אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשיפה הגבוהה למניות הקפיצה את קופות החיסכון לכל ילד ב-2023 | Credit: Shutterstock

החשיפה הגבוהה למניות הקפיצה את קופות החיסכון לכל ילד ב-2023

באינפיניטי נרשמה התשואה הגבוהה ביותר, 27%, בגלל החשיפה הגבוהה להשקעות בחו"ל. בפיקדונות הבנקים נרשמה תשואה של עד 3.3% בלבד. למרות היתרון הברור בתשואה לבתי ההשקעות, 22% מהישראלים עדיין בוחרים לחסוך בבנקים

30.01.2024, 20:25 | אלמוג עזר

החשיפה הגבוהה למניות הקפיצה את קופות החיסכון לכל ילד בשנת 2023. מבדיקת "כלכליסט" את תשואות קופות החיסכון לכל ילד בשנה האחרונה ובחמש השנים האחרונות עולה כי קופות הגמל בסיכון מוגבר זינקו בממוצע ב־17.25% ב־2023. בחמש השנים האחרונות עלו הקופות בסיכון מוגבר בממוצע ב־53.8%. לעומתן הקופות בסיכון בינוני עלו בממוצע ב־9.74% ב־2023 ובחמש השנים האחרונות הוסיפו 28.2%. הקרנות בסיכון מועט עלו בשיעור של 6.9% ב־2023 והוסיפו 17% בחמש השנים האחרונות.

קופות החיסכון לכל ילד הושקו בשנת 2016, אולם רק ב־2017 החלו רובן של הקופות לפעול. במסגרת החיסכון, ביטוח לאומי מפקיד מדי חודש 57 שקל עבור הילדים עד גיל 18 וההורים יכולים להוסיף עוד 57 שקל מתוך קצבת הילדים. כמו כן על ההורים מוטלת בחירת בית ההשקעות שינהל את ההשקעות בקופה ומה רמת הסיכון שתחול על הקופה, סיכון מוגבר, בינוני או מופחת. לחלופין, ניתן לבחור בפיקדון בנקאי שנושא ריבית שלאורך השנים האחרונות הסתכמה בשיעור חד־ספרתי נמוך שנע בין 1.4% ל־3.3% בשנה.



למרות עדיפות החיסכון בבתי השקעות, נכון לסוף 2022, כ־22% מהתוכניות נוהלו בבנקים. זאת בעיקר בשל שהורים שבחרו בבנק יכולים לעבור בין מסלולי חיסכון שונים באותו בנק, בתנאי שבחרו בתחנת יציאה אחת לחמש שנים, אך הם לא יוכלו לעבור בין הבנקים השונים וגם לא לקופת גמל. מי שבחרו בקופת גמל, יכולים במהלך השנים להתנייד בין מסלולי ההשקעה או בין קופות הגמל השונות, אך הם אינם יכולים לעבור לבנק.

אינפיניטי חיסכון לילד, שעלתה ב־27.25% ב־2023, היא קופת החיסכון לכל ילד שרשמה את התשואה הגבוהה ביותר לאותה שנה. בחמש השנים האחרונות עלתה קופת החיסכון לכל ילד ב־78%. אחריה נמצאת הקופה של אנליסט שעלתה ב־22.75% ב־2023. הקופה של אנליסט במסלול סיכון מוגבר עלתה ב־82.3% בחמש השנים האחרונות — התשואה הגבוהה ביותר לטווח זמן זה.

הקופה של אינפיניטי חשופה למניות בשיעור של 97% ולהשקעות בחו"ל בשיעור של 74%. ההשקעה בחו"ל פעלה לטובתה מאחר שב־2023 מדד S&P 500 עלה ב־24% ונאסד"ק טיפס ב־43%. מדד הדגל של הבורסה המקומית, ת"א־125, הוסיף 4.1% בלבד בעקבות החשש מפני הרפורמה המשפטית והמלחמה שנפתחה באוקטובר.

אמיר אייל, מנכ"ל בית ההשקעות אינפיניטי, מסביר כי התשואה של הקופה נובעת בעיקר מניתוח מיקרו של חברות מקומיות. "בחו"ל אנחנו משקיעים באינדקסים בצורה אקטיבית ובישראל אנחנו מסתכלים למניות ב'לבן של העיניים', כלומר בודקים בצורה עמוקה ביותר", הסביר. "אנחנו משתמשים ב־AI להשקעות, זו לא מילה גסה, ובהבנה של תהליכים גדולים יותר ברמת המאקרו".

כך או אחרת, התשואה החיובית הגבוהה של הקופה לא עזרה לה עדיין לצבור לקוחות, לפחות לא באופן משמעותי, בעוד היא מנהלת נכסים בהיקף של 57 מיליון שקל. הקופה הגדולה ביותר במסלול סיכון מוגבר היא הקופה המנוהלת באלטשולר שחם עם נכסים בהיקף 4.5 מיליארד שקל, שעלתה ב־16.3% ב־2023 וב־38.9% בחמש שנים. היקף הנכסים באינפינטי במסלול סיכון מוגבר נמוך גם ביחס לבית ההשקעות עצמו, לנוכח העובדה שקופת החיסכון לכל ילד של אינפיניטי שמנוהלת במסלול הסיכון המופחת, מנהלת נכסים בהיקף של כמעט 400 מיליון שקל.

על השאלה מדוע אנשים מעדיפים את מסלול הסיכון המועט לעומת הסיכון המוגבר — אף שהמספרים מראים שהסיכון מועיל לאורך זמן לחיסכון - ענה אייל כי "אנשים וחוסכים לא אוהבים מספרים, אלא מילים. כשמדברים על סיכון מוגבר, זה מתורגם אמוציונלית להפסד, לכן הם מעדיפים השקעה 'סולידית' שתניב להם פחות".

אחת האפשרויות שאמורות להגדיל את היקף הנכסים שמנוהל בקופות הגמל לעומת אלו שבבנק וכפי הנראה גם את הנכסים שנמצאים בסיכון מוגבר, היא הצעת החוק של ח"כ ינון אזולאי. הצעת החוק קובעת כי לא יהיה ניתן להפקיד חשבונות חדשים עבור ילדים בבנקים.

על פי אייל, "המאבק" על לבו של החוסך בין בתי ההשקעות לבנקים כבר הוכרע. לדבריו, "המחוקק וגם החוסכים הבינו שחיסכון בבנק הוא מיותר, חיסכון בבנק אומר שאתה נתקע עם תשואת חסר למשך זמן. השלב הבא הוא להסביר לחוסכים שלהחזיק מניות לטווח הארוך זה טוב יותר — בטח לילדים. חיסכון לכל ילד הוא השקעה מאוד אמוציונלית כי הוא סוג של מתנה של המדינה לילדים ולהורים. לכן צריך קמפיין חינוכי של המדינה להבין את חשיבות הסיכון בקופות אלו".

תגיות