלו תמוהות מאוד, בעיקר משום שבשבוע שעבר חברות הטכנולוגיה הגדולות — אמזון, אלפאבית (החברה־האם של גוגל), מטא (החברה־האם של פייסבוק), מיקרוסופט ואפל, החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק — פרסמו את התוצאות הכספיות שלהן לרבעון השלישי של השנה ועוררו דאגה גדולה בקרב המשקיעים ששלחו את המניות של חלקן לירידות חדות (9% בממוצע ביום שלאחר פרסום הדו"ח), תוך שחמש החברות האלו מוחקות כ־3 טריליון דולר משווי השוק שלהן באופן מצרפי מתחילת השנה. הדבר מעורר תמיהה משום שחברות הביג־טק הן במידה רבה סיסמוגרף למצב הכלכלה הריאלית. ולא רק שהן הציגו צמיחה בשיעורים נמוכים לצד צניחה ברווח הנקי, הן גם סיפקו תחזיות פושרות, במקרה הטוב, לרבעון הרביעי והאחרון של השנה, שנחשב לרבעון חזק באופן מסורתי.

עם זאת, בהיבט המאקרו־כלכלי, התוצאות החלשות של חברות הביג־טק עשויות להיות חדשות טובות, משם שאם הן אכן משקפות היחלשות של הכלכלה, הרי שהן יכולות לספק לפדרל ריזרב (הפד), הבנק המרכזי האמריקאי שבראשו עומד היו"ר ג'רום פאוול, סיבות לגלות אופטימיות ביחס למאבק שלו באינפלציה שהגיעה לשיא של כ־40 שנה. אם זה אכן המצב, הפד עשוי להוריד את הרגל מדוושת העלאות הריבית שעליה הוא לוחץ בעוצמה השנה, מה שיתמוך בשינוי כיוון משמעותי בשוק המניות והאג"ח, שעושה את דרכו לשנה הקשה ביותר מאז 2008, שנת המשבר הכלכלי העולמי.

אתמול פרסם מייקל ווילסון (Michael Wilson), האסטרטג הראשי של בנק מורגן סטנלי האמריקאי, מסמך (Note) שממנו עולה כי להשקפתו סיום העלאות הריבית מצד הפד מתקרב. ווילסון הוא לא עוד אנליסט בוול סטריט. מדובר במי שנבחר ממש לאחרונה לאסטרטג הטוב ביותר בסקר שערך המגזין המקצועי "Institutional Investor". בנוסף, מדובר במי שהיה קול דובי בולט שהתריע כבר בתחילת השנה מפני הנפילות בשווקים. לדבריו, "כל הנתונים תומכים בשינוי כיוון (Pivot) מצד הפד, מוקדם מאשר מאוחר". בין היתר, ווילסון מתייחס להיפוך עקום התשואות בין תשואות האג"ח הממשלתיות של ארה"ב ל־10 שנים ולשלושה חודשים, שנחשב לכלי לחיזוי מיתון עם רקורד מוכח במיוחד. שינוי הכיוון המדובר הוא השינוי במדיניות ההידוק המוניטרי מצד הפד. כלומר, קצב העלאות הריבית, שהוא האגרסיבי ביותר זה עשרות שנים. הצפי הפורמלי הנוכחי הוא שעד סוף השנה הריבית של הפד תגיע ל־4.5%—4.75%, בעוד בתחילת השנה היא היתה אפסית. לפי ההערכות, הריבית תטפס עד לאזור ה־5% במרץ 2023.

במסמך התייחס ווילסון גם לראלי הנוכחי בוול סטריט. לדבריו, "שינוי כזה במחירים הוא לא בלתי שגרתי כשמתקרבים לסוף מחזור העלאות הריבית, ואנחנו חושבים שאנחנו מתקרבים לשם". בנוסף, בראיון לבלומברג אמר ווילסון כי "אם שוק המניות לא יורד לאחר פרסום תוצאות מאכזבות על ידי חברות הביג־טק, זה סימן שהוא יחזיק מעמד". ווילסון גם לא סבור שהראלי הגיע לתומו. להערכתו, מדד S&P 500 יגיע לרמה של 4,150 נקודות — עלייה של 6% בהשוואה לאופן שבו סגר את השבוע האחרון.

החודש יתרחשו אירועים מהותיים עבור השוק: הפד יחליט על העלאת הריבית, דו"ח התעסוקה בארה"ב יתפרסם, בחירות האמצע לקונגרס ייערכו, ויפורסם מדד המחירים לצרכן

בניגוד לווילסון ומורגן סטנלי, בחטיבת ניהול העושר של בנק UBS לא רואים שינוי מגמה מצד הפד בקרוב, וזאת לאור האינפלציה הגבוהה והקושי של הפד להילחם בה. "אנחנו מצפים שהפד ימשיך להעלות ריבית בצורה אגרסיבית, עד שהנתונים הרשמיים יראו שהאינפלציה מתמתנת", כתב צוות של הבנק בהובלת מארק האפלה (Mark Haefele). לדברי הצוות של UBS, "גם אם בסופו של דבר הפד יפסיק להעלות את הריבית, סביר להניח שהמדיניות המוניטרית תישאר ברמה מגבילה למשך זמן מה". הכוונה היא לכך שגם כשמחזור העלאת הריבית יגיע לסיומו, הבנק המרכזי האמריקאי יותיר את הריבית ברמה גבוהה לאורך זמן ולא ימהר להוריד אותה; לא עד שהוא יהיה משוכנע שהוא אכן ניצח את האינפלציה.

הבדלי הפרספקטיבות בין האופטימיים לפסימיים, או בין השוורים לדובים, הם לא דבר חדש בעת שהרוחות סוערות בשווקים. את הערפל יוכלו לפזר, במידת מה, כמה אירועים שיתרחשו החודש, שהוא חודש גורלי מבחינה פוליטית וכלכלית בארה"ב.

היום ומחר יתכנסו בכירי הפד במסגרת ועידת השווקים הפתוחים (FOMC) ויחליטו לגבי הריבית בארה"ב. הצפי הוא, כאמור, להעלאה נוספת, רביעית ברציפות, של 0.75%. ישנה כמעט תמימות דעים בנוגע לכך שזה יהיה גובה העלאה, ולכן הקשב יופנה במידה רבה לדברים שיאמר היו"ר פאוול, שמהם ינסו להבין את התוואי להמשך הדרך. אם ניתן יהיה להבין מדבריו של פאוול שההעלאה הבאה תהיה מתונה יותר, הדבר יספק רוח גבית לשוק המניות. לאחר מכן, ביום שישי יתפרסם דו"ח התעסוקה בארה"ב, שיספק קריאת כיוון באשר ליעילות של צעדי הפד עד כה. אם שוק התעסוקה יגלה מידת מה של חולשה, הרי שזו אינדיקציה לכך שהעלאת הריבית אכן מצליחה לקרר את הכלכלה. בשבוע הבא, ב־8 בנובמבר, יתקיימו בחירות האמצע לקונגרס.

הצפי הוא שהדמוקרטים יאבדו את הרוב שלהם לטובת הרפובליקנים. יש לכך משמעויות כלכליות, שכן במידה שהדבר אכן יתרחש, הרוב הרפובליקני צפוי להוות מכשלה בפני המדיניות והיוזמות הכלכליות של הנשיא הדמוקרטי ג'ו ביידן. ולבסוף, ב־10 בנובמבר יתפרסמו נתוני האינפלציה (CPI, מדד המחירים לצרכן) בארה"ב לחודש אוקטובר. בחודשים האחרונים המדד הצליח להפתיע לרעה את החזאים. האם גם הפעם הוא יכה את המייחלים לשינוי באכזבה מרה, או שמא הוא יספק אינדיקציה לכך שהמדיניות המוניטרית ההדוקה של הבנק הפדרלי סוף סוף מצליחה להשיג את שלה ומתחילה לצנן את האינפלציה? בוול סטריט ימשיכו לכסוס ציפורניים בציפייה דרוכה.

תגיות