אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הייתי לא עשיר ומאושר, ודנאל הפכה אותי לעשיר אך אומלל" מימין: מנכ"ל דנאל אילן ישראלי והבעלים לשעבר של מנור רפואה עמי מנור | עידן גרוס

בלעדי

"הייתי לא עשיר ומאושר, ודנאל הפכה אותי לעשיר אך אומלל"

עמי מנור, מייסד ומנכ"ל מנור רפואה, שהשלים במרץ את מכירתה לחברת הסיעוד דנאל ב־95 מיליון שקל, פנה השבוע לדירקטוריון בבקשה להדיח את המנכ"ל אילן ישראלי והיו"ר רמי אנטין: "דנאל הורסת את מנור"; דנאל: "קשה לעמי מנור להיפרד מהניהול השוטף"

21.08.2022, 06:00 | אלמוג עזר

עמי מנור עשה אקזיט מהאגדות בתחום הרפואה, כשהשלים במרץ השנה את מכירת מנור רפואה לדנאל הציבורית תמורת 95 מיליון שקל. אולם במקום ליהנות מההישג המרשים, מעדיף היום מנור (68), שייסד וניהל את החברה - העוסקת בפונדקאות, תרומת ביציות ותיירות מרפא - לנהל מאבק אישי להדחת מנכ"ל דנאל אילן ישראלי ויו"ר החברה רמי אנטין.

"הייתי לא עשיר אבל מאושר, ודנאל הפכה אותי לעשיר אך אומלל", כך מסביר מנור את מאבקו בישראלי ובאנטין במכתב ששלח השבוע לדירקטוריון דנאל , ובו הוא מפציר בחבריו להדיח את השניים. בפני "כלכליסט" שוטח מנור את עיקרי הטענות שהעלה במכתב על כך שדנאל הרסה את מנור רפואה בחודשים הספורים שחלפו מהמכירה, וכפי שהגדיר זאת "היא הפכה עסק עם רווח תפעולי של עד 10 מיליון שקל בשנה לחברה הקרובה להערת עסק חי". להשקפת מנור, כישלון התפעול של מנור רפואה, בדומה ליתר הכישלונות של דנאל בשנה האחרונה – ובהם מות שלושה חוסים במוסד שלה - הוא באחריות המנכ"ל ישראלי והיו"ר אנטין, שלדבריו מנצלים את העובדה שהחברה מתנהלת ללא גרעין שליטה ונאחזים בתפקידהם. מנור נפגש גם עם המוסדיים העיקריים שמחזיקים בדנאל והציג להם עדויות לכישלון.

דנאל רכשה את מנור בשתי פעימות: 51% מהמניות באוקטובר 2020 תמורת 54.2 מיליון שקל והיתרה (49%) במרץ השנה. "מנור קיימת 13 שנה, ובשיאה חלשה על 70% מענף הפונדקאות בישראל, נהפכנו למותג", ממשיך מנור בדבריו ל"כלכליסט", ומסביר כי זיהה את הביקוש העצום לפונדקאות בישראל בתחילת העשור הקודם והחליט לעסוק בתחום, אף שלא הגיע מתחום הרפואה: "הבנתי שהביקוש לפונדקאות בישראל עומד על 1,000 תינוקות בשנה, בעוד בישראל מאושרים 60 תינוקות בלבד. גיאורגיה נבחרה על ידינו כמקום שבו נוכל לבצע פונדקאות במספרים גבוהים, בשל ההיתר במדינה. היתרון שלנו היה שאת התהליך ליוו רופאים וצוות רפואי מישראל, שהגיעו כל סופ"ש לגיאורגיה".

פעילות הזרוע של מנור, המתמחה בהפריית ביציות, נעשתה באוקראינה. "למרות התחרות, הצלחנו לקיים 600–700 תרומות ביציות של נשים אוקראיניות לישראליות, ונהפכנו לאחד המובילים בתחום", מספר מנור ומדגיש כי עבד על בסיס חמלה וליווי רגשי למטופלות - מערך, שלטענתו, חסר במסגרת הטיפול בשאר מוסדות הרפואה בישראל ומבוצע שם באופן מכני למדי.

מדוע מחליט אדם שכל כך מחובר לעסק שלו למכור אותו? מנור הסביר ל"כלכליסט": "לצערי חליתי בסרטן, וגם הגיל עושה את שלו. פניתי לבנק ההשקעות אייל שוורץ, סיפרתי על מנור ועל הרווחיות הגבוהה, שעמדה על 8–10 מיליון שקל בשנה. הבהרתי שאני לא מוכן למכור את העסק לקרנות השקעה, שרוצות לעשות סיבוב, אלא למישהו שימשיך את ניהול החברה בקו שהתוויתי".

רכישת מנור נעשתה במסגרת אסטרטגיית דנאל להתרחב לתחום הרפואה, בנוסף לסיעוד והשמת עובדים. "דנאל פנו אליי", מסביר מנור, "והתחלנו משא ומתן עם ישראלי. החברה מצאה חן בעיניי. ראיתי שמדובר באנשים רציניים ובחברה רווחית. הייתי בטוח שמדובר בחברה שתוכל להוציא את מנור גם אל מחוץ לישראל ולהתפתח גלובלית - אחת מהשאיפות שלי. אולם גם לישראלי וגם לאנטין הסברתי שאמכור רק בתנאי שישמרו על ניהול עם חמלה ותוך הבנה שלא מדובר רק ברווח, אלא בעסק שייצר 5,000 ילדים. ישראלי התחייב לכך".

מנור אמנם אינו פעיל בחברה, אך תהיה זו טעות לטעון שאינו פועל מפוזיציה. ראשית, התגמול עבור מכירת החברה שלו לדנאל, שעליו סיכמו הצדדים ב־2020, היה אמור להיות סביב 130 מיליון שקל, לפי מכפיל EBITDA של 6.5, כאשר ה־EBITDA הממוצע של מנור עמד על 10. התפרצות מגפת הקורונה גרמה לירידה בפעילות החברה וברווחיה, והובילה לפתיחת המשא ומתן בין הצדדים, שהתפשרו לבסוף על 95 מיליון שקל. אולם, הם גם קבעו שאם תוצאות מנור ישתפרו השנה, יקבל עמי מנור 10 מיליון שקל נוספים. בנוסף, עם השתלטות דנאל על מנור רפואה, היא פיטרה את מנהלת מחלקת הביציות טלי מנור, בתם של בני הזוג מנור, ובחלוף חודשיים בלבד מהרכישה גם ביטלה דנאל את משרת היועץ שהבטיחה למנור - וזאת, לדברי מנור, על רק התכתשויות עם המנכ"ל ישראלי.

"נקלענו לקורונה, תיירות המרפא נעצרה והמחלקה עברה להפסדים", מפרט מנור. "הנהלת דנאל באה אליי הביתה, כי הייתי אחרי ניתוח, והחלטנו לסגור על 95 מיליון שקל. לא הייתי נרקומן של כסף והחלטתי להתפשר. התנאי שלהם היה שאעזוב מיידית את הניהול, ושדנאל תביא הנהלה משלה".

ביום חמישי האחרון פרסמה דנאל את דו"חותיה לרבעון השני של השנה. ההכנסות הסתכמו ב־584 מיליון שקל, שיפור קל לעומת 577 מיליון שקל ברבעון המקביל, והרווח הנקי עמד על 31 מיליון שקל – ירידה של 30% לעומת התקופה המקבילה. לנוכח הפרסומים השליליים על דנאל בחודשים האחרונים, המשקיעים ציפו, ככל הנראה, לחדשות גרועות יותר, והמניה סיימה את המסחר באותו יום בעלייה של 7.5% לשווי שוק של 2.6 מיליארד שקל.

דנאל לא פרסמה את תוצאות מנור, אולם בעקבות השינוי בהסכם הרכישה רשמה החברה הכנסות מימון של 3.2 מיליון שקל. כמו כן העלתה דנאל את הערכת השווי למנור מ־117.6 מיליון שקל ל־126.8 מיליון שקל.

עמי מנור מבקש מהמוסדיים להתעלם מהתוצאות הכספיות ומסביר כי לפי נתוניו, מנור תחת דנאל חווה ירידה של 40% בחוזים לפונדקאות - כשכל חוזה כזה משקף הכנסה של 256 אלף שקל לחברה. לדברי מנור, גם מחלקת הביציות כמעט אינה עובדת מאז מלחמת רוסיה ואוקראינה, בגלל שלמנכ"ל ישראלי אין יכולת להוביל מהלך עסקי להעברת הביציות מאוקראינה לגיאורגיה.

"בדנאל יספרו לכם כי היחלשות רווחי החברה נובעים מהמלחמה באוקראינה, אבל אני אומר לך", מסביר מנור ל"כלכליסט", "שזה בגלל שהחברה לא יודעת לעבוד, ומכיוון שההנהלה הנוכחית בקיפאונה נותנת למתחרים להשתלט על נתח השוק שלה. בחצי השנה הראשונה הם (נציגי דנאל - א"ע) ביצעו מכירת ביציות בהיקף של מיליון שקל לעומת יותר מ־13 מיליון בתקופתי. כתבתי לאילן (ישראלי), שהוא הורס את החברה, ועל כך שהוא קנה את המניות שלי ולא את הלב שלי. אילן ענה שאשב בפנסיה ושאין לי זכות לעזור לו לעבוד.

"בארבעת החודשים האחרונים אני באובססיה. אני לא יכול לחיות עם התהליך שעובר על החברה. 300 זוגות חתמו אצלי וכבר שילמו לי את הכסף, ועכשיו הם בתהליך אצל דנאל. אני מחויב להם. יש לי 100 תלונות של לקוחות, שמוחים על כך שלקחתי מהם כסף, אבל השארתי אותם לבד. אני לא אזרוק את הזוגות הללו".

דנאל: "קשה לעמי מנור להיפרד מהניהול השוטף"

מחברת דנאל נמסר בתגובה: ״רכישת השליטה במנור מדיקל בידי דנאל היתה בנובמבר 2020, ועמי מנור המשיך לנהל את החברה מאז ועד סוף מרץ 2022. השלמת רכישת מניות משפחת מנור היתה רק באפריל השנה, ולחברה מונתה מנהלת חדשה בעלת ניסיון רב בתחום, שעמי מנור היה שותף לבחירתה. ברבעון הראשון השנה, כשעמי מנור עדיין ניהל את מנור מדיקל, עמד ההפסד של החברה על 3.1 מיליון שקל, וברבעון השני צומצם ההפסד לכ־1.8 מיליון שקל, כולל 700 אלף שקל עודף עלות השקעה.

"בדומה למקרים רבים של חברות משפחתיות, נראה כי קשה לעמי מנור להיפרד מהניהול השוטף, והוא בוחר בדרך של הפצת האשמות שווא, שאין ולא היתה להן אחיזה במציאות. דנאל תמשיך לייצב ולהשביח את מנור מדיקל ולהפוך אותה לחברה בינלאומית ורווחית. תהליכי השבחת חברות אורכים זמן, אבל אנו מאמינים בפעילות הזו וביכולת ההנהלה החדשה של מנור מדיקל להשביח את החברה ותוצאותיה״.

תגיות