אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מקלאצ'ניקוב ועד M16: המחירון נחשף - כמה עולים כלי הנשק שמוברחים לישראל?

תפיסות האמל"ח של צה"ל והמשטרה שופכות אור על בעיית הברחות הנשק משכנותיה של ישראל, חלקו מצליח להגיע לידיהם של ארגוני טרור. רובה M16 מירדן נמכר ביו"ש ב-50 אלף שקל, וקלאצ'ניקוב ב-20 אלף שקל. בישראל המחיר יקר הרבה יותר

03.01.2024, 13:49 | תומר גנון

מלחמת "חרבות ברזל" הפנתה זרקור להברחות הנשק והסחורות מסיני לעזה דרך ציר פילדלפי שאינו בשליטת צה"ל. אבל זוהי רק חלק מתמונת ההברחות של אמצעי לחימה (אמל"ח) או סמים, שעשויים להגיע לידי ארגוני טרור או לממן את פעילותם בשטחים אחרים תחת שליטה פלסטינית — יהודה ושומרון, כמו גם לידיהם של ערבים תושבי ואזרחי ישראל שסייעו לטרור או השתתפו בו.

לישראל שני גבולות יבשתיים נוספים שמהם מגיעות הברחות — הגבול עם מצרים מאילת ועד מעבר כרם שלם, והגבול עם ירדן מאילת ועד חמת גדר. מדובר בגבולות של מאות קילומטרים — 208 ק"מ עם מצרים, ו־309 ק"מ עם ירדן. מתוך הגבול של ישראל עם ירדן, אורך הקטע שמפריד בין ירדן לשטחי יהודה ושומרון הוא 71 ק"מ.

את אופי ההברחות אפשר לחלק לשניים: אמל"ח — רובים ואקדחים מאזור ירדן המיועדים לארגוני פשיעה אך משם מתגלגלים לא פעם לידי פעילי טרור; וסמים - מאזור מצרים. הברחת האמל"ח מאזור ירדן נובעת, בין היתר, מקרבתה לסוריה ועיראק שלשטחן מזרימה איראן נשק. הקרבה הפיזית של הגבול הירדני ליהודה ושומרון היא נתיב מועדף להברחות עבור פעילי טרור שם.

הנשק המוברח, לפי הערכות מודיעין של צה"ל ומשטרת ישראל, נמכר ביהודה ושומרון במחירים נמוכים מהמחירים שבו הוא נמכר בשטחי ישראל. כך, למשל, שווי רובה קלאצ'ניקוב עומד ביו"ש על 20 אלף שקל לעומת 45 אלף שקל בשטח ישראל. M16 שנמכר בישראל ב־70 אלף שקל, יימכר ביו"ש ב־50 אלף שקל, ואקדח שיימכר בישראל ב־35 אלף שקל, יימכר ביו"ש ב־10,000 שקל.

בגבול עם מצרים, האזור שאינו ציר פילדלפי, ומעבר רפיח שבו צה"ל לא שולט, ההברחות הן של סמים. אזור זה עדיף למבריחי הסמים משתי סיבות. הראשונה היא שבאזור סיני הצמוד לגבול ישנם אזורים שמגדלים סמים. השנייה היא גיאוגרפית: זהו ברובו שטח מישורי שבו רועים המגיעים משני צדי הגדר יכולים להשליך זה אל זה חבילות עם סמים. כאשר שווי ק"ג קוקאין שנתפס מוערך ב־200 אלף שקל, ק"ג הרואין ב־100 אלף שקל, ק"ג מריחואנה ב־40 אלף שקל וק"ג חשיש ב־20 אלף שקל — אפשר להבין את התמריץ הגדול של רועים בדואים באזור להשתתף בהברחות הסמים.

השווי המוערך של הברחות האמל"ח והסמים שנתפסו בשנים 2022-2020 — כ־494 מיליון שקל — מעיד על ההיקפים. כך, על פי נתוני דובר צה"ל, ב־2022 שווי הברחות הסמים והאמל"ח שנתפסו עמד על כ־135 מיליון שקל, ב־2021 על כ־209 מיליון שקל וב־2020 על כ־150 מיליון שקל.

גם בזמן המלחמה ניסיונות ההברחה של אמל"ח מגבול ירדן נמשכים. נתונים רשמיים לסיכום 2023 עדיין אין, אולם בנובמבר פרסמה המשטרה כי בשיתוף פעולה עם אוגדה 80 של צה"ל נתפסו 120 אקדחים ו־17 רובי M16 בנוסף ל־250 מחסניות בשווי כולל של כ־6 מיליון שקל. ארבעה תושבי הפזורה הבדואית נעצרו בחשד למעורבות בהברחה, מהגדולות שנתפסו בשנים האחרונות.

תגיות